Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Amber senior
Czytelnik

Piwa: 0/0
|
Wysłany: Pią 16 Paź 2009, 20:30
Temat postu: Kłopoty z hamulcami |
|
|
Witam serdecznie! Mam do Was pytanie. Od pewnego czasu, po wymianie klocków hamulcowych(ale porządnej firmy) przy jeździe na autostradzie i nie używaniu przez dłuższy czas hamulca, gdy próbuję hamować pedał hamulca wchodzi do końce w podłogę i hamulce nie reagują. Jak jeżdżę po mieście i używam hamulców często ten problem nie występuje. Wymieniłem już pompę hamulcową na inną(używaną) i nic to nie dało. Hamulce już też odpowietrzałem. Pedał cały czas jest bardzo miękki. Nie wiem co może być tego przyczyną. Z góry dziękuję za porady! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomeke230
Debiutant

Dołączył: 12 Paź 2009 Posty: 21 Skąd jesteś (miejscowość / region): Swietokrzyskie Posiadane auto: Mercedes Sprinter 212 2.9 TDI 1997 MB W210 E230 96r
|
Wysłany: Pią 16 Paź 2009, 22:08
Temat postu: Re: ( Mercedes Sprinter ) Kłopoty z hamulcami |
|
|
witam kolego.Podobny problem miałem w sprincie 212 wymieniłem klocki na nowe przejechałem około 300 km pedał zaczoł mi wpadac w podłoge i zaczeła swiecic kontrolka od hamulcy,odpowietrzanie pomagało na jeden dzien wymiana pompy nie pomogła,w moim przypadku pomogła wymiana przednich tarczy .pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysieksek
Przyjaciel Portalu

Dołączył: 31 Maj 2009 Posty: 266 Skąd jesteś (miejscowość / region): lublin Posiadane auto: w211 2.2 cdi 2003 classic
Piwa: 10/0
|
Wysłany: Sob 17 Paź 2009, 11:59
|
|
a jaki masz samochod?kolega ma racje moga byc tarcze |
|
Powrót do góry |
|
 |
Amber senior
Czytelnik

|
Wysłany: Sob 17 Paź 2009, 14:21
|
|
Mercedes Sprinter 316 ze skrzynią Sprintshift, ale nie wiem czy to ma znaczenie. Tarcze mają przejechane około 40 000 km. Z poprzednimi klockami wszystko było ok. Dziękuję za pierwszą poradę. Miał ktoś może jeszcze ten problem i rozwiązał go w inny sposób niż wymiana tarcz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysieksek
Przyjaciel Portalu

Dołączył: 31 Maj 2009 Posty: 266 Skąd jesteś (miejscowość / region): lublin Posiadane auto: w211 2.2 cdi 2003 classic
|
Wysłany: Sob 17 Paź 2009, 14:58
|
|
ja mialem podobnie kiedys w innym aucie,najpierw zregenerowalem pompe ale bylo to samo ,potem zalozylem nowa i tez to samo.Okazalo sie ze gdzies zapowietrzaly mi sie hamulce.przed tą naprawa auto hamowalo dobrze dopiero na dwa nacisniecia hamulca i juz od poczatku pedału,jak naciskalem jeden raz to tak jakby hamulec dzialal na 20% jego mozliwosci i tez dopiero przy koncu.Niestety nie dalem radu zrobic tego sam i zaprowadzilem do zakladu co sie zajmuje hamulcami ale cena nie byla zawrotna za naprawe a do tego zrobili mi szybciej niz trwala regeneracja pompy nie mpowiac tu o jezdzeniu,wymontowywaniu,odpowietrzaniu i tak wkolko....... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob 17 Paź 2009, 14:58
Temat postu: reklama |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
artur3113
Stały Bywalec

Dołączył: 03 Wrz 2008 Posty: 146 Skąd jesteś (miejscowość / region): Góra Posiadane auto: sprinter 313 cdi 2001
Piwa: 0/1
|
Wysłany: Nie 18 Paź 2009, 12:32
|
|
kolego czytam ta twoją wypowiedz i niewiem co to była za przyczyna .To znaczy jak usuneli ta usterke???.Bo u mnie jest to samo. Jestem po wymianie tarcz i nic się nie działo. Ostatnio wymieniałem pompe ABS i od tego czasu mam taki problem jak wszyscy odpowietrzałem już 2 razy i nic |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysieksek
Przyjaciel Portalu

|
Wysłany: Nie 18 Paź 2009, 14:09
|
|
gdzies sie hamulece zapowietrzaly tyle mi powiedzieli zaplacilem 150zl odebralem auto i bylo jak powinno ,maja swoje sposoby i znaja usterki naprawde czasami warto pojechac do fachowców tylko najpierw trzeba ich znależc |
|
Powrót do góry |
|
 |
sylwester217
Auto Maniak

Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 1433 Skąd jesteś (miejscowość / region): Cork, Sosnowiec, Przedbórz
Piwa: 52/0
|
Wysłany: Nie 18 Paź 2009, 15:34
|
|
Witam spróbuj go odpowietrzyc na odpalonym bo może pompa ABS-u niechce puścic i się przypowietrza najplepiej to jakbyś podpioł to pod maszyne i wtedy ona lepiej przecisinie ale sprubuj zwykłą metodą bo sprintera jest troszke utrudnione odpowietrzyć. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
rafciorafal
Czytelnik

Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 8 Skąd jesteś (miejscowość / region): kraj Posiadane auto: sprinter 312. 2.9 TD 95r.
|
Wysłany: Wto 24 Lis 2009, 19:34
Temat postu: hamulce sprinter312 |
|
|
Ja tez mam taki sam problem gdzie opisalem na forum moja usterke dzisiaj. Poczekam na odpowiedz z tego co slyszalem to pod maska silnika znajduje sie jakis zaworek plastikowy i on moze byc zapchany. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szczur
Debiutant

Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 47 Skąd jesteś (miejscowość / region): Milicz Posiadane auto: Sprinter 312, 2.9TDI, 1996r, Maxi
Piwa: 2/0
|
Wysłany: Wto 24 Lis 2009, 23:48
|
|
Sprawdź czy pod podłogą (mniej więcej pod fotelem kierowcy) nie masz dodatkowego zbiornika na serwo. W moim wypadku dziurawy był właśnie ten zbiornik i uciekało z niego powietrze. Po załataniu go problem zniknął. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|