Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) rozrząd na łańcuchu



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marek_kucharski

Czytelnik



Dołączył: 09 Sty 2012
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): grudziądz
Posiadane auto: mercedes,w168,a160,1.6,2000
Piwa: 0/1
Wysłany: Wto 10 Sty 2012, 00:31
Temat postu:

rozrząd na łańcuchu


Witam mam pytanie odnośnie rozrządu, mojej siostry a klasa zachowuje sie jak na filmiku tutaj dodanym na forum czyli szoruje. Mechanicy wskazuja na 100% na rozrząd. Moje pytanie jest odnośnie wymiany rozrządu, chciałbym aby ktoś sie wypowiedział kto to juz wymieniał co należy pokolei robić. i jakie cześci należy wymienić chce mieć to zrobione dobrze. Pozdrawiam i czekam na odp. Acha i czy da rade wymienic rozrząd bez wyciągania silnika , spuszczania itp.. i jak to dokladnie zrobić...
Powrót do góry
gadu-gadu
tomom

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 25 Sie 2011
Posty: 279
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polkowice
Posiadane auto: A140 2001 po Lifcie manual
Piwa: 13/0
Wysłany: Sro 11 Sty 2012, 08:38
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) rozrząd na łańcuchu


Szorowanie to objaw rozrządu - luźny łańcuch. Nie trzeba wyciągać i opuszczać silnika. Robota na 12-16h we własnym zakresie i wolnym tempie. Ja ściągałem dodatkowo wałek rozrządu aby wciągnąć nowy łańcuch. Metodą opisaną w literaturze przeskoczył i trzeba było ustawiać na znaki. Uważam, że najlepiej od razu ściągnąć wałek i bez stresu wymienić łańcuch.
Koszt części:
1. Łańcuch ~200zł ASO
2. Napinacz 390zł ASO
3. Koło wałka rozrządu ~200zł ASO
3. Spinka tymczasowa łącząca ogniwa 10zł Alegro
4. Uszczelka pod klawiaturą 60zł ASO
5. Uszczelka pod napinacz 10zł (możesz zaryzykować i zamontować starą)

Napinacz jest trudnodostępny w zamienniku. Pozostałe części albo wogóle nie występują w zamienniku albo cena w zamienniku jest niewiele niższa niż oryginał.

Jeśli chcesz robić sam to musisz mieć nitownicę do łańcucha. Walenie młotem niewskazane.

Ile chce mechanik za tą robotę?
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
marek_kucharski

Czytelnik



Dołączył: 09 Sty 2012
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): grudziądz
Posiadane auto: mercedes,w168,a160,1.6,2000
Piwa: 0/1
Wysłany: Sro 11 Sty 2012, 23:26
Temat postu:

rozrząd na łańcuchu


Mechanik zawołał 300 zł za wymiane wydaje mi się że jest to dobra cena bo troche pracy jest a podobno już to robił. Dziwie sie że w tych a klasach tak szybko siadają te łańcuchy, siostry mietek ma tylko 135 tys przebiegu i jest to potwierdzone ksiązką serwisową, jeszcze mam jedno pytanie odnośnie ślizgu łańcucha i szyny napinającej łańcuch rozrządu to też sie wymienia bo podobno się zdziera od tego szorowania jakaś wykładzina?? Pozdrawiam
Powrót do góry
gadu-gadu
tomom

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 25 Sie 2011
Posty: 279
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polkowice
Posiadane auto: A140 2001 po Lifcie manual
Piwa: 13/0
Wysłany: Sro 11 Sty 2012, 23:34
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) rozrząd na łańcuchu


w wetsjach po lifcie jest chyba inna lyzwa bez okladziny. ja nie wymienialem. jesli bedziesz wymienial to muszisz sciagnac glowice
Powrót do góry
marek_kucharski

Czytelnik



Dołączył: 09 Sty 2012
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): grudziądz
Posiadane auto: mercedes,w168,a160,1.6,2000
Piwa: 0/1
Wysłany: Pią 20 Sty 2012, 20:06
Temat postu:

rozrząd na łańcuchu


witam mam kilka pytań odnośnie rozrządu. Pozdejmowaliśmy wszystko jutro będziemy montować i mam pytanie jak ustawić rozrząd na tym dolnym kole nie widze tam znakow góre wiem tylko dół niebardzo, i drugie pytanie odnośnie wciągnięcia nowego łańcucha połączyć go ze starym i wciągnąć??
Powrót do góry
gadu-gadu
Reklama








Wysłany: Pią 20 Sty 2012, 20:06
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
tomom

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 25 Sie 2011
Posty: 279
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polkowice
Posiadane auto: A140 2001 po Lifcie manual
Piwa: 13/0
Wysłany: Pią 20 Sty 2012, 21:47
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) rozrząd na łańcuchu


Na dolnym kole powinny być znaki "0|I" to jest GMP. Stary łańcuch połączyć z nowym za pomocą spinki-ogniwka. Można kupić w sklepach rolniczych lub na allegro. Nie próbuj łączyć za pomocą rozkutego ogniwa bo może puścić i będziesz musiał wyciągać silnik razem z głowicą.
Powrót do góry
marek_kucharski

Czytelnik



Dołączył: 09 Sty 2012
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): grudziądz
Posiadane auto: mercedes,w168,a160,1.6,2000
Piwa: 0/1
Wysłany: Sro 25 Sty 2012, 22:25
Temat postu:

rozrząd na łańcuchu


Witam, muszę sie pochwalić rozrząd już nie szoruje, zrobione zostały następujące rzeczy koło, łańcuch no i napinacz bo był uszkodzony nie pracował już całkiem możliwe że to było przyczyną i się poprostu łańcuch wyciągnął, troche pracy było z ustawieniem rozrządu ale się jakoś udało, wymienione zostały także popychacze bo troszeczke cykały i olej. Teraz jest wszystki w porządku. Cena kompletnego rozrządu to 650 zł plus koło 185. Można było pewnie dostać taniej ale w sklepach mają pustki. Nie wymieniałem natomiast tych dwóch szyn napinających łańcuch ponieważ w moim modelu są plastikowe i gdybym chciał wymienic trzeba by było zwalać głowice a tak wszystko udało sie bez opuszczania silnik itp.. Pozdrawim
Powrót do góry
gadu-gadu
grzesiek_pako

Czytelnik



Dołączył: 25 Maj 2016
Posty: 1
Skąd jesteś (miejscowość / region): Opole
Posiadane auto: Mercedes A160
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 25 Maj 2016, 01:13
Temat postu:

Wymiana rozrzadu Mercedes a160 cdi 2.0 litry


Witam potrzebuje sie dowiedziec czy do wymiany rozrzadu a raczej najpierw sprawdzenie czy mam siniki na znakach bede przed wyciagnieciem turbiny i katalizatora musial zciagnac chlodnice lapmy i zderzak bo miejsca to tam nie ma wogole wiej jezeli sie nie da to lepiej tak zrobic odrazu a jak sie da to bede kombinowal chodzi mi o merca a160 cdi 2006 kupilm wszystko cacy ale jak dostal kilka razy po 5000 obrotow to szlak go trafil zaczol stukac coraz glosniej i go zgasilem moze lancuch przeskoczyl po zniszczeniu napinacza albo wal pelkl nie wiem bo nie wyskakuje zaden blad na kompie a silnik jak by chodzil na jeden gar tylko przy odpalaniu i nie odpala jak by tam jakis potwor byl w silniku tak nim szarpie i kolysze. Przy okazji zeby dostac sie do miski i walu korbowego musze wyciagnac caly silnik czy nie bo chcialem to zrobic w warunkach domowych bez podnosnika silnika. Prosze o szybka odpowiedz mniejwiecej krok po kroku jak sie do tego zabrac zeby nie potrzebnie nie stracic 5 godzin na kombinacjach jak ominac zdjecie zderzaka.
_________________
12345
Powrót do góry
tomom

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 25 Sie 2011
Posty: 279
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polkowice
Posiadane auto: A140 2001 po Lifcie manual
Piwa: 13/0
Wysłany: Sro 25 Maj 2016, 07:21
Temat postu:

Re: Wymiana rozrzadu Mercedes a160 cdi 2.0 litry


grzesiek_pako napisał:
Witam potrzebuje sie dowiedziec czy do wymiany rozrzadu a raczej najpierw sprawdzenie czy mam siniki na znakach bede przed wyciagnieciem turbiny i katalizatora musial zciagnac chlodnice lapmy i zderzak bo miejsca to tam nie ma wogole wiej jezeli sie nie da to lepiej tak zrobic odrazu a jak sie da to bede kombinowal chodzi mi o merca a160 cdi 2006 kupilm wszystko cacy ale jak dostal kilka razy po 5000 obrotow to szlak go trafil zaczol stukac coraz glosniej i go zgasilem moze lancuch przeskoczyl po zniszczeniu napinacza albo wal pelkl nie wiem bo nie wyskakuje zaden blad na kompie a silnik jak by chodzil na jeden gar tylko przy odpalaniu i nie odpala jak by tam jakis potwor byl w silniku tak nim szarpie i kolysze. Przy okazji zeby dostac sie do miski i walu korbowego musze wyciagnac caly silnik czy nie bo chcialem to zrobic w warunkach domowych bez podnosnika silnika. Prosze o szybka odpowiedz mniejwiecej krok po kroku jak sie do tego zabrac zeby nie potrzebnie nie stracic 5 godzin na kombinacjach jak ominac zdjecie zderzaka.

Nie ten dział. To jest diesel
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe






Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2020 Created by idealneT and OM System