Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgiksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) Brak mocy - przyspieszenia.



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki diesla
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lukas-44

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 24 Lis 2013
Posty: 1
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wielkopolskie
Posiadane auto: BMW E90
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 24 Lis 2013, 12:56
Temat postu:

Brak mocy - przyspieszenia


Dziewczyna ma A 170 z 99 r. 1,7 Diesel 90 KM.

Jestem laikiem więc bez złośliwości - proszę.
Niestety nie wiem dlaczego nie ma mocy, bardzo wolno przyspiesza, a dwóch mechaników nic nie zaradziło więc szukam pomocy tutaj.

Nie chce biegać od jednego do drugiego mechanika i płacić, bo może ktoś miał podobny problem.

Podkładki pod wtryskami wymienione więc nie ucieka ciśnienie z tego miejsca, przepływomierz powietrza wymieniony również.
Komputer nic nie wykazuje.

Bardzo wolno przyspiesza na jedynce i dwójce na wolnych obrotach, na trójce i czwórce nie jest najgorzej, na piątce też słabo.

Ma może ktoś jakiś pomysł lub podobny problem?

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Keram2504
Moderator

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 4121
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mazowsze
Posiadane auto: Mercedes A-140 2000 Gaz Prins
Piwa: 146/85
Wysłany: Pon 25 Lis 2013, 21:11
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Brak mocy - przyspieszenia.


Cześć. Witajcie na forum.
Tematy zakładaj w odpowiednich działach.
Wydzieliłem i przeniosłem.
Poczytaj forum. Tematów jest już dużo. Użyj szukajki.
_________________
Rozwiązałeś problem? Odpisz. Inni będą Ci wdzięczni.
Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi.
Powrót do góry
Badboy02

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): Jelenia Góra
Posiadane auto: Mercedes a klasa w168 170cdi 02r
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 11 Sty 2015, 19:39
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Brak mocy - przyspieszenia.


Sprawdz kolego wezyki podciśnienia czy nie maja nigdzie dziury. A jak wcisniesz gaz w podłogę na biegu jałowym (luzie) to obrotomierz do ilu dochodzi?
Powrót do góry
MirekPank

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 18 Sty 2015
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość / region): Pleszew
Posiadane auto: Mercedes A-170 CDI 1999
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 21 Lut 2015, 17:00
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Brak mocy - przyspieszenia.


Mam podobny problem. Auto słabo się rozpędza max dom 120 km/h. Obroty max 4000 (na biegu jałowym). Dzieje się tak od czasu wymiany jednego wtrysku. Powyżej 2500 obr. słychać jakiś jakby świst. Czyżby turbo padało ?
Powrót do góry
mick15

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 26 Sty 2014
Posty: 12
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mysłowice
Posiadane auto: W168 A170L 2003r
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 22 Lut 2015, 19:05
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Brak mocy - przyspieszenia.


Miałem identycznie po wymianie wtrysku, zapomniałem wsadzić wężyka do MAP sensora. Kiedy włożyłem wężyk do MAP sensora dalej nie było mocy. Po długich poszukiwaniach okazało się, że zapiekł się zawór wastegate. Po rozruszaniu go autko dostało mocy.



Sprawdź czy masz założony wężyk do MAP sensora (1,2) , to ten wężyk który wpina się się w pokrywę obudowy filtra powietrza, sprawdź drożność rurki która wychodzi z obudowy filtra powietrza (1) przetkaj go drucikiem (u mnie było zatkane).
Po drugie sprawdź czy działa regulacja wysokości lamp. Jeśli działa to znaczy, że jest podciśnienie.
Po trzecie sprawdź wężyk podciśnienia pomiędzy elektrozaworem, a turbiną. Elektrozawór jest pod zbiorniczkiem płyn układu chłodzenia (3).

Jeśli powyższe jest ok to możesz podmienić ten elektrozawór turbiny z elektrozaworem EGR - jest po drugiej stronie pod zbiornikiem spryskiwaczy, są identyczne można je zamieniać.

Jeśli dalej nie działa to możesz sprawdzić działanie wastegate, jest to zwór upustowy w turbinie ciężko go zobaczyć bo jest od dołu turbiny. Jednak jak zajrzysz pod maskę pomiędzy turbiną, a chłodnicą widać cięgno wastegate.
Trzeba odpiąć wężyk od elektrozaworu turbiny i wciągać powietrze tym wężykiem i patrzeć na to cięgno wastegate. To cięgno musi się poruszać ok. 1.5 - 2 cm trzeba dość mocno zassać. U mnie poruszało się niecały 1 cm.
Jeśli cieżko chodzi trzeba wziąć dłuższy pręt i opierając o mocowanie chłodnicy rozruszać to cięgno wastgate.
U mnie pomogło i jak ręką odjął.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Nie 22 Lut 2015, 19:05
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
MirekPank

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 18 Sty 2015
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość / region): Pleszew
Posiadane auto: Mercedes A-170 CDI 1999
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 22 Lut 2015, 19:55
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Brak mocy - przyspieszenia.


Dzięki za reakcje i porady Smile Wężyk do MAP sensora sprawdzony - OK, regulacja wysokości lamp działa. Jutro planuje zamienić miejscami elektrozawór turbiny z elektrozaworem EGR bo ten od turbiny po zgaszeniu silnika wydaje charczące dźwięki przez ok. 1 min. Miałeś taki objaw ?
Powrót do góry
mick15

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 26 Sty 2014
Posty: 12
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mysłowice
Posiadane auto: W168 A170L 2003r
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 22 Lut 2015, 21:36
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Brak mocy - przyspieszenia.


Cytat:
ten od turbiny po zgaszeniu silnika wydaje charczące dźwięki przez ok. 1 min. Miałeś taki objaw ?


Mam tak samo i jest to podobno normalne.
ECU wykrywa spalony elektrozawór lub jego brak i wtedy max 3000 obrotów, ale jeśli jest nieszczelny to tego już nie wykryje.

Cytat:
Powyżej 2500 obr. słychać jakiś jakby świst


Teraz doczytałem to, świst często jest spowodowany nieszczelnością w układzie doładowanego powietrza lub na ssaniu tegoż układu.
Sprawdź obudowę przepływomierza w miejscu gdzie łączy się z turbiną czy nie ma tam nieszczelności oraz czy przepływomierz jest dobrze zamocowany do filtru powietrza, często są też nieszczelności za turbiną tj. wąż między turbo i intercoolerem u mnie była dziura w tym wężu wyszło dopiero przy regeneracji turbiny.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki diesla Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki diesla


Mercedes

klasa A

9 500

1999r.

191 000 km

kujawsko-pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group

bezpłatne ogłoszenia motoryzacyjne


Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2015 Created by idealneT and OM System