Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) Mercedes Vaneo W414 2004 1.9 Benzyna problem z uruchomieniem



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
the_molka

Czytelnik



Dołączył: 24 Maj 2013
Posty: 4
Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin
Posiadane auto: Mercedes Vaneo 1.9 2004
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 06 Maj 2019, 18:49
Temat postu:

Mercedes Vaneo W414 2004 1.9 Benzyna problem z uruchomieniem


Witam,

samochód od jakiegoś czasu sporadycznie jak to określiła moja żona która jest jego użytkownikiem chodził jak traktor, bez względu na redukcję biegów itp. działo się to bardzo rzadko raz na miesiąc, ostatnio jednak nasiliło się do raz w tygodniu, niestety ja nie byłem w stanie tego uchwycić. w zeszłym tygodniu był na serwisie - zawieszenie układ hamulcowy itp. po wyjeździe z warsztatu przejechałem się do domu a żona tego dnia pojechała 15 km i samochód przestał odpalać po ówczesnym zgaszeniu.

Na tablicy wszystkie kontrolki świecą, przekręcasz kluczyk i cisza, nic się nie dzieje nic nie przygasa nie słychać rozrusznika itp. auto zostało sholowane pod warsztat, podczas holu wrzuciłem bieg i odpaliłem na pych - dało się ale chodził jak traktor - i tutaj chyba podobnie o czym mówiła wcześniej żona. wyglądało na wypadające zapłony brak mocy chęć zgaśnięcia na niskich obrotach. po podjechaniu do warsztatu sprawdzone zostały bezpieczniki i ku zdziwieniu przepalony był bezpiecznik nr 1, po wymianie na nowy samochód odpalił bez problemu a ja pojechałem do domu, zgasiłem silnik i chciałem odpalić ale już nie było można. następnego dnia po zmianie bezpiecznika i ponownej próbie odpalenia udało się ale już kolejny raz nie i nie da rasy uż go odpalić - pali bezpiecznik po przekręceniu kluczyka na zapłon. niestety nie mam schematu elektycznego w414 i nie widzę w necie - będę wdzięczny za podrzucenie. z tego co wyczytałem to ten bezpiecznik odpowiada za wentylator powietrza wtórnego, ale po odłączeniu tego wentylatora nic się nie zmienia dodatkowo rozłączyłem przekaźnik i też bez zmian. po podłaczeniu do komputera pod warsztatem jak jeszcze chodził po przyjeździe (holowaniu) wyskoczyły błędy :
P0340 - B6/1 (czujnik Halla wałka rozrządu)
P1650 - rozrusznik
P0141 - ogrzewanie sondy O2 w elemencie G3/1 (sonda lambda za katalizatorem)
P0443 - Y58/1 zawór przełączający regeneracji
P0410 - wdmuchiwanie powietrza : usterka funkcji (łańcuch działania)
P0135 - ogrzewanie sondy O2 w elemencie G3/2 (sonda lambda za katalizatorem

gdzieś na forum jest schemat elektryczny ecu i widziałem że podgrzewanie obu sond oraz czujnik wału i zawór przełączający (?) są na jednym zsilaniu z B37 w ECU może tutaj jest przyczyna że coś zwiera do masy (w sumie wewnętrznej ecu bo nie widzę przyłączenia zewnętrznego, ew czy w tych modelach były problemy z jednostkami sterującymi jak wo oplach ? (hybrydy montowane na silnikach uszkadzające się od ciągłych cykli ciepło - zimno)

potrzebuję schematu za bezpiecznikiem nr1 co bym wiedział jakie elementy mogą robić zwarcie do masy, z góry dzieki za sugestie

a i jeszcze jedno za bezpiecznikiem jest zwarcie gdy sprawdzem przejście pomiędzy masą a stykiem bezpiecznika, na wejściu jest normalnie 12V.

pozdrawiam Mariusz
Powrót do góry
the_molka

Czytelnik



Dołączył: 24 Maj 2013
Posty: 4
Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin
Posiadane auto: Mercedes Vaneo 1.9 2004
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 07 Maj 2019, 16:07
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Mercedes Vaneo W414 2004 1.9 Benzyna problem z uruchomieniem


wstępnie - zwarcie do masy powoduje sonda lambda w obwodzie grzałki, jutro jeszcze sprawdzę jak będzie na podnośniku
Powrót do góry
the_molka

Czytelnik



Dołączył: 24 Maj 2013
Posty: 4
Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin
Posiadane auto: Mercedes Vaneo 1.9 2004
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 11 Maj 2019, 22:42
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Mercedes Vaneo W414 2004 1.9 Benzyna problem z uruchomieniem


uszkodzony był kabel przy sondzie - przetarty dotykał masy - przetopiony peszel wypiął się z mocowań i spadł na katalizator. Zwarcie szło w obwodzie zasilania grzałki kabel czerwony z niebieskim paskiem który też zasila inne elementy wymienione w pierwszym poście ( min czujnik wału)

szkoda że na forum nikt nawet nie chciał pomóc - jakąś drobną wskazówkę udzielić.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki


Mercedes

B 170

15 900

2005r.

207 100 km

mazowieckie

Mercedes

A 150

42 000

2012r.

160 000 km

pomorskie

Mercedes

ML 320

47 900

2008r.

200 454 km

śląskie

Mercedes

E 200

51 999

2011r.

249 000 km

wielkopolskie

Mercedes

W124

99 500

1992r.

104 000 km

pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System