Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgiksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Uklad kierowniczy,zawieszenie.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 18:51
Temat postu:

Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Witam.
Szwankowala mi pompa wspomagania , raz dzialala raz nie.
Kupilem na ebay uzywana pompe i wlasnie ja zalozylem do auta .
Zalozylem tak jak nalezy , odpowietrzylem.
Okazuje sie ze w ogole nie dziala . Tak jak by niedostawala pradu .

Prosze o pomoc , co moglem zrobic zle ?
(pomijajac to ze moglem kupic juz zepsuta)
Powrót do góry
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 18:59
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Moze kable pomylilem miejscami ?
Ktos wie jak one szly ?
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1016

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 95/0
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 19:25
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Czerwony plus, brązowy masa, niebieski sterowanie. Sprawdź czy w kablach "od strony samochodu" jest zasilanie po włączeniu stacyjki, jeżeli nie to sprawdź taki duży bezpiecznik 60 lub 80 Amperów.
Powrót do góry
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 19:37
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Bezpiecznik sprawdzilem.
Czyli ten brazowy do masy , ok
Czerwony jest polaczony z tym malym w jednej koszulce .
Czyli oba tam w jedno miejsce ida.
To znaczy ze kable zalozylem dobrze.
Tam jest taka puszka plastikowa i w tej puszce sie lacza te 2 kable z innymi.
A musi byc ten kabel pradowy w tej puszce ? bo dostalem pompe z troszke krotszym kablem i mi niedochodzi do puszki , wiec wyciaglem tamten kabel i polaczylem obok puszki- moze tak byc ?

A jak sprawdzic prad w tych kablach od strony auta ?
Mam miernik ,ale tak srednio sie na nim znam :]
Powrót do góry
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 19:40
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Hmm . Bez sprawdzania pradu w tych kablach od strony samochodu wydaje mi sie ze jest , bo styklem niechcaco do masy i mi wybilo bezpiecznik 60amp.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 19:40
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1016

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 95/0
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 19:50
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Coś nie tak. Powinieneś mieć trzy kable. Dwa zasilania i sterowanie. Zasilanie grube i sterowanie cienki kabelek.
Powrót do góry
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 19:53
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Mam trzy kable . Tak tez mialem w starej pompie.
Brazowy do masy gdzies tam jest przykrecony , i w jednej koszulce ida dwa kable , ten gruby i cieniutki .
W starej pompie na pradowym kablu mialem inna koncowke niz w nowej to musialem zmienic. Ale to chyba nie powod?
Powrót do góry
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 20:00
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


A wracajac do tego ze niepodlaczylem kabla w puszce tylko obok to niejest problem ?
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1016

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 95/0
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 20:05
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


W oryginale jest kostka, która ma trzy zaciski. Może u Ciebie masa jest nie podłączona i stąd problem?
Powrót do góry
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 20:10
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Jak to wyglada ? Masz jakies zdjecie podlaczenia pompy ?
Ja mam brazowy podlaczony do jakies ramy kolo pompy , a ten czerwony jest podlaczony do innego kabla z samochodu
(na kablach sa oczka i kable sa skrecone srobka) , i ten maly ktory tez jest podlaczony do innego malego kabla
To poco jest kostka z trzema zaciskami ? Wszystkie trzy kable ida do kostki ?
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1016

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 95/0
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 20:19
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Nie mam zdjęcia. Tak jak piszesz kostka ma trzy złącza i trzy kable z pompy łączą się z trzema kablami z samochodu. Po co trzy?. myślę że po to aby łatwo móc zdiagnozować prawidłowość zasilania i w razie potrzeby wygodnie rozłączyć pompę. Jeżeli masę masz dobrze przykręconą to Ok. Weź jakąś kontrolkę napięcia, włącz silnik i sprawdź czy na czerwonym i tym cienkim kablu pojawi się napięcie 12V. Jeżeli tak, a pompa nie działa to wszystko wskazuje że niestety jest uszkodzona.
Powrót do góry
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 20:22
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Jesli mam miernik to czerwona koncowka do kabla a czarna do masy ?
Powrót do góry
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 20:24
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


ten brazowy kabel wystarczy ze jest dobrze przykrecony do masy tak ?
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1016

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 95/0
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 20:25
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


Tak, ale w takich przypadkach pewniejszy jest sposób ze zwykłą żarówką. Przyrząd czasami potrafi pokazywać różne wskazania, a żarówka albo świeci albo nie.
Powrót do góry
Rafalorzol

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 77
Skąd jesteś (miejscowość / region): londyn
Posiadane auto: Mercedes-Benz A160 , 1998rok
Piwa: 0/7
Wysłany: Sro 09 Mar 2011, 20:27
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Pompa wspomagania kierownicy - nie dziala


A czyli musze miec zarowke na 12v tak ?
POdlacza sie tak samo jak miernik ? Masa i kabel ?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Uklad kierowniczy,zawieszenie. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Uklad kierowniczy,zawieszenie.


Mercedes

klasa A

9 500

1999r.

191 000 km

kujawsko-pomorskie

Mercedes

klasa E

45 000

2008r.

160 000 km

kujawsko-pomorskie

Mercedes

klasa C

104 900

2012r.

20 967 km

świętokrzyskie

Mercedes

klasa E

32 500

2004r.

263 000 km

kujawsko-pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group

bezpłatne ogłoszenia motoryzacyjne


Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2014 Created by idealneT and OM System