Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Nie odpala
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dalenne

Czytelnik



Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 6
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Mercedes A W168 CDI
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 03 Lis 2010, 17:52
Temat postu:

[A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


Bardzo prosze o pomoc!

Po naładowaniu akumulatora przez kable (nie mieliśmy odpowiedniego klucza by wyciągnąć akumulator) samochód nie odpala.
Na chwilę zapalają się lampki, przy przekręceniu kluczyka słychać tylko dziwny odgłos coś jak "pyk,pyk,pyk".
Powrót do góry
DamianS899

Debiutant



Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 36
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław
Posiadane auto: Mercedes A190 Avantgarde , Mercedes B180 CDI
Piwa: 1/0
Wysłany: Sro 03 Lis 2010, 18:02
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


U mnie podobne objawy (nie reagowanie na kluczyk przekręcanie zero reakcji rozrusznika tylko kontrolki i "pykanie" przekaźników" były powodem zepsutego rozrusznika raz odpalał raz nie potem już w ogole nie odpalał, może to też być kostka w stacyjce. Nie jestem mechanikiem ale u mnie powodem był rozrusznik.
Powrót do góry
gadu-gadu
dziadek1

Auto Maniak



Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 2011
Skąd jesteś (miejscowość / region): Brzozów
Posiadane auto: Grand scenic 1,9 dci r 2006
Piwa: 166/1
Wysłany: Sro 03 Lis 2010, 18:18
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


1.Spróbować zdjąć koniecznie klemy i ich wyczyścić, dokręcić bo może tam nie ma styku.
2.Zaświecić światła i jak świecą - może padnięty akumulator i ładowanie nic nie dało. (wiadomo reszta też, ale to najprościej zrobić)
Pozdrawiam
Powrót do góry
delek

Auto Maniak



Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 825
Skąd jesteś (miejscowość / region): wlkp
Posiadane auto: w168 170 cdi
Piwa: 95/5
Wysłany: Sro 03 Lis 2010, 18:21
Temat postu:

Re: [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


dalenne napisał:
Po naładowaniu akumulatora przez kable
No a jak inaczej? Przez pręty? Wink

Akumulator chyba jednak nie jest naładowany albo skończył żywot.
Chcąc uniknąć jakichkolwiek pomiarów najprościej "pożyczyć" prąd z innego samochodu/akumulatora porządnymi przewodami rozruchowymi i jeśli rozrusznik zakręci to wszystko jasne.

Kilka kluczy, kombinerki i kawałek drutu warto wozić w samochodzie. Nawet na drodze w sytuacji awaryjnej mogą się przydać.
Powrót do góry
dalenne

Czytelnik



Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 6
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Mercedes A W168 CDI
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 03 Lis 2010, 18:25
Temat postu:

Re: [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


[quote="delek"]
dalenne napisał:
Po naładowaniu akumulatora przez kable
No a jak inaczej? Przez pręty? Wink
quote]

Oj tam, oj tam Wink

Słuchajcie, moja fioletowa strzała odpaliła, ale nie mam pojęcia jak długo ładować ten akumulator z wykorzystaniem innego samochodu.
Kolega do mnie podjechał i się podłączył.
To jak długo ładować?
Czy on jutro odpali?

Przepraszam za chaos, ale byłam informowana telefonicznie o postępach w rozruchu
Poza tym to pierwszy samochód i trochę spanikowałam
Kumpel już pojechał.
Silnik po wyłączeniu odpalił ponownie.
Jutro rano sprawdzę czy powtórzy ten wyczyn.
Oby
W każdym razie dziękuję za szybki odzew.

Scalony przez Emiś
Pkt 20 RF
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 03 Lis 2010, 18:25
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
delek

Auto Maniak



Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 825
Skąd jesteś (miejscowość / region): wlkp
Posiadane auto: w168 170 cdi
Piwa: 95/5
Wysłany: Sro 03 Lis 2010, 19:02
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


Z wykorzystaniem innego samochodu nie ładuje (ładowanie to analogicznie jak w telefonie - trzeba do akumulatora podłączyć ładowarkę->prostownik) się akumulatora, tylko uruchamia własny silnik awaryjnie. No chyba, że kolega podłączyłby się przewodami, uruchomił silnik w swoim aucie i poszedłby gdzieś na małą godzinkę - w tym czasie Twój akumulator rzeczywiście by się ładował. Jak już silnik odpalił to trzeba się było porządnie przejechać (w czasie jazdy jeśli instalacja elektryczna w aucie jest sprawna akumulator się ładuje), a nie gasić i znowu sprawdzać czy zapali - każde zakręcenie rozrusznikiem to wysysanie energii z akumulatora.
Jeśli problem będzie się powtarzał to w samochodzie trzeba sprawdzić ładowanie.
Radzę sobie kupić mały prostownik automatyczny, taki który się podłącza, a on juz wszystko zrobi sam Smile
Powrót do góry
culmen

Auto Maniak



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 663
Skąd jesteś (miejscowość / region): kuj.pom. CCH....
Posiadane auto: A 140; 1998
Piwa: 32/2
Wysłany: Sro 03 Lis 2010, 21:41
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


delek napisał:
........ (Radzę sobie kupić mały prostownik automatyczny, taki który się podłącza, a on juz wszystko zrobi sam Smile

Tak, tak Wink .... potwierdzam, nawet posprząta i umyje auto. Laughing Laughing
Pozdrawiam.
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status
marcinLe

Stały Bywalec



Dołączył: 02 Wrz 2009
Posty: 103
Skąd jesteś (miejscowość / region): małopolska
Posiadane auto: W168 CDI classic , W202 CDI esprit
Piwa: 8/0
Wysłany: Czw 04 Lis 2010, 00:51
Temat postu:

Re: [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


dalenne napisał:
Na chwilę zapalają się lampki, przy przekręceniu kluczyka słychać tylko dziwny odgłos coś jak "pyk,pyk,pyk".


Albo akumulator skrajnie rozładowany przez chwilowy zbyt duży pobór prądu (radio, światła itp) albo już umarł śmiercią naturalną i należy go wymienić na nowy.

Kolega nie naładował Ci akumulatora tylko "pożyczył prąd" do rozruchu. Jeśli aku jest sprawny i alternator też to po kilkunastu minutach pracy silnika na wolnych obrotach powinno być znacznie lepiej.
Tak czy inaczej nie zaszkodzi mu ładowanie. Należy tylko pamiętać, że ładujemy prądem o natężeniu 1/10 pojemności akumulatora czyli np 5A dla pojemności ok 50Ah. Jak dobrze pamiętam CDI ma aku o pojemności ok 70Ah więc należałoby dać mu ok 7 Amper.
Do ładowania koniecznie wyjąć/odkręcić korki (jeśli budowa aku na to pozwala) i sprawdzić poziom elektrolitu (pamiętając, że dolewa się TYLKO wody destylowanej) nie trzeba natomiast odpinać klem (zakładam, że aku pozostaje w aucie).

To "pyk pyk" to nic innego jak załączanie się przekaźników ale z racji braku dostatecznej ilości prądu do "zakręcenia" rozrusznikiem to jak piszesz nawet kontrolki zaświeciły się i gasły za chwile. Lub może szybkie "pyk pyk pyk"... tak zachowuje się Bendix (to taki automat/elektromagnes w rozruszniku) jeśli jest za mało prądu do obrócenia wirnikiem rozrusznika a jednocześnie jest na tyle dużo, że on (Bendix) jest w stanie się załączyć. On (Bendix) tak po bardzo szybko się załącza i rozłącza.
Powrót do góry
dalenne

Czytelnik



Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 6
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Mercedes A W168 CDI
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 04 Lis 2010, 09:12
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


Witam! Smile
Mój kochany fiolecik bardzo grzecznie dziś rano odpalił Smile

Co do ładowania akumulatora, był on podłączony do akumulatora kolegi przez jakiś czas, woda destylowana też została dolana. Samochód został wyprowadzony na krótki spacer i dopiero potem kontrolnie odpalony pownownie. No i jak napisałam, dziś rano już śmigał sam Smile

Akumulator padł po raz pierwszy, całą zeszłą zimę sprawował się dzielnie, mimo mrozów. Ale wtedy normalnie jeździłam. Teraz samochód stał prawie miesiąc :/
Zastanawiam się czy powinnam wymienić aku, czy dać mu szansę?

Acha. I jeszcze jedno, do czego miałby się przydać drut, który oprócz narzędzi i prostownika, warto wozić w aucie? Wink
Powrót do góry
culmen

Auto Maniak



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 663
Skąd jesteś (miejscowość / region): kuj.pom. CCH....
Posiadane auto: A 140; 1998
Piwa: 32/2
Wysłany: Czw 04 Lis 2010, 09:24
Temat postu:

Re: [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


Cytat:
Do ładowania koniecznie wyjąć/odkręcić korki (jeśli budowa aku na to pozwala) i sprawdzić poziom elektrolitu (pamiętając, że dolewa się TYLKO wody destylowanej) nie trzeba natomiast odpinać klem (zakładam, że aku pozostaje w aucie).


Zacytuje tylko fragment książki ,, H.R. Etzold MERCEDES-BENZ A 140,A160,A190... Sam naprawiam samochód str.72

,,W celu naładowania akumulatora za pomocą urządzenia do normalnego lub szybkiego ładowania, akumulator należy wymontować z samochodu, a przynajmniej odłaczyć od niego oba przewody (-) i (+).
Uwaga. Ładowanie akumulatora bez odłączenia przewodów może spowodowac zniszczenie elementów elektronicznych samochodu. Podczas ładowania temperatura akumulatora powinna wynosić przynajmniej +10st. C "
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status
delek

Auto Maniak



Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 825
Skąd jesteś (miejscowość / region): wlkp
Posiadane auto: w168 170 cdi
Piwa: 95/5
Wysłany: Czw 04 Lis 2010, 17:39
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


dalenne napisał:
Witam! Smile
...do czego miałby się przydać drut, który oprócz narzędzi i prostownika, warto wozić w aucie? Wink

Chociażby do prowizorycznego przymocowania oberwanego tłumika Cool
Powrót do góry
dalenne

Czytelnik



Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 6
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Mercedes A W168 CDI
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 04 Lis 2010, 19:23
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


delek napisał:
dalenne napisał:
Witam! Smile
...do czego miałby się przydać drut, który oprócz narzędzi i prostownika, warto wozić w aucie? Wink

Chociażby do prowizorycznego przymocowania oberwanego tłumika Cool


Acha. No tak. Całe życie człowiek się uczy Smile
Powrót do góry
dalenne

Czytelnik



Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 6
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Mercedes A W168 CDI
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 08 Lis 2010, 14:46
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


No i kicha.
Dziś samochód znów nie odpalił Sad((

Znów proszę o pomoc :/
Jaki mam kupić akumulator?
Nie ukrywam, że Centra i inne, które kosztują w granicach 400zł odpadają. Potrzebuję czegoś tańszego, bo czeka mnie jeszcze wymiana łożysk (oby tylko to).
Model samochodu to A170 CDI, 1999r.

Jak nie urok to... :/
Powrót do góry
culmen

Auto Maniak



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 663
Skąd jesteś (miejscowość / region): kuj.pom. CCH....
Posiadane auto: A 140; 1998
Piwa: 32/2
Wysłany: Pon 08 Lis 2010, 22:08
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) [A170cdi] Nie odpala po naładowaniu akumulatora


dalenne napisał:
No i kicha.

Jak nie urok to... :/


Jak nie urok to...... to gracja. Very Happy
Nic dobrego taniej nie kupisz. Do Twojego auta musisz aku okoł 70Ah. Jak kupisz marnej firmy to w sumie wyjdzie drozej bo znowu padnie szybko.
Ja mam benzynę 140 i mam aku 72Ah. Very Happy
Dodam jeszcze że jesli nie jest to stary aku to może warto go dać komuś kto potrafi dobrze sprawdzić i ocenic czy da się go jeszcze reanimować bo może tylko słabo doładowany jest.

Pozdrawiam
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Nie odpala Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Nie odpala


Mercedes

S 350

286 000

2014r.

55 000 km

pomorskie

Mercedes

ML 350

59 900

2010r.

290 300 km

kujawsko-pomorskie

Mercedes

CLA 200

99 900

2017r.

24 000 km

mazowieckie

Mercedes

C 220

28 900

2009r.

267 000 km

warmińsko-mazurskie

Mercedes

GLC 350

153 000

2017r.

38 000 km

lubelskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System