Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Pon 23 Cze 2008, 11:38
Temat postu:

carsoft


Czy ktoś z was bawił się może diagnozowaniem tego auta przez interfejs diagnostyczny i ma jakieś doświadczenie w tym
Zastanawiam się nad kupnem takiej zabawki - na alegro można kupić za 200PLn - ale co potem - czy to wogóle działa - ściągnełem z netu sam program i za dużo mi nie mówi bo jest po Niemiecku- może ktoś ma jakąć instrukcje lub tłumaczenie. Czy taki laik jak ja poradzi sobie z tym interfejsem - zawsze to jakaś obnizka kosztów - pojechanie do warsztatu ciągnie po kieszeni
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1019

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 102/0
Wysłany: Wto 24 Cze 2008, 07:45
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam. Ja też zainwestowałem w interface i "pobrałem" Carsofta. Po początkowych niepowodzeniach w komunikacji, ustawieniu oprogramowania itp. zadziałało. Bez problemu kasuje błędy SRS, ABS i silnika, oraz odczytuje większość parametrów bieżących. Można tam też adaptować nowe elementy ale w to się nie bawiłem.
Ja mam wersję anglojęzyczną i częściowo spolszczoną.
Jeżeli poprzestaniesz na odczycie i kasowaniu błędów to nie powinieneś narobić sobie kłopotów (i kosztów), a możesz pomóc sąsiadom, kolegom, znajomym z MB
Pozdrawiam
Powrót do góry
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Czw 26 Cze 2008, 14:56
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


czy w czasie diagozowania musi być właczony zapłon , właczony silnik
a może przy różnych opcjach różnie - kupiłem ten interfejs i prawdę mówiąc troche nie wiem jak się do tego zabrać - mam taka najtańsza wersję z 3 kabelkami - czy ten trzeci przekłada sie w poszczególne styki gniazda czy tez na jakims jednym ustawieniu mozna zrobić kompletny test - byłbym wdzięczny za wsazówki
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1019

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 102/0
Wysłany: Pią 27 Cze 2008, 07:31
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam. Do odczytu i kasowania błędów wystarczy włączenie zapłonu. Jeśli chcesz odczytać parametry bieżące silnik musi pracować. Dwa kabelki podają zasilanie a trzeci przełączasz do odpowiednich styków w gniezdzie w zależności jaki układ diagnozujesz. Przykładowo silnik to styk numer 7.
Pozdrawiam
Powrót do góry
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 27 Cze 2008, 10:44
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Dzieki za radę - mam jeszcze małą prośbę - może masz po Polsku rozpiskę wszystkich połączeniń co się bada na którym styku gniazda
Znalazłem jakąś rozpiske ale w niej pisza że masa ma byc na 4/5 - co to znaczy czy jest to obojętne czy też zmienne dla różnych pomiarów raz w 4 raz w 5 - nie bardzo jest to dla mnie oczywiste- zreszą jest to po niemiecku - czyli w języku którego wogółe nie trawie
pozdrawiam wszystkich i byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Pią 27 Cze 2008, 10:44
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1019

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 102/0
Wysłany: Nie 29 Cze 2008, 20:31
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam. Poniżej masz rozpiskę gniazda i podłączenia systemów. Pierwsza cyfra to numer styku linii K masa 4 i 5 jest zamienna i nie ma znaczenia zasilanie + zawsze 16. Sorry że może mało przejrzyście ale w tej chwili tylko taką rozpiskę posiadam.
Gniazdo 16 pinowe (OBD2):
Nazwa systemu Linia K GND 12V
Sterowanie silnika 7 4/5 16
ABS; ABS/ASR; ABS/ABD; ESP 9 4/5 16
Asystent hamowania BAS 9 4/5 16
Sterowanie skrzyni biegu 11 4/5 16
Airbag 1 4/5 16
Zestaw wskaźników 1 4/5 16
Elektryka central. 1 4/5 16
Regulacja zasięgu świateł reflektorów (LWR) 15 4/5 16
OGRZEW./KLIMAT 1 4/5 16
Zespół obsługi dachu (DBE) 1 4/5 16
Zamek elektroniczny (EZS) 1 4/5 16
Dolny panel sterowania (UBF) 1 4/5 16
Górny panel sterowania (OBF) 1 4/5 16
Sterownik drzwi 1 4/5 16
Regulacja fotela 1 4/5 16
Wspomaganie parkowania 1 4/5 16
Komfort 1 4/5 16
Informacje dla kierowcy 12 4/5 16
Elektroniczny moduł dźwigni wyboru biegu
(EWM)
12 4/5 16
Pozdrawiam
Powrót do góry
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Pon 30 Cze 2008, 07:04
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Dzięki
w tym tygodniu postaram się znaleźć czas i wypróboweć
Powrót do góry
miniut

Stały Bywalec



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 156
Skąd jesteś (miejscowość / region): POMORZE
Posiadane auto: AL170
Piwa: 3/0
Wysłany: Pon 30 Cze 2008, 20:21
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


podłaczyłem i latały jakieś paski od komunikacji a później
niczego nie chciało badać tylko; Diagnostic terminated

Jedyny test co raz coś pokazał to CDI
Ale nie ciekawie bo :single diagnostic CDI: status ERROR
Czy walniety jest ten interfejs czy to wina Laptopa nie mam portu COM tylko emuluje go na przejściówce z USB1,1 (stary laptop)
Jeżeli ktoś ma jakieś konstuktywne pomysły to zapraszam do dyskusji
Może macie jakieś doświadczenia
Coś ostatnio zaczął dużo palić i jest jakiś mułowaty-uszczelniałem dziś dolot do turbiny -wsadziłem rękę i próbowałem ją obrócić - niby się obraca ale z lekkim oporem -nie można jej tak pstryknąć żeby się kręciła - czy tak ma być czy też się przytarła - bo zaczeło mnie to zastanawiać - jakoś nie wierzę też w przepływkę bo trochę jest zasyfiona ale nie mogłem jej odkręcić (nietypowe śrubki) -chciałem sprawdzić ją na laptopie za pomocą tego interfejsu i nic z tego nie wyszło bo coś nie chce mi działać
Czyżby zamiast majsterkowania czekała mnie wizyta w serwisie?
Może ktoś z was coś jednak doradzi
Powrót do góry
Kozak_K

Auto Maniak



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 1019

Posiadane auto: www.kozak-k.net84.net
Piwa: 102/0
Wysłany: Pon 30 Cze 2008, 21:11
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam. Nie wiem jaki masz interface, ale 90 % problemów z komunikacją wynika ze stosowania emulatorów portu RS. Najczęściej jest to brak łączności, zrywanie w trakcie komunikacji lub dziwne parametry odczytywane w programie. Najpewniejszy jest stary laptop (ja pracuję na laptopie 300 MHz a więc zabytku) ale z fizycznym portem RS i nie miałem żadnych problemów z komunkacją. Odczyt pamięci błędów i kasowanie zawsze działa, czasami sporadycznie pojawia się problem z odczytem parametrów bieżących.
Pozdrawiam
Powrót do góry
web21

Czytelnik



Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): Leoncin
Posiadane auto: a160
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 14 Gru 2008, 17:12
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam
Czy zwykły interface na Max232 pojdzie pod Carsoftem do W168 A160 1999r.?
Konkretnie chodzi o skasowanie bledu SRS.
Pzdr.Darek
schemat poniżej:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/interface_iso9141_7574.jpg
Powrót do góry
brum4

Debiutant



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 41
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zachodniopomorskie
Posiadane auto: A 140 Automat 2000
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 15 Gru 2008, 20:07
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


W zabawie z Carsoftem wkurzało mnie przełączanie kabelków na multiplekser szkoda 3stów ,wiec zakupiłem wtyczkę OBD 2 i przełącznik obrotowy mój ma 20 pozycji i zamiast przełączać kabelki przekręcam przełącznikiem w odpowiednią pozycję znakomicie ułatwia to prace.
Powrót do góry
se@l

Dyskutant



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 87
Skąd jesteś (miejscowość / region): ze wsi
Posiadane auto: CLA, Pilot, Ranger i inne
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 15 Gru 2008, 20:12
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


web21 - nie pójdzie
brum4 - i ja dokładnie to samo robię, wtyczka i przełącznik pinów Very Happy ja to nazywam ręczny multiplekser Very Happy

odnośnie głównego tematu, moge śmiało polecić carsofta plus kabel viakena, zdjąłem właśnie błąd poduszki po wymianie taśmy w kierownicy. Poszło za pierwszym razem bez najmniejszego problemu.
Powrót do góry
brum4

Debiutant



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 41
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zachodniopomorskie
Posiadane auto: A 140 Automat 2000
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 16 Gru 2008, 16:47
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


czy korzysta ktoś z autodaty 3.18-2008 czy opłaca się wydać 50pln
Powrót do góry
web21

Czytelnik



Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): Leoncin
Posiadane auto: a160
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 16 Gru 2008, 21:16
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Witam
Jeśli na max232 nie pojdzie to jaki mam zmontowac??? Podesklijcie proszę choć zdjecie bebechow tego interfacu co działa Viaken?
Czy w srodku siedzi ELM323?
Pzdr.Darek
Powrót do góry
brum4

Debiutant



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 41
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zachodniopomorskie
Posiadane auto: A 140 Automat 2000
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 16 Gru 2008, 22:21
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) carsoft


Mój jest na atmedze a Viaken pisze w reklamówce na jakim układzie to robi
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki


Mercedes

200-500 (W124)

99 500

1992r.

104 000 km

pomorskie

Mercedes

klasa ML

65 000

2008r.

185 000 km

pomorskie

Mercedes

klasa GL

113 000

2011r.

160 000 km

pomorskie

Mercedes

klasa B

16 900

2006r.

166 000 km

wielkopolskie

Mercedes

klasa ML

235 000

2015r.

63 000 km

pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2018 Created by idealneT and OM System