Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes Sprinter ) Sprinter 312 Montaż tempomatu



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes Sprinter ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
loleq55

Debiutant



Dołączył: 07 Lis 2019
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa
Posiadane auto: Citroen C6 2.7 HDi
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 25 Kwi 2020, 23:09
Temat postu:

Sprinter 312 Montaż tempomatu


Witam , posiadam sprintera w903 312 / 2.9 z ABS i chcę dołożyć tempomat czy ktoś wie co trzeba wykonać żeby taki tempomat dołożyć ?
Powrót do góry
loleq55

Debiutant



Dołączył: 07 Lis 2019
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa
Posiadane auto: Citroen C6 2.7 HDi
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 02 Cze 2020, 17:21
Temat postu:

Sprinter 312 Montaż tempomatu


Ktoś coś wie ? czy zero wiedzy na ten temat ?
Powrót do góry
notgroove

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 24 Sie 2012
Posty: 345
Skąd jesteś (miejscowość / region): 3city
Posiadane auto: X164 GL450 4matic; W164 320 CDI 4matic; WG 4.7V8, W176 A180,C117 pakiet AMG
Piwa: 24/0
Wysłany: Wto 02 Cze 2020, 22:31
Temat postu:

Re: ( Mercedes Sprinter ) Sprinter 312 Montaż tempomatu


Pewnie trzeba dołożyć manetkę tempomatu, przeprogramować sterownik/sterowniki a może nawet wymienić i dołożyć.
Nie wiem czy W903 ma jeszcze przepustnicę i gaz na linkę. Jak tak to dodatkowo kilka mechanicznych elementów tempomatu.
Generalnie chyba gra nie warta świeczki.
Zastanawiam się czy wogle ktokolwiek to robił w PL Smile
_________________
X164 GL450 4MATIC
W164 ML320CDI 4MATIC
C117 CLA180 pakiet AMG
WG 4.7V8 60th
Powrót do góry
Gerri

Auto Maniak



Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 3945
Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 332/18
Wysłany: Sro 03 Cze 2020, 08:28
Temat postu:

Re: ( Mercedes Sprinter ) Sprinter 312 Montaż tempomatu


Kupujesz dźwigienkę i ją montujesz (nr 5)
https://www.ilcats.ru/mercedes/?vin=WDB9014211A123123&function=getParts&class=3&catalog=35A&aggtype=FG&model=901421&group=54&subgroup=525&language=en
Podpinasz elektrycznie do sterownika silnika (zakładam, że masz już sterownik MSA 25)
Konfigurujesz sterownik silnika komputerem serwisowym pod pracę z tempomatem.
I już.
Powrót do góry
notgroove

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 24 Sie 2012
Posty: 345
Skąd jesteś (miejscowość / region): 3city
Posiadane auto: X164 GL450 4matic; W164 320 CDI 4matic; WG 4.7V8, W176 A180,C117 pakiet AMG
Piwa: 24/0
Wysłany: Sro 03 Cze 2020, 11:33
Temat postu:

Re: ( Mercedes Sprinter ) Sprinter 312 Montaż tempomatu


Czy instalacja jest gotowa czy konieczne jest dorzucanie w tym modelu??
_________________
X164 GL450 4MATIC
W164 ML320CDI 4MATIC
C117 CLA180 pakiet AMG
WG 4.7V8 60th
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 03 Cze 2020, 11:33
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Gerri

Auto Maniak



Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 3945
Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 332/18
Wysłany: Sro 03 Cze 2020, 14:02
Temat postu:

Re: ( Mercedes Sprinter ) Sprinter 312 Montaż tempomatu


Raczej Niemiaszki nigdy nie były skłonne do dawania czegoś za darmo. Jak juz jest podgotowka do czegoś, to trzeba za to zabulic i pojawia się jako opcja w kodach wyposażenia - np. instalacja pod radio, instalacja pod telefon, pod kamerę cofania itp.
Powrót do góry
Milki

Czytelnik



Dołączył: 26 Sty 2020
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość / region): Pomorze Środkowe
Posiadane auto: 312 2.9 td 1997
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 30 Paź 2020, 22:51
Temat postu:

Re: ( Mercedes Sprinter ) Sprinter 312 Montaż tempomatu


Witam się z szanownym gronem Smile

Jestem posiadaczem kampera na bazie Sprintera 312.
Silnik 2.9 td OM 602.980
Wg VIN wyjechał jako platforma 3-t w 1997 roku

Poprzedni właściciel był nieco twórczy i zamontował w nim między innymi tempomat VDO Kinzle
Wrzucam link do manuala w PDF:
http://oldhymer.com/storage/VDOCruiseControl.pdf
Działało to to sobie na początku mojego posiadania i cieszyłem się tym urządzeniem. Ma też system Click'n Go czyli semiautomatyczne (?) sprzęgło. Super sprawa w korkach Smile
Ale pod deską był taki bajzel i mix kabli, przekaźników, bezpieczników itd że bałem się że któregoś dnia stanie sobie na drodze i będzie płacz...
No i podkusiło mnie i poprosiłem pewnego elektryka samochodowego aby nieco posprzątał i usunął zbędne już elementy.

Ten rzekomo zrobił co mógł.
Sęk w tym że po jego "sprzątaniu" tempomat nie działa Sad
On rozkłada ręce że się na tym nie zna i nie zrobi.
Inni elektrycy w okolicy wcale nie chcą się tego podjąć.
W końcu znalazłem ten pdf i schemat urządzenia.
Generalnie wszystko się zgadza ze schematem. Brakowało podłączenia białego kabelka z prędkościomierza.
Podjechałem jeszcze raz i zmusiłem wręcz gościa aby sprawdził co urżnął i gdzie to było podłączone.
Odnalazł niby podłączenie do białego kabelka wychodzącego z 2-pinowego złącza po prawej stronie licznika takiego jak ten:
https://allegro.pl/oferta/licznik-zegary-vw-lt-sprinter-diesel-oryg-7518098134

Podłączył ale niestety nie działa nadal.
Bezpieczniki są dobre.
Mikrowłączniki na manetce działają.
Aha. Mój nie ma ABS więc niby z prędkościomierza bierze sygnał do tempomatu.

Elektryk stawia że pewnie silniczek w tym urządzeniu się zablokował/zastał i dlatego nie działa. Odesłał mnie do kolejnego magika który miał to kumać ale ten nawet nie chciał patrzeć...
Jestem [ cenzura ].... na maxa i bezsilny. Szukam po necie i forach.
Najwyraźniej nie jest to zbyt popularne urządzenie ale zarazem nie wygląda na zbyt skomplikowane.
Wiem że teraz tych staroci nikomu nie chce się ruszać ale może jednak znajdzie się ktoś?
A może jak czytam powyżej trzeba do kompa podłączyć i coś kliknąć?
Może mi ktoś pomóc?
Może jest ktoś z Pomorza Środowego kto ogarnia temat?

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź czy poradę.
Powrót do góry
Gerri

Auto Maniak



Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 3945
Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 332/18
Wysłany: Sob 31 Paź 2020, 15:36
Temat postu:

Re: ( Mercedes Sprinter ) Sprinter 312 Montaż tempomatu


Milki napisał:

A może jak czytam powyżej trzeba do kompa podłączyć i coś kliknąć?

Nie rozróżniasz. W nowszym modelu z silnikiem CDI założenie tempomatu polega na dołaczeniu dźwigienki i kodowaniu. Dżwigienka współdziała z oryginalnymi elementami układu silnika, a kodowanie z komputera serwisowego przesyła jakby rozkaz: "słuchaj komputerze silnika, masz założoną dźwigienkę tempomatu i masz ją traktować jako rozkaz do utrzywmywania prędkości" W twoim przypadku masz zamontowane całkowicie niezależne urządzenie które jest połaczone z autem jedynie sygnałem prędkości z licznika. To co tam chcesz kodować komputerem? Sygnał jest albo go nie ma - i to wszystko, co ze strony auta może wpływać na pracę dołożonego tempomatu. Pomijam oczywiście zasilania - ale zakładam, że tak podstawowe sprawy został sprzwdzone już na początku. Poczytaj instrukcję którą zamieściłeś - tak ją z grubsza przejrzałem, i widzę, że jest tam funkcja samotestowania. Ktoś coś robił w tym kierunku?
Powrót do góry
Milki

Czytelnik



Dołączył: 26 Sty 2020
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość / region): Pomorze Środkowe
Posiadane auto: 312 2.9 td 1997
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 01 Lis 2020, 18:47
Temat postu:

Re: ( Mercedes Sprinter ) Sprinter 312 Montaż tempomatu


Gerri napisał:

Nie rozróżniasz.

Dzięki za wyjaśnienie. Miałem wrażenie że w "moim" typie też trzeba komputerowi podpowiedzieć że ma tempomat. Teraz rozróżniam.
Sprawa podłączenia do komputera to osobna bajka.
Kupiłem przejściówkę z gniazda okrągłego na OBD2 bo mi powiedziano że będzie działać jak moduł wifi z elmem którego używam do testowania DPF-a Zafirki a tu [cenzura].
Rozumiem że nie ma opcji darmowej jak przy OBD2 appką typu Torque czy podobną kasować czy sprawdzać błędy?

Cytat:
Sygnał jest albo go nie ma - i to wszystko, co ze strony auta może wpływać na pracę dołożonego tempomatu. Pomijam oczywiście zasilania - ale zakładam, że tak podstawowe sprawy został sprzwdzone już na początku.

Jak to wyglądało opisałem. Jakbym to umiał zrobić to bym zrobił.
Zleciłem fachowcom i wyszło co wyszło.
Wygląda na to że muszę sam lub z pomocą dobrych ludzi.
Najwyraźniej takiego spotkałem Smile

Cytat:
Poczytaj instrukcję którą zamieściłeś - tak ją z grubsza przejrzałem, i widzę, że jest tam funkcja samotestowania. Ktoś coś robił w tym kierunku?

A jak myślisz?
Elektryk poprzeglądał kabelki i podszedł do części 4. Functional Test jako punktu 6 czyli: "jedź i sprawdź, powinno teraz działać."
Nie działało więc od... kolejne kilometry w kilku testach.
Po każdej przejażdżce na którą mnie wysyłał i wracałem z morową miną pogrzebał coś tam i kazał jeszcze raz.
Jeden z kursów był nawet bez tego 4A bezpiecznika bo stwierdził że mu zasilania coś nie pasują i może pójdzie bez. Nawet tego nie komentuję.
W końcu stwierdził że pewnie silnik od tego urządzenia zje... albo się zastał i mam jechać do kogoś kto niby mógłby to sprawdzić jak wymontuję to urządzenie.
Ten z kolei pognał mnie bez zastanowienia i tak wylądowałem na tym forum...

W międzyczasie skupiłem się na kabelkach i doszedłem do myśli że coś mi nie pasuje tutaj:

Strona 8 instrukcji sekcja 3.5 Installation of the Clutch Switch
(Only required for manual gearboxes)
na włączniku środkowego pinu jest opis - "to remain"

Znaczy się coś a'la "zostawić wolne"
Tymczasem jest tam podłączony jeden z kabli Evil or Very Mad
Przełożyłem.
Jutro przetestuję bo muszę furę wyprowadzić ze stanowiska itd.

Jak nie będzie działać to wrócę do sekcji "Functional Test"
Przyznam że nie drążyłem pod tym kątem instrukcji a najwyraźniej trzeba by było.

Mam tę instrukcję wydrukowaną i dawałem elektrykowi. Zakładałem że wie co mu daję i potrafi to wykorzystać.
Najwyraźniej się myliłem...

Dam znać jak to się skończy.

Dziękuję i pozdrawiam
Powrót do góry
Milki

Czytelnik



Dołączył: 26 Sty 2020
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość / region): Pomorze Środkowe
Posiadane auto: 312 2.9 td 1997
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 13 Lis 2020, 12:50
Temat postu:

Re: ( Mercedes Sprinter ) Sprinter 312 Montaż tempomatu


Tytułem zakończenia sprawy z tempomatem:
Działa Smile
Wystarczyło kabelki na wyłączniku krańcowym przy sprzęgle podłączyć ZGODNIE z instrukcją czyli zostawić ten który opisano aby zostawić wolny...
Ręce opadają i brak słów.
No ale takich czasów dożyliśmy najwyraźniej.
Dziękuję serdecznie zatem za pomoc.

Przy okazji ponawiam pytanie czy jest jakiś prosty sposób aby w razie czego skomunikować się z autem/silnikiem za pomocą przejściówki ze złącza okrągłego na OBD2?
Używam prostej aplikacji w Oplu i działa.
Miło by było aby i z tym autem szło się dogadać Smile
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes Sprinter ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Mercedes Sprinter »

Opinie o samochodach Mercedes Sprinter - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes Sprinter ) Porady, problemy techniczne


MercedesB 200

19 900

2009r.

245 000 km

wielkopolskie

MercedesML 270

14 900

2001r.

244 000 km

kujawsko-pomorskie

MercedesC 200

35 000

2010r.

235 000 km

lubelskie

MercedesA 140

7 990

2001r.

139 943 km

wielkopolskie

MercedesV 250

170 000

2016r.

68 000 km

lubelskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2020 Created by idealneT and OM System