Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michelll

Debiutant



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 46
Skąd jesteś (miejscowość / region): Bydgoszcz
Posiadane auto: Mercedes A-klasa 1.4
Piwa: 8/2
Wysłany: Sob 29 Paź 2011, 18:24
Temat postu:

A-140 chyba coś z modułem MSM


Witam serdecznie. Mam problem z moim autkiem A-140. Jechałem po dziurawej drodze i nagle silnik zaczął przerywać, nie reagował zupełnie na pedał przyspieszenia i tracił na mocy. Po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika, spróbowałem go odpalić jeszcze raz i efekt był taki, że autko odpala na 5 do 10 sekund po czym obroty spadają i się dusi i tak za każdym razem. Gdy po odpaleniu próbuję wciskać pedał gazu, obroty zamiast rosnąć spadają i autko natychmiast gaśnie. Po zaholowaniu do domu, sprawdziłem filtr powietrza, świece, cewkę i pompę paliwa która jak opisujecie jest winna w dużej populacji przypadków na tym forum po czym odpalam autko i znów jest to samo. Udałem się do domu po komputer z programem Carsoft 7,4 (na Star Diagnosis mnie nie stać Very Happy) i po podłączeniu wyświetlił się następujący błąd:



To chyba coś z przepływomierzem w module MSM? Co o tym myślicie? Ten drugi błąd to wiem, uszkodzony czujnik poziomu oleju, jeżdżę z nim już pół roku. Czy takie objawy mogą sugerować uszkodzony przepływomierz?
Powrót do góry
vinc18

Czytelnik



Dołączył: 28 Paź 2011
Posty: 7
Skąd jesteś (miejscowość / region): wielkopolska
Posiadane auto: w168 A140
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 29 Paź 2011, 20:17
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Wczoraj przytrofiło sie to samo mojej żonie w a140.Jak rozwiążesz problem opisz sprawe .
pozdro
Powrót do góry
skype status
Michelll

Debiutant



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 46
Skąd jesteś (miejscowość / region): Bydgoszcz
Posiadane auto: Mercedes A-klasa 1.4
Piwa: 8/2
Wysłany: Sob 05 Lis 2011, 00:30
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Problem rozwiązany! Very Happy

Problemem była bardzo zabrudzona, obklejona smarem i kurzem przepływka Shocked
Odłączyłem akumulator i wymontowałem przepływkę



Delikatnie szczypcami z wąską końcówka wyciągnąłem kratkę od strony wlotu powietrza



Przepływce zafundowałem mycie bezdotykowe Laughing pod ciśnieniem zmywaczem uniwersalnym spryskując elementy pomiarowe, po czym odczekałem 5 min i dokładnie poprawiłem zmywaczem przez co rozpuścił się cały smar, osad i brud.



Po myciu bezdotykowym Smile przyszedł czas na suszenie, suszarka w dłoń i strumień gorącego powietrza osusza całe wnętrze przepływki wraz z elementami pomiarowymi



Po myciu i wysuszeniu przepływka wyglada wewnątrz jak nowa Very Happy



Zamontowanie w samochodzie, podłączenie akumulatora i to jest twoja chwila prawdy... Rolling Eyes

Autko odpala za pierwszym razem i chodzi jak pszczółka!!! Laughing krótka jazda próbna, mam wrażenie, że jest nawet jakaś żwawsza lepiej reaguje na pedał przyspieszenia Wink ... ale jest radość jak się uda czasami coś samemu naprawić...Very Happy
Powrót do góry
Wystawiono 2 piw(a)
Keram2504
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 5434
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mazowsze
Posiadane auto: Mercedes A-140 2000 Gaz Prins
Piwa: 194/114
Wysłany: Sob 05 Lis 2011, 00:54
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Ja swą przepływkę prałem ustrojstwem do czyszczenia gaźników.
Następnym razem wypróbuję i to ustrojstwo.
Piana poszedła.... Laughing
Powrót do góry
holloww
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 4860
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sosnowiec - śląsk
Posiadane auto: Porsche 944 S2
Piwa: 139/6
Wysłany: Sob 05 Lis 2011, 08:48
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Lepiej jeszcze dla pewności sprawdzić wartości rzeczywiste tego przepływomierza, bo czasami takie mycie daje efekt tylko na chwile.
_________________
\'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sob 05 Lis 2011, 08:48
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Gorunio

Stały Bywalec



Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 236
Skąd jesteś (miejscowość / region): Człuchów/Bydgoszcz
Posiadane auto: Był Mercedes A-klasa, A140, W168, 2001r. Classic Obecnie: Citroen C2, 1.4i, 75KM, 2006r.
Piwa: 2/0
Wysłany: Sro 16 Lis 2011, 15:08
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Ile kosztuje mniej wiecej taka przyjemnosc (wyczyszczenie przeplywomierza) w warsztacie?
Powrót do góry
Keram2504
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 5434
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mazowsze
Posiadane auto: Mercedes A-140 2000 Gaz Prins
Piwa: 194/114
Wysłany: Sro 16 Lis 2011, 22:30
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Zajrzyj tu;
http://allegro.pl/przeplywomierz-a-klasa-w168-oryginal-hit-diagnoza-i1922113553.html
myślę że wyczyszczą i zdiagnozują. Nie zaszkodzi zapytać.
Powrót do góry
makalele1980

Czytelnik



Dołączył: 02 Gru 2011
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): zambrów
Posiadane auto: mercedes a-klasa A160 1.6 1998r
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 03 Sty 2012, 23:12
Temat postu:

NAPRAWA PRZEPŁYWOMIERZA / STEROWNIKA ECU A-KLASA 1.6 BENZYNA


Witam.
śledzę temat ponieważ ma m podobny problem.
Zanim zadam pytanie postaram się szczegółowo opisać mój problem: Posiadam mercedesa a klasy z benzynowym silnikiem 1.6 z 1998r.Auto z czasem zaczęło gorzej zapalać, silnik uruchamiał się od razu na kilka sekund po czym gasł. Po kilkukrotnym odpaleniu auta zaczynał pracować normalnie, jednak pewnego dnia po kilkunastu próbach zrezygnowałem. Zostały wymienine świece, filtr paliwa , czujnik temperatury płynu chłodzącego i nic.Mechanik który diagnozował usterkę komputerem stwierdził uszkodzenie przepływomierza i od razu uświadomił mi, że jest on zintegrowany ze sterownikiem silnika. Sterownik został wysłany do człowieka, który wymienił elementy pomiarowe przepływomierza RH&RT glass sensors. Niestety po zamontowaniu komputera, auto zapaliło i po chwili zgasło, dalsze próby uruchomienia nie przyniosły rezultatu.Po odesłaniu sterownika okazało się, że element grzejny przepływomierza uległ przegrzaniu. Oba elementy zostały jeszcze raz wlutowane i przysłane do mnie. Niestety historia się powtórzyła.

Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.Jeżeli ktoś spotkał się z problemem przegrzewającego się w krótkim czasie glass sensora to prosiłbym o jakąś podpowiedź.

Czy po przelutowaniu nowych elementów pomiarowych rh & rt glass sensors potrzebna jest jakaś kalibracja. Może na element grzejny płynie zbyt duży prąd lub same elementy to jakaś chińska podróba o zbyt wysokiej oporność.
Może wysłać sterownik do kogoś innego?
Proszę o Wasze przemyślenia, podpowiedzi i rady.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
holloww
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 4860
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sosnowiec - śląsk
Posiadane auto: Porsche 944 S2
Piwa: 139/6
Wysłany: Sro 04 Sty 2012, 08:47
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Panie makalele wystarczy jeden post w jednym temacie, pisane jednego i tego samego do każdego użytkownika nie przyspieszy odpowiedzi.

Moja propozycja jest taka żeby jechać do kogoś kto się zna na merckach.
_________________
\'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Powrót do góry
Keram2504
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 5434
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mazowsze
Posiadane auto: Mercedes A-140 2000 Gaz Prins
Piwa: 194/114
Wysłany: Sob 07 Sty 2012, 22:15
Temat postu:

Re: NAPRAWA PRZEPŁYWOMIERZA / STEROWNIKA ECU A-KLASA 1.6 BENZYNA


makalele1980 napisał:
Sterownik został wysłany do człowieka, który wymienił elementy pomiarowe przepływomierza RH&RT glass sensors.

Daj znać potomnym gdzie wysyłałeś?
Ile to kosztowało?
Powrót do góry
arbies

Debiutant



Dołączył: 21 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Mercedes A 160
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 08 Sty 2012, 02:26
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Michelll napisał:
Problem rozwiązany! Very Happy

Problemem była bardzo zabrudzona, obklejona smarem i kurzem przepływka Shocked
Odłączyłem akumulator i wymontowałem przepływkę



Delikatnie szczypcami z wąską końcówka wyciągnąłem kratkę od strony wlotu powietrza



Przepływce zafundowałem mycie bezdotykowe Laughing pod ciśnieniem zmywaczem uniwersalnym spryskując elementy pomiarowe, po czym odczekałem 5 min i dokładnie poprawiłem zmywaczem przez co rozpuścił się cały smar, osad i brud.



Po myciu bezdotykowym Smile przyszedł czas na suszenie, suszarka w dłoń i strumień gorącego powietrza osusza całe wnętrze przepływki wraz z elementami pomiarowymi



Po myciu i wysuszeniu przepływka wyglada wewnątrz jak nowa Very Happy



Zamontowanie w samochodzie, podłączenie akumulatora i to jest twoja chwila prawdy... Rolling Eyes

Autko odpala za pierwszym razem i chodzi jak pszczółka!!! Laughing krótka jazda próbna, mam wrażenie, że jest nawet jakaś żwawsza lepiej reaguje na pedał przyspieszenia Wink ... ale jest radość jak się uda czasami coś samemu naprawić...Very Happy


Idę twoim tropem jednak nie mogę poradzić sobie z wyjęciem kratki przed przepływomierzem. Szczypcami nie doje rady, boje się że sie złamię. Czy czasami nie muszę jej przekręcić? Czy ma jakiś zaczep glębiej?
Powrót do góry
Keram2504
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 5434
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mazowsze
Posiadane auto: Mercedes A-140 2000 Gaz Prins
Piwa: 194/114
Wysłany: Nie 08 Sty 2012, 22:42
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Ciągnij nie przekręcaj. Jak się boisz to możesz i przez kratkę popsikać. Też dotrze to ustrojstwo.
Powrót do góry
arbies

Debiutant



Dołączył: 21 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Mercedes A 160
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 08 Sty 2012, 22:59
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Cześć,
już po czyszczeniu Smile Kratki nie wyjmowałem, pozostałe elementy zdemontowałem, dokładnie wyczyściłem (oczywiście bezdotykowo), osuszyłem, skręciłem i [cenzura]! Nadal odpala w trybie awaryjnym czyli przerywa ledwo wchodzi na obroty. Świece już wymieniłem, przepływomierz wyczyszczony, pozostaje sprawdzić czujnik wału korbowego i czujnik wałka rozrządu. Zapowiada się ciekawa akcja...
Jutro jadę do elektryka dam znać.
Powrót do góry
makalele1980

Czytelnik



Dołączył: 02 Gru 2011
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): zambrów
Posiadane auto: mercedes a-klasa A160 1.6 1998r
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 09 Sty 2012, 21:16
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Pozostał Ci jeszcze czujnik temperatury płynu chłodzącego , no i nie chcę martwić ale przepustnica.
Trzeba podpiąć pod star diagnosis, ja miałem możliwość podpięcia pod Gutmanna.

Jak będą błędy P0100 i P0170 czyli błędy w doborze mieszanki paliwa, to na 100% -PRZEPŁYWOMIERZ.
Jeżeli mam rację to jest kilka opcji:
- wysyłka do kogoś z allegro kto regeneruje przepływomierze (jest kilka ofert pod hasłem przepływomierz a klasa)

- kupienie używanego przepływomierza wraz ze sterownikiem i adaptacja u elektronika do immobilaizera, bo inaczej nie odpali

- kupno całego zestawu: sterownik+kluczyk+immo+wkład do stacyjki lub petla immobilaizera

- wysyłka do firm które specjalizują się profesjonalną naprawą sterowników ECU - najdroższa opcja np.: http://allegro.pl/komputer-mercedes-a-klasa-1-4-1-6-a-1661500479-9-i2005425840.html
Powrót do góry
arbies

Debiutant



Dołączył: 21 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Mercedes A 160
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 10 Sty 2012, 16:34
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A-140 chyba coś z modułem MSM


Usterka zdiagnozowana - uszkodzenie cewka. Koszt 350 pln BOSCH + robocizna. Śmiga teraz jak rakieta Cool
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe


Mercedes

E 200

18 400

2006r.

315 000 km

kujawsko-pomorskie

Mercedes

B 170

14 999

2005r.

175 000 km

wielkopolskie

Mercedes

B 200

19 900

2007r.

190 000 km

mazowieckie

Mercedes

B 200

44 999

2012r.

102 000 km

wielkopolskie

Mercedes

CLK 200

9 990

2001r.

252 000 km

małopolskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2020 Created by idealneT and OM System