Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes Vito ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
redbul36

Czytelnik



Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 7
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Vito 639
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 01:16
Temat postu:

Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


Witam , czy ktoś wie gdzie może leżeć problem ? bezpiecznik cały , po manualnym wciśnięciu przycisku parktronika żadnego efektu ( brak lampki załączenia ) , brak piszczenia i jakiegokolwiek życia . Autko zakupiłem z tym problemem i więcej nic nie mogę powiedzieć , na delphi ds 150d nic nie pokazuje ( brak możliwości podłączenia innego sprzętu ) . Mam pytanie czy ktoś wie gdzie w modelu 639 znajduje sie sterownik parktronika ? . Dodam ze parktronik mam na przodzie i tyle , i oba nie dają żadnej reakcji . Help .
Powrót do góry
Gerri

Auto Maniak



Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 3363
Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Citroen C4
Piwa: 263/17
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 08:57
Temat postu:

Re: Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


redbul36 napisał:
Mam pytanie czy ktoś wie gdzie w modelu 639 znajduje sie sterownik parktronika ?

Wg opisu jest pod prawą stroną deski rozdzielczej, pomiędzy schowkiem i prawymi drzwiami.
Powrót do góry
redbul36

Czytelnik



Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 7
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Vito 639
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 09:03
Temat postu:

Re: ( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


Ok , dzięki , sprawdzę i dam znać . Czy ktoś może powiedzieć czy to możliwe by sie wysypał wsad pamieć i nie daje oznak życia ? czy raczej padnięty ´sterownik ? . Objaw jest nie typowy , po wyczytaniu innych postów to w moim przypadku nic nie działa ( brak lampki na przełączniku manualnym ).
Powrót do góry
Gerri

Auto Maniak



Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 3363
Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Citroen C4
Piwa: 263/17
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 09:51
Temat postu:

Re: ( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


Może zacznij od rzeczy najprostszej - czyli sprawdzenia zasilania.
Powrót do góry
redbul36

Czytelnik



Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 7
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Vito 639
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 09:58
Temat postu:

Re: ( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


Już napisałem ze prąd na bezpieczniku pod maska jest , zaraz sprawdzę napięcie na kablach przy sterowniku czy jest .
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 09:58
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
redbul36

Czytelnik



Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 7
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Vito 639
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 16:03
Temat postu:

Re: ( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


redbul36 napisał:
Już napisałem ze prąd na bezpieczniku pod maska jest , zaraz sprawdzę napięcie na kablach przy sterowniku czy jest .


Wiec tak , na pierwszej kostce jest prad na jednym kablu , a na drugiej nie ma , ale tez nie wiem czy ma być . Ten sterownik ma taki nr. a6395450232 . Ktos wie jak sprawdzić ten sterownik ? jest na motce mc912 .
Powrót do góry
Szymek81

Debiutant



Dołączył: 27 Lis 2018
Posty: 16
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krotoszyn
Posiadane auto: ML500 W164
Piwa: 2/2
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 17:28
Temat postu:

Re: ( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


Czy po przekręceniu kluczyka pojawia się jakiś krótki sygnał lub zapalają się kontrolki na wyświetlaczu parktronika? Jeśli tak to sam moduł raczej działa a przyczyną może być uwalony któryś z czujników. Jeśli masz możliwość to podłącz auto pod SD i wszystko będziesz wiedział, opowieści i numery błędów z innych komputerów (kasowników błędów) można wsadzić między książki. Pozdrawiam!
Powrót do góry
redbul36

Czytelnik



Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 7
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Vito 639
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 19:39
Temat postu:

Re: ( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


Nic , żadnej lampki i żadnego sygnału , wygląda jak by system był martwy . Nie mam możliwości podpięcia pod SD . Rozebrałem sterownik i zamówiłem regulator nowy , zobaczymy czy cos pomorze wymiana . Pytanie jeszcze czy tylko jeden plus zasilający ma być ? są dwie kostki i tylko na jednej jest 12+ .
Powrót do góry
Gerri

Auto Maniak



Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 3363
Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Citroen C4
Piwa: 263/17
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 20:58
Temat postu:

Re: ( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


redbul36 napisał:
Pytanie jeszcze czy tylko jeden plus zasilający ma być ? są dwie kostki i tylko na jednej jest 12+ .

Jest tylko jedno zasilanie: kabel czerwony na pinie 30 wtyczki pierwszej - zasilanie bezpośrednio z akumulatora, a później "wybudzanie" przez CAN.
Powrót do góry
redbul36

Czytelnik



Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 7
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Vito 639
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 28 Lis 2018, 22:03
Temat postu:

Re: ( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


Gerri , możesz powiedzieć który to pin wybudzania i jak go najlepiej sprawdzić czy dochodzi sygnał ? jak bym wykluczył szynę can , to by wskazywało na problem ze sterownikiem ( prawdopodobnie regulator ) lub wsad sie wysypał ( acz kolwiek przy wysypanym wsadzie powinien sie załączyć jak sie nie mylę ) .
Powrót do góry
redbul36

Czytelnik



Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 7
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Vito 639
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 07 Gru 2018, 19:52
Temat postu:

Re: ( Mercedes Vito ) Nie działa parktronik , brak błędu Vito 639 115 cdi


Rozwiązane , uszkodzony sterownik .
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes Vito ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Mercedes Vito »

Opinie o samochodach Mercedes Vito - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes Vito ) Porady, problemy techniczne


Mercedes

klasa ML

219 000

2015r.

63 000 km

pomorskie

Mercedes

klasa B

15 900

2006r.

166 000 km

wielkopolskie

Mercedes

klasa B

51 900

2013r.

45 000 km

wielkopolskie

Mercedes

klasa B

47 900

2014r.

57 000 km

pomorskie

Mercedes

klasa A

12 900

2005r.

200 000 km

małopolskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2018 Created by idealneT and OM System