Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Nie odpala
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aneś

Czytelnik



Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość / region): Malbork/pomorskie
Posiadane auto: Mercedes-Benz; A160; 1598,00 cm3; rok produkcji- 10.1999r.
Piwa: 0/3
Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 11:00
Temat postu:

Auto gaśnie podczas jazdy


Witam! Jestem posiadaczką samochodu Merceses-Benz A160. Od jakiegoś czasu miałam problem z zapalaniem samochodu. Po parokrotnych próbach udawało mi sie go uruchomić. Jakiś czas tak jeździłam. Do czasu, kiedy rano nie udało mi się goodpalić i musiałam zaciągnąć go do warsztatu. Stwierdził od razu, że problemem jest pompa. Zacz ał szukać, bo po rozebraniu samochodu stwierdził, że takiego modelu jeszcze nie widział /oryginał/. Ściągnął jakiś zamiennik na próbę - zamontował i oddał mi samochód. Ogólnie jest to elektryk. Po tej wymianie nastąpiła zmiana - samochód rzeczywiście odpala, ale czsami nie od razu /kręci, kręci i dopiero zapali, albo i nie/; gasnie mi w czasie jazdy, gaśnie mi na światłach jak się zatrzymam na luzie, gaśnie mi przy zwalnianiu na zakrętach. Nie mam juz wogóle kontroli nad nim, dodaję gazu, a on jest powolny jak żółw, jeżeli już raczy przyspieszyć to po bardzo długim czasie - ni z gruszki, ni z pietruszki. Dwa tygodnie przed tym postawieniem samochodu na warsztat - ten sam mechanik wymieniał mi olej i wszystkie filtry. Pózniej okazało się, że filtr paliwa nie został wymieniony, bo wglądał na nowy i dlatego go nie wymieniono. Poprosiłam o wymianę filtru paliwa już po wymienionej pompie. Nic to nie dało. Jeszcze jedną rzecz zaobserwowałam -po uruchomieniu saochodu obroty wariują. Powiedziałam to mechanikowi, który powiedział, ze jeszcze przeczyści przepustnicę. Jak się okazało zrobił to - bo podobno była bardzo brudna. Nic to jednak nie dało. Samochód z przerwami jest robiony już 1,5 m-ca. Opadają mi ręce, zresztą nie tylko mi - mechanik jest bezradny. Proszę doradzcie co może być przyczyną i na co zwrócić jeszcze uwagę. :cry:
_________________
Proszę o wskazówki. Dzięki.
Powrót do góry
paulo77

Auto Maniak



Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 1946
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zachodniopomorskie

Piwa: 153/10
Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 12:18
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


Problem lezy najprawdopodobniej w listwie wtryskowej,jest to dosc czesto spotykana awaria w tym modelu.problemy wynikaja z braku cisnienia na listwie paliwowej.ale zanim zaczniesz od wiekszej naprawy,mechanik powinnien wymienic przekaznik od pompy paliwowej na nowy Exclamation ,nie uzywany.dodatkowo jezeli posiada manometr,powinnien sprawdzic cisnienie paliwa przy obciazeniu.dodatkowo powinnien sprawdzic filtr weglowy i zawor,moze on niepoprawnie pracuje,ogolnie niejest to jakas dziwna/anormalna awaria w tym modelu.a co do samego auta,w tym aucie jest wszystko troche inne Very Happy ,akumulator w podlodze pasazera,silnik w podlodze itd...pozdr
_________________
Piwa nie stawiaj,piję tylko czystą...
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
mylik1960

Dyskutant



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 70
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wielkopolska
Posiadane auto: Nissan Qashqai 2.0 B 2011r.
Piwa: 3/2
Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 13:35
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


Very Happy Witam Cool proponuje wjechać do elektryka na kompa i tam powinno coś pokazać Idea U mnie były takie początki popsutego czujnika położenia wału korbowego,ale to tylko moje sugestie Confused Podobny temat był na forum w 'silniki benzynowe' Wink Pozdrawiam Cool
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
paulo77

Auto Maniak



Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 1946
Skąd jesteś (miejscowość / region): Zachodniopomorskie

Piwa: 153/10
Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 14:03
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


mylik1960 napisał:
Very Happy Witam Cool proponuje wjechać do elektryka na kompa i tam powinno coś pokazać Idea U mnie były takie początki popsutego czujnika położenia wału korbowego,ale to tylko moje sugestie Confused Podobny temat był na forum w 'silniki benzynowe' Wink Pozdrawiam Cool
Powyzej opisana wada dotyczy silnika 1,6,w 1,4 nie wystepuje awaria listwy paliwowej,pozdr
_________________
Piwa nie stawiaj,piję tylko czystą...
Powrót do góry
mylik1960

Dyskutant



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 70
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wielkopolska
Posiadane auto: Nissan Qashqai 2.0 B 2011r.
Piwa: 3/2
Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 15:39
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


Confused Witam ponownie i bez urazy dla PAULO77 ale dlaczego się uparłes przy tej listwie paliwowej przeciesz co druga część elektroniczna przy silniku może mieć takie właśnie objawy lub podobne Confused troche już przeszedłem z tym "maluchem"w śród marcedesów Wink i małe co nieco się orientuje Wink Pozdrawiam:-)))))
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 15:39
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
culmen

Auto Maniak



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 663
Skąd jesteś (miejscowość / region): kuj.pom. CCH....
Posiadane auto: A 140; 1998
Piwa: 32/2
Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 17:57
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


mylik1960 napisał:
:... przeciesz co druga część elektroniczna przy silniku może mieć takie właśnie objawy lub podobne


Kolega mylik1960 chyba ma racje. W tej sytuacji myśle że rozsądne będzie diagnozowoanie komputerowe.
Ostatnio miałem podobne objawy w A140 diagnostyka komputerowa wykazała że nie pali na 1 cylindrze. Sugestia diagnosty to nieszczelność na wtrysku albo uszkodzony moduł zapłonowy (cewki zespolone). Po sprawdzeniu wtrysku wymieniłem moduł cewek i auto cyka jak zegarek.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status Wystawiono 1 piw(a)
Aneś

Czytelnik



Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość / region): Malbork/pomorskie
Posiadane auto: Mercedes-Benz; A160; 1598,00 cm3; rok produkcji- 10.1999r.
Piwa: 0/3
Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 20:09
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


Dzięki chłopaki za sugestie. Jeżeli chodzi o podłączenie do kompa, to już jstem po. Elektryk stwierdził, że wszystko pokazuje mu OK. Dlatego szukam dalej.
_________________
Proszę o wskazówki. Dzięki.
Powrót do góry
culmen

Auto Maniak



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 663
Skąd jesteś (miejscowość / region): kuj.pom. CCH....
Posiadane auto: A 140; 1998
Piwa: 32/2
Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 21:22
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


.... no to może warto zmienić mechanika?
.... i jeszcze jedno.... uszkodzonego modułu zapłonowego chyba komp nie wykaże, jeśli sie mylę nich mnie ktoś poprawi.


Ostatnio zmieniony przez culmen dnia Sro 11 Lis 2009, 23:38, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status
mylik1960

Dyskutant



Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 70
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wielkopolska
Posiadane auto: Nissan Qashqai 2.0 B 2011r.
Piwa: 3/2
Wysłany: Sro 11 Lis 2009, 23:20
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


Idea I tu się zgadzam z kolegą CULMENem Laughing Bo takie jak świece,cewka, pompa paliwowa itp. Confused to komputer nie pokazuje konkretnego błędu tylko ogólnikowo coś związane z nieprawidłowym działaniem zapłonu Confused Pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
obawedwa

Czytelnik



Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łuków
Posiadane auto: mercedes A klasa 168 1600 1997
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 26 Wrz 2010, 12:21
Temat postu:

Re: Auto gaśnie podczas jazdy


Aneś napisał:
Witam! Jestem posiadaczką samochodu Merceses-Benz A160. Od jakiegoś czasu miałam problem z zapalaniem samochodu. Po parokrotnych próbach udawało mi sie go uruchomić. Jakiś czas tak jeździłam. Do czasu, kiedy rano nie udało mi się goodpalić i musiałam zaciągnąć go do warsztatu. Stwierdził od razu, że problemem jest pompa. Zacz ał szukać, bo po rozebraniu samochodu stwierdził, że takiego modelu jeszcze nie widział /oryginał/. Ściągnął jakiś zamiennik na próbę - zamontował i oddał mi samochód. Ogólnie jest to elektryk. Po tej wymianie nastąpiła zmiana - samochód rzeczywiście odpala, ale czsami nie od razu /kręci, kręci i dopiero zapali, albo i nie/; gasnie mi w czasie jazdy, gaśnie mi na światłach jak się zatrzymam na luzie, gaśnie mi przy zwalnianiu na zakrętach. Nie mam juz wogóle kontroli nad nim, dodaję gazu, a on jest powolny jak żółw, jeżeli już raczy przyspieszyć to po bardzo długim czasie - ni z gruszki, ni z pietruszki. Dwa tygodnie przed tym postawieniem samochodu na warsztat - ten sam mechanik wymieniał mi olej i wszystkie filtry. Pózniej okazało się, że filtr paliwa nie został wymieniony, bo wglądał na nowy i dlatego go nie wymieniono. Poprosiłam o wymianę filtru paliwa już po wymienionej pompie. Nic to nie dało. Jeszcze jedną rzecz zaobserwowałam -po uruchomieniu saochodu obroty wariują. Powiedziałam to mechanikowi, który powiedział, ze jeszcze przeczyści przepustnicę. Jak się okazało zrobił to - bo podobno była bardzo brudna. Nic to jednak nie dało. Samochód z przerwami jest robiony już 1,5 m-ca. Opadają mi ręce, zresztą nie tylko mi - mechanik jest bezradny. Proszę doradzcie co może być przyczyną i na co zwrócić jeszcze uwagę. Crying or Very sad
Powrót do góry
obawedwa

Czytelnik



Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): Łuków
Posiadane auto: mercedes A klasa 168 1600 1997
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 26 Wrz 2010, 12:31
Temat postu:

mam to samo auto gasnie na chwile.


czy ktoś wie co pomogło ?? ręce opadają a tym bardziej jak słysze że to przepływka. tylko musze być pewny bo to nie lada wydatek. komputer nic nie wykazał niz złego a mechanicy robią wode z muzgu. co jest przyczeną ??? ciekawe jak Anaś sobie z tym poradziła ??
Powrót do góry
ankomen

Czytelnik



Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość / region): Toruń
Posiadane auto: W168/1999r/1.4
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 09 Sie 2011, 23:48
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


Mam podobny kłopot, jakie były przyczyny w waszym przypadku??
_________________
ankomen
Powrót do góry
Kudikox

Debiutant



Dołączył: 18 Kwi 2018
Posty: 15
Skąd jesteś (miejscowość / region): Białystok
Posiadane auto: A160
Piwa: 0/4
Wysłany: Sro 02 Maj 2018, 21:53
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Auto gaśnie podczas jazdy


Pomoże ktoś????
Powrót do góry
skype status
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Nie odpala Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Nie odpala


Mercedes

CLK 320

6 490

1997r.

226 311 km

pomorskie

Mercedes

Sprinter

59 000

2006r.

232 000 km

pomorskie

Mercedes

GLA 180

90 900

2018r.

21 000 km

mazowieckie

Mercedes

E 270

12 490

2004r.

318 255 km

pomorskie

Mercedes

B 180

50 800

2015r.

136 000 km

małopolskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System