Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Nadwozie i podwozie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tede

Debiutant



Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 21
Skąd jesteś (miejscowość / region): warszawa
Posiadane auto: A
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 15 Lut 2010, 18:10
Temat postu:

osłona pod silnik do A klasy?


witam,
czy A140 ma w opcji osłonę od spodu silnika? mam całą podłogę zabudowaną tylko nie silnik.

drugie pytanie:
czy też macie coś takiego, że jak lekko przekręcę kluczyk i puszcze go, to auto samo sobie odpala, kręcąc tyle ile musi ?

bo w innych A klasach tego nie spotkałem,
Powrót do góry
Tomaszaklasa

Stały Bywalec



Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 237
Skąd jesteś (miejscowość / region): Lublin
Posiadane auto: MB A160 W 168,A200 W 169,W414 1.7 cdi
Piwa: 1/5
Wysłany: Pon 15 Lut 2010, 21:36
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


1. Nie w opcji,ta oslona tam powinna byc.
2.W stacyjce po prostu zwiera zaraz na począku.
Powrót do góry
Tede

Debiutant



Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 21
Skąd jesteś (miejscowość / region): warszawa
Posiadane auto: A
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 15 Lut 2010, 22:30
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


czy tej osłony nie urwę, bo szuram czasami podwoziem przednim na śniegu, bo jak wiadomo silnik bardzo nisko jest umieszczony,
czy taka osłona wytłumi trochę prace silnika czy tylko chroni przed zabrudzeniem?
czy ta osłona musi tam być ? czy osłania ona miskę olejową czy ma wycięcie ?


jeżeli chodzi o odpalanie to jest to fabryczne rozwiązanie, przekręcam kluczyk do końca i mogę go puścić i auto samo sobie kręci sekundę, aż odpali, i jestem ciekawy dlaczego w innych A klasach tego nie ma bo to bardzo praktyczne rozwiązanie
Powrót do góry
Bywalec

Debiutant



Dołączył: 22 Kwi 2008
Posty: 39
Skąd jesteś (miejscowość / region): Lublin
Posiadane auto: W168 A170 CDI 2000
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 16 Lut 2010, 08:45
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Tede napisał:
czy tej osłony nie urwę, bo szuram czasami podwoziem przednim na śniegu, bo jak wiadomo silnik bardzo nisko jest umieszczony,
czy taka osłona wytłumi trochę prace silnika czy tylko chroni przed zabrudzeniem?


Wycisza pracę, ale głownie chroni przed brudem i chlapiącą wodą.

Tede napisał:
czy ta osłona musi tam być ? czy osłania ona miskę olejową czy ma wycięcie ?


Powinna być. Osłania miskę olejową, nie ma żadnych wycięć.

Tede napisał:
jeżeli chodzi o odpalanie to jest to fabryczne rozwiązanie, przekręcam kluczyk do końca i mogę go puścić i auto samo sobie kręci sekundę, aż odpali, i jestem ciekawy dlaczego w innych A klasach tego nie ma bo to bardzo praktyczne rozwiązanie


U mnie też tak jest. Kręci aż do odpalenia, ale nie dłużej niż 30 sek.
Powrót do góry
adam28i

Stały Bywalec



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 219
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krefeld.de
Posiadane auto: Citroen C3 Picasso 1.4 VTI
Piwa: 3/1
Wysłany: Wto 16 Lut 2010, 11:18
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Bywalec napisał:
Tede napisał:
czy tej osłony nie urwę, bo szuram czasami podwoziem przednim na śniegu, bo jak wiadomo silnik bardzo nisko jest umieszczony,
czy taka osłona wytłumi trochę prace silnika czy tylko chroni przed zabrudzeniem?


Wycisza pracę, ale głownie chroni przed brudem i chlapiącą wodą.

Tede napisał:
czy ta osłona musi tam być ? czy osłania ona miskę olejową czy ma wycięcie ?


Powinna być. Osłania miskę olejową, nie ma żadnych wycięć.

Tede napisał:
jeżeli chodzi o odpalanie to jest to fabryczne rozwiązanie, przekręcam kluczyk do końca i mogę go puścić i auto samo sobie kręci sekundę, aż odpali, i jestem ciekawy dlaczego w innych A klasach tego nie ma bo to bardzo praktyczne rozwiązanie


U mnie też tak jest. Kręci aż do odpalenia, ale nie dłużej niż 30 sek.




Witam, ja moge wypowiedziec sie w kwesti oslony silnika, jazeli chodzio o diesla to oslona jest montowana, a jezeli chodzi o benzyne to taka oslona pod silnik nie jest fabrycznie montowana w W168.
_________________
adam28i
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
Reklama








Wysłany: Wto 16 Lut 2010, 11:18
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
dmf

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 282
Skąd jesteś (miejscowość / region): Świetokrzyskie

Piwa: 3/0
Wysłany: Sro 17 Lut 2010, 22:28
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Witam!!jest montowana i powina byc w benzynowych autach ta ktora oslania alternator to znaczy od strony pasazera i nie chodzi tu o wyciszenie a osloniecie alternatora i paska wielorowkowego w dizlach wystepuja wszystkie to znaczy trzy i maja na celu wyciszenie prac silnika i oslone przed brudem.Przerabialem ten temat i wiem napewno Laughing
Powrót do góry
adam28i

Stały Bywalec



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 219
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krefeld.de
Posiadane auto: Citroen C3 Picasso 1.4 VTI
Piwa: 3/1
Wysłany: Czw 18 Lut 2010, 16:21
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Witam ponownie, zastanawiam sie nad tym co napisales poniewaz ja uwazalem tak samo jak ty odnosnie oslon pod silnik do a klasy i z zamiarem zamontowania takiej to obudowy pod silnik pojechalem do serwisu mercedesa i przeszukali caly katalog i nawet dzwonili do innego serwisu czy oni moze maja taka oslone do a klasy benzynowego silnika i niestety nie mieli i powidzieli mie ze osloana jest ale tylko w dieslu a w benzynowych nie byly montowane zadne pod silnik. Tak wiec prosze jak mozesz wstawis jakas fotke z taka obudowa pod sinik do a klasy to ja bym chetnie sie przejechal dos serwisu i im pokazaj ze jednak sa, ale nie jestem pewien czy ta obudowa ktora Ty posiadasz jest w 100% wlasnie od benzynowego silnika, moze ktos kto mial to auto zalozyl sobie np od diesla.
Pozdrawiam
_________________
adam28i
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
podi1

Debiutant



Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gryfino/zachodniopomorskie
Posiadane auto: sharan 1'9 TDI 98r., a klasa 1,7 cdi
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 23 Mar 2010, 23:27
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Witam! U mnie w 1,7 cdi brakowało obudowy przedniej i prawej (tej chroniącej alternator). W serwisie chcieli 222 zł/sztuka +vat. Kupiłem na allegro za 200 zł obie, ale okazało się, że gość przysłał mi tą małą na alternator (twierdził, że były zdjęte z diesla). Ale ja chciałem koniecznie dużą więc dokupiłem na giełdzie drugą - dużą za 100zł i teraz mam komplet (a nawet ponad stan , mogę komuś odsprzedać małą). Jedno jest pewne: i mała i duża pasuje do diesla i pewnie tak samo jest w benzynie bo to przecież te same budy i te same mocowania osłon.
Powrót do góry
gadu-gadu komunikator tlen - status
sir_ryszard

Stały Bywalec



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 128
Skąd jesteś (miejscowość / region): Bdg
Posiadane auto: Renault Espace 4, 2.0T + gaz, 2005
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 25 Mar 2010, 16:16
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


A ja się co do osłony zastanawiam, czy w ogóle takowa się znajduje lub czy jest poprawnie zamontowana w moim egzemplarzu. Cały czas w deszczowe dni dobiega do mnie czasem metaliczny dźwięk od paska klinowego, rolek lub łańcucha rozrządu. Możliwe, że dostaje się woda w te elementy.
Powrót do góry
gooram

Debiutant



Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 25
Skąd jesteś (miejscowość / region): bielsko/wroclaw
Posiadane auto: MB w168 a 140
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 07 Kwi 2010, 10:43
Temat postu:

Oslony pod silnik w A 140


Witam Panowie.
Czy moglibyscie rzucic okiem na zdjecia (linki ponizej) na ktorych widac podwozie mojego A140?
W 2008 roku sciagniety z niemiec silnik doslownie lśnił. Teraz po 2 zimach zaczyna mnie zastanawiac czy przypadkiem nie brakuje mu osłon.
Wg mnie brakuje 2 - ale nie chce sugerowac odpowiedzi.
Prosze o podpowiedzi których brakuje.
Wszelkie inne podpowiedzi jesli cos alarmującego widac na tych zdjęciam mile widziane.


http://mosfet.republika.pl/w168/DSCN0701A.jpg
http://mosfet.republika.pl/w168/DSCN0702A.jpg
http://mosfet.republika.pl/w168/DSCN0703A.jpg
http://mosfet.republika.pl/w168/DSCN0704A.jpg
http://mosfet.republika.pl/w168/DSCN0705A.jpg
http://mosfet.republika.pl/w168/DSCN0706A.jpg
_________________
gooram
Powrót do góry
gadu-gadu
delek

Auto Maniak



Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 825
Skąd jesteś (miejscowość / region): wlkp
Posiadane auto: w168 170 cdi
Piwa: 95/5
Wysłany: Sro 07 Kwi 2010, 16:32
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Dobrze Ci się wydaje, że brakuje Smile 3-ech -> jedna jest przy samym zderzaku przez całą szerokość podłogi, a pozostałe dwie to takie wielkościowo połówki - jedna pod skrzynią i jedna pod miską.
Lepiej je kup i załóż bo szkoda żeby Ci tam syf z drogi leciał, szczególnie na pasek. Już były przypadki opisywane na forum, że komuś alternator zalało przy przejeżdżaniu przez kałuże i tylko niepotrzebny problem.
Powrót do góry
gooram

Debiutant



Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 25
Skąd jesteś (miejscowość / region): bielsko/wroclaw
Posiadane auto: MB w168 a 140
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 07 Kwi 2010, 17:03
Temat postu:

Oslony pod silnik w A 140


Dzieki za odpowiedz,
Piszesz ze brakuje mi trzech osłon. Czy przypadkiem na zdjeciu
http://mosfet.republika.pl/w168/DSCN0701A.jpg
nie widać osłony prezentowanej (link poniżej)

http://www.moto-portal.pl/sklep/mp/auto_czesci/czesci_nadwozia/MERCEDES/168_A_KLASSE_W168_09_97_/oslona_skrzyni_biegow/500534-7.php ???

Jesli sie myle to czego to bylaby osłona, wyglada podobnie.
Pozdrawiam
_________________
gooram
Powrót do góry
gadu-gadu
delek

Auto Maniak



Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 825
Skąd jesteś (miejscowość / region): wlkp
Posiadane auto: w168 170 cdi
Piwa: 95/5
Wysłany: Sro 07 Kwi 2010, 17:35
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Wiesz sam już nie jestem pewien bo te zdjęcia troche ciężko ogarnąć ale na parkingu wiadomo że sie lepiej nie da zrobić Smile

Zobacz może sam jak to wygląda u mnie:

Powrót do góry
dmf

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 282
Skąd jesteś (miejscowość / region): Świetokrzyskie

Piwa: 3/0
Wysłany: Sro 07 Kwi 2010, 20:25
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Witam! kolega delek posiada A170 i wszystko ma tak jak się należy ty posiadasz A140 i według mnie też masz wszystko ok. ważna jest osłona alternatora i paska wielorowkowego z tego co widzę to ona tam jest następne dwie mogą być ale nie muszą bo w A140 nie występują przerabiałem tan temat.Jeśli dokupisz te brakujące to tą co osłania skrzynie biegów będziesz musiał troszkę przerobić jej mocowanie,ta przednia pasuje bez problemu.W dieslu mają one szczególnie zadanie wyciszenia sinika benzyna jest cichsza i one nie muszą być oprócz tej jednej o której pisałem.To właśnie ja zalałem alternator bo jej nie było ,moje informacje co do osłon pochodzą z ASO w Kraków.Pozdrawiam jeśli chcesz dokup i załóż wszystkie będzie czyściej i jeszcze ciszej Wink
Powrót do góry
mariuszdelta

Stały Bywalec



Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 123
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa
Posiadane auto: Mercedes A 140 1.4 2000 r.
Piwa: 11/6
Wysłany: Sro 07 Kwi 2010, 21:34
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) osłona pod silnik do A klasy?


Najpierw polecam przeczytanie wątku:
http://mercedes.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?p=224846&highlight=#224846

wszystko jest w nim wyjaśnione i oparte doświadczeniem własnym ;)

Aha i mogę dodać że osłona przednia się przydaje bardzo bo często wyjazdy z parkingu są strasznie strome, mając tą osłonę samochód dostaje bezpośrednio w osłonę a nie w podwozie ;) no i na alternator obowiązkowa a ta trzecia to ja bym w sumie nie polecał benzyniakom bo sam wiem po sobie że zimą mi szurała, szczególnie było to niebezpieczne przy cofaniu. Oczywiście szurała dlatego, że jest do diesela gdzie brak jest katalizatora i musiałem ją zmodyfikować aby zamontować w benzynie z katalizatorem.
Powrót do góry
gadu-gadu
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Nadwozie i podwozie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Nadwozie i podwozie


Mercedes

A 180

9 800

2005r.

270 348 km

świętokrzyskie

Mercedes

B 170

14 999

2005r.

175 000 km

wielkopolskie

Mercedes

W124

99 500

1992r.

104 000 km

pomorskie

Mercedes

B 200

44 999

2012r.

102 000 km

wielkopolskie

Mercedes

C 180

40 999

2011r.

177 000 km

łódzkie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2020 Created by idealneT and OM System