Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Pon 23 Cze 2008, 11:38
Temat postu:

carsoft


Czy ktoś z was bawił się może diagnozowaniem tego auta przez interfejs diagnostyczny i ma jakieś doświadczenie w tym
Zastanawiam się nad kupnem takiej zabawki - na alegro można kupić za 200PLn - ale co potem - czy to wogóle działa - ściągnełem z netu sam program i za dużo mi nie mówi bo jest po Niemiecku- może ktoś ma jakąć instrukcje lub tłumaczenie. Czy taki laik jak ja poradzi sobie z tym interfejsem - zawsze to jakaś obnizka kosztów - pojechanie do warsztatu ciągnie po kieszeni
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1019

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 102/0
Wysłany: Wto 24 Cze 2008, 07:45
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam. Ja też zainwestowałem w interface i "pobrałem" Carsofta. Po początkowych niepowodzeniach w komunikacji, ustawieniu oprogramowania itp. zadziałało. Bez problemu kasuje błędy SRS, ABS i silnika, oraz odczytuje większość parametrów bieżących. Można tam też adaptować nowe elementy ale w to się nie bawiłem.
Ja mam wersję anglojęzyczną i częściowo spolszczoną.
Jeżeli poprzestaniesz na odczycie i kasowaniu błędów to nie powinieneś narobić sobie kłopotów (i kosztów), a możesz pomóc sąsiadom, kolegom, znajomym z MB
Pozdrawiam
Powrót do góry
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Czw 26 Cze 2008, 14:56
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


czy w czasie diagozowania musi być właczony zapłon , właczony silnik
a może przy różnych opcjach różnie - kupiłem ten interfejs i prawdę mówiąc troche nie wiem jak się do tego zabrać - mam taka najtańsza wersję z 3 kabelkami - czy ten trzeci przekłada sie w poszczególne styki gniazda czy tez na jakims jednym ustawieniu mozna zrobić kompletny test - byłbym wdzięczny za wsazówki
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1019

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 102/0
Wysłany: Pią 27 Cze 2008, 07:31
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam. Do odczytu i kasowania błędów wystarczy włączenie zapłonu. Jeśli chcesz odczytać parametry bieżące silnik musi pracować. Dwa kabelki podają zasilanie a trzeci przełączasz do odpowiednich styków w gniezdzie w zależności jaki układ diagnozujesz. Przykładowo silnik to styk numer 7.
Pozdrawiam
Powrót do góry
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 27 Cze 2008, 10:44
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Dzieki za radę - mam jeszcze małą prośbę - może masz po Polsku rozpiskę wszystkich połączeniń co się bada na którym styku gniazda
Znalazłem jakąś rozpiske ale w niej pisza że masa ma byc na 4/5 - co to znaczy czy jest to obojętne czy też zmienne dla różnych pomiarów raz w 4 raz w 5 - nie bardzo jest to dla mnie oczywiste- zreszą jest to po niemiecku - czyli w języku którego wogółe nie trawie
pozdrawiam wszystkich i byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Pią 27 Cze 2008, 10:44
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1019

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 102/0
Wysłany: Nie 29 Cze 2008, 20:31
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam. Poniżej masz rozpiskę gniazda i podłączenia systemów. Pierwsza cyfra to numer styku linii K masa 4 i 5 jest zamienna i nie ma znaczenia zasilanie + zawsze 16. Sorry że może mało przejrzyście ale w tej chwili tylko taką rozpiskę posiadam.
Gniazdo 16 pinowe (OBD2):
Nazwa systemu Linia K GND 12V
Sterowanie silnika 7 4/5 16
ABS; ABS/ASR; ABS/ABD; ESP 9 4/5 16
Asystent hamowania BAS 9 4/5 16
Sterowanie skrzyni biegu 11 4/5 16
Airbag 1 4/5 16
Zestaw wskaźników 1 4/5 16
Elektryka central. 1 4/5 16
Regulacja zasięgu świateł reflektorów (LWR) 15 4/5 16
OGRZEW./KLIMAT 1 4/5 16
Zespół obsługi dachu (DBE) 1 4/5 16
Zamek elektroniczny (EZS) 1 4/5 16
Dolny panel sterowania (UBF) 1 4/5 16
Górny panel sterowania (OBF) 1 4/5 16
Sterownik drzwi 1 4/5 16
Regulacja fotela 1 4/5 16
Wspomaganie parkowania 1 4/5 16
Komfort 1 4/5 16
Informacje dla kierowcy 12 4/5 16
Elektroniczny moduł dźwigni wyboru biegu
(EWM)
12 4/5 16
Pozdrawiam
Powrót do góry
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Pon 30 Cze 2008, 07:04
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Dzięki
w tym tygodniu postaram się znaleźć czas i wypróboweć
Powrót do góry
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Pon 30 Cze 2008, 20:21
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


podłaczyłem i latały jakieś paski od komunikacji a później
niczego nie chciało badać tylko; Diagnostic terminated

Jedyny test co raz coś pokazał to CDI
Ale nie ciekawie bo :single diagnostic CDI: status ERROR
Czy walniety jest ten interfejs czy to wina Laptopa nie mam portu COM tylko emuluje go na przejściówce z USB1,1 (stary laptop)
Jeżeli ktoś ma jakieś konstuktywne pomysły to zapraszam do dyskusji
Może macie jakieś doświadczenia
Coś ostatnio zaczął dużo palić i jest jakiś mułowaty-uszczelniałem dziś dolot do turbiny -wsadziłem rękę i próbowałem ją obrócić - niby się obraca ale z lekkim oporem -nie można jej tak pstryknąć żeby się kręciła - czy tak ma być czy też się przytarła - bo zaczeło mnie to zastanawiać - jakoś nie wierzę też w przepływkę bo trochę jest zasyfiona ale nie mogłem jej odkręcić (nietypowe śrubki) -chciałem sprawdzić ją na laptopie za pomocą tego interfejsu i nic z tego nie wyszło bo coś nie chce mi działać
Czyżby zamiast majsterkowania czekała mnie wizyta w serwisie?
Może ktoś z was coś jednak doradzi
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1019

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 102/0
Wysłany: Pon 30 Cze 2008, 21:11
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam. Nie wiem jaki masz interface, ale 90 % problemów z komunikacją wynika ze stosowania emulatorów portu RS. Najczęściej jest to brak łączności, zrywanie w trakcie komunikacji lub dziwne parametry odczytywane w programie. Najpewniejszy jest stary laptop (ja pracuję na laptopie 300 MHz a więc zabytku) ale z fizycznym portem RS i nie miałem żadnych problemów z komunkacją. Odczyt pamięci błędów i kasowanie zawsze działa, czasami sporadycznie pojawia się problem z odczytem parametrów bieżących.
Pozdrawiam
Powrót do góry
web21

Czytelnik



Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): Leoncin
Posiadane auto: a160
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 14 Gru 2008, 17:12
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam
Czy zwykły interface na Max232 pojdzie pod Carsoftem do W168 A160 1999r.?
Konkretnie chodzi o skasowanie bledu SRS.
Pzdr.Darek
schemat poniżej:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/interface_iso9141_7574.jpg
Powrót do góry
brum4

Debiutant



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 41
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zachodniopomorskie
Posiadane auto: A 140 Automat 2000
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 15 Gru 2008, 20:07
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


W zabawie z Carsoftem wkurzało mnie przełączanie kabelków na multiplekser szkoda 3stów ,wiec zakupiłem wtyczkę OBD 2 i przełącznik obrotowy mój ma 20 pozycji i zamiast przełączać kabelki przekręcam przełącznikiem w odpowiednią pozycję znakomicie ułatwia to prace.
Powrót do góry
se@l

Dyskutant



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 87
Skąd jesteś (miejscowość / region): ze wsi
Posiadane auto: CLA, Pilot, Ranger i inne
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 15 Gru 2008, 20:12
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


web21 - nie pójdzie
brum4 - i ja dokładnie to samo robię, wtyczka i przełącznik pinów Very Happy ja to nazywam ręczny multiplekser Very Happy

odnośnie głównego tematu, moge śmiało polecić carsofta plus kabel viakena, zdjąłem właśnie błąd poduszki po wymianie taśmy w kierownicy. Poszło za pierwszym razem bez najmniejszego problemu.
Powrót do góry
brum4

Debiutant



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 41
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zachodniopomorskie
Posiadane auto: A 140 Automat 2000
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 16 Gru 2008, 16:47
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


czy korzysta ktoś z autodaty 3.18-2008 czy opłaca się wydać 50pln
Powrót do góry
web21

Czytelnik



Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): Leoncin
Posiadane auto: a160
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 16 Gru 2008, 21:16
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam
Jeśli na max232 nie pojdzie to jaki mam zmontowac??? Podesklijcie proszę choć zdjecie bebechow tego interfacu co działa Viaken?
Czy w srodku siedzi ELM323?
Pzdr.Darek
Powrót do góry
brum4

Debiutant



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 41
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zachodniopomorskie
Posiadane auto: A 140 Automat 2000
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 16 Gru 2008, 22:21
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Mój jest na atmedze a Viaken pisze w reklamówce na jakim układzie to robi
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki


Mercedes

klasa C

35 000

2010r.

125 000 km

pomorskie

Mercedes

klasa A

7 700

2002r.

210 000 km

wielkopolskie

Mercedes

klasa GL

115 000

2011r.

160 000 km

pomorskie

Mercedes

klasa ML

240 000

2015r.

63 000 km

pomorskie

Mercedes

klasa E

21 000

2007r.

468 000 km

pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2018 Created by idealneT and OM System