Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adam28i

Stały Bywalec



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 219
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krefeld.de
Posiadane auto: Citroen C3 Picasso 1.4 VTI
Piwa: 3/1
Wysłany: Pią 24 Wrz 2010, 17:46
Temat postu:

Swiece zaplonowe w a klasie w168


Witam! Mam taki problem wiem, ze moze smieszny ale nie moge znalezc swiec zaplonowych w silniku, patrzac na silnik na obudowie filtra powietrza jest napisane wlasnie o nich, a dokladniej zeby uwazac przy pracy bo wysokie napiecie, ale ja tam zadnych swiec nie widze, jak ktos wie jak z ktorej strony sie do tego zabrac to bede bardzo wdzieczny.
Z gory dziekuje za jakies podpowiedzi
Pozdrawiam.

Dodam ze to silnik 1.4
_________________
adam28i
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
dmf

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 282
Skąd jesteś (miejscowość / region): Świetokrzyskie

Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 24 Wrz 2010, 20:11
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


Świece się znajdują na przodzie silnika tak jakby na przeciwko zderzaka niema przewodów jest cała listwa zespolona dostęp kiepski ale da się zrobić Wink
Powrót do góry
adam28i

Stały Bywalec



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 219
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krefeld.de
Posiadane auto: Citroen C3 Picasso 1.4 VTI
Piwa: 3/1
Wysłany: Pią 24 Wrz 2010, 20:23
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


A czy to ta lista na ktorej znajduje sie modul cewki zaplonowej, bo nie jestem pewien?
Ogladalem uklad zaplonowy od kolegi Kozaka i widzialem wlasnie taka listwe T12 i tak mysle czy to wlasnie ta poniewaz tez znajduje sie na wysokosci zderzaka.
Mam jeszczce pytanie czy ta listwa o ktorej mowisz jest przykrecona na dwie sruby i to takie wiazdkowe?
_________________
adam28i
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
dmf

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 282
Skąd jesteś (miejscowość / region): Świetokrzyskie

Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 24 Wrz 2010, 20:30
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


dokładnie Idea
Powrót do góry
adam28i

Stały Bywalec



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 219
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krefeld.de
Posiadane auto: Citroen C3 Picasso 1.4 VTI
Piwa: 3/1
Wysłany: Pią 24 Wrz 2010, 20:32
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


No to dzięki, jutro zawalcze z ta listwa i dam znac jak poszlo.

Witam ponownie, tak wiec dzisiaj rano zabralem sie za ta listwe i te dwie sruby odkrecilem bez problemu, ale tak sa jeszcze 2 mniejsze po prawej i lewej stronie i z tymi juz jest problem nie bardzo wiem jak sie do nich zabrac, tzn musze je odkrecic czy tez jest jakis inny sposob?
Zastanawiajace sa te sruby takie gwiazdkowe, mam takie klucze ale one sa jak imbusy ksztaltem podobne a takie gwiazdkowe to mozna gdzies kupic, bo bez nich to tych malych srub nie odkrece.
Jakies pomysly? Bede wdzieczny.


To znowu ja, tak wiec z tymi malymi srubkami to odkrecilem je kluczem osemka i swiece mam juz wymienione, ale co do tego jak je sie wymienia to moge powiedziec, ze ktos musial bardzo sie na meczyc zeby tak ulozyc silnik i dojscie do swiec w nim.

Jeszcze jedno pytanie odnosnie wolnych obrotow, poniewaz wlasnie dlatego mialem problem z wymiana swiec, tak wiec podczas jazdy po miescie tak jak po miescie staje sie czasami na swiatlach na skrzyzowaniu i zdarza sie tak, ze na 10-15 km. silnik na luzie czasami przepiera, nie rowno pracuje, ale nie zawsze tak srednio biorac co jakis 3-4 postuj i potem silnik pracuje rowno, az do nastepnego razu, dodam ze nic sie takiego nie dzieje jak jade i to obojetnie z jaka predkoscia wtedy nic sie tkiego nie dzieje.
Ma ktos pomysl od czego to zalezy?

Jeszcze raz dzieki za pomoc.

Pozdrawiam



Scalony przez Emiś
_________________
adam28i
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
Reklama








Wysłany: Pią 24 Wrz 2010, 20:32
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
dmf

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 282
Skąd jesteś (miejscowość / region): Świetokrzyskie

Piwa: 3/0
Wysłany: Nie 26 Wrz 2010, 12:59
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


WOW!!! trudno na odległośc cos powiedzieć przyczyn może byc sporo, może filterek paliwa,a może cewka ma przebicie musisz sam szukac no chyba że ktoś miał takie objawy i cię na kieruje.Pozdrawiam
Powrót do góry
holloww
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 4852
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sosnowiec - śląsk
Posiadane auto: Porsche 944 S2
Piwa: 139/6
Wysłany: Nie 26 Wrz 2010, 13:10
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


klima chodzi cały czas? i radyjko i światełka? to może być przez obciążenie silnika, lub brudna przepustnica.
Powrót do góry
adam28i

Stały Bywalec



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 219
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krefeld.de
Posiadane auto: Citroen C3 Picasso 1.4 VTI
Piwa: 3/1
Wysłany: Nie 26 Wrz 2010, 16:26
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


holloww napisał:
klima chodzi cały czas? i radyjko i światełka? to może być przez obciążenie silnika, lub brudna przepustnica.


Tak wiec jezeli chodzi o obciazenie silnika przez swiatla czy klime to nie on tak robi dopiero od kilku dni i to nie zawsze. Najdziwniejsze jest to, ze jak jade to jest wszystko ok i nagle odbije mu i przebiera na wolnych obrotach na luzie oczywiscie a wystarczy lekko rzegazowac i przestaje przbierac i chodzi rowno i tak co jakis czas mu odbije.
Nie wiem czy cos jestz zepsut czy nie, ale wydaje mi sie jakby bylo cos popsute to by caly czas przebieral, a nie raz chodzi rowno a raz nie i w dodatku po malym przegazowaniu wszystko jet ok na jakis czas.
Nie wiem jak to z ta przepustnica, jak sprawdzic czy jest zabrudzona.
_________________
adam28i
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
holloww
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 4852
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sosnowiec - śląsk
Posiadane auto: Porsche 944 S2
Piwa: 139/6
Wysłany: Pon 27 Wrz 2010, 08:53
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


Bardzo często usterka jest sporadyczna i spowodowana, jakąś nieszczelnością, lub brakiem styku. Dojście do tego co jest zepsute jest bardzo utrudnione przez brak występowania usterki przez cały czas.
Powrót do góry
adam28i

Stały Bywalec



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 219
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krefeld.de
Posiadane auto: Citroen C3 Picasso 1.4 VTI
Piwa: 3/1
Wysłany: Pon 27 Wrz 2010, 11:08
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


Mam taka prosbe, moze jak ktos wie gdzie znajduje sie przepustnica i czujnik polozenia walu moglby mi napisac to wtedy bede mogl posprawdzac co i jak z tymi czesciami jest.
_________________
adam28i
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
holloww
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 4852
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sosnowiec - śląsk
Posiadane auto: Porsche 944 S2
Piwa: 139/6
Wysłany: Wto 28 Wrz 2010, 09:15
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


Przepustnica jest na kolektorze ssącym, a czujnik położenia wału jest na kole zamachowym od góry, od strony skrzyni. Tylko co chcesz posprawdzać?
Powrót do góry
adam28i

Stały Bywalec



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 219
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krefeld.de
Posiadane auto: Citroen C3 Picasso 1.4 VTI
Piwa: 3/1
Wysłany: Wto 28 Wrz 2010, 10:00
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


No wlasnie sam juz nie wiem, w czwartek jade do mechanika na komputer i moze cos na kompie wykaze.


Witam ponownie, tak wiec bylem dzisiaj na kompie i wykazalo 7 bledow sondy lambda, mysle ze to wlasnie to moze byc przyczyna tych szopek z obrotami. Mechanik powiedzial, ze to ta pierwsza przed katalizatorem, wiecie moze jakie jest do niej dojscie, mam taka cicha nadzieje, ze nie takie jak do swiec.

No i czy to faktycznie moze to byc jej wina bo zadnych innych bledow nie pokazalo.


Scalony przez Emiś
_________________
adam28i
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
holloww
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 4852
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sosnowiec - śląsk
Posiadane auto: Porsche 944 S2
Piwa: 139/6
Wysłany: Pon 04 Paź 2010, 08:02
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


Sonda nie pracuje nic? to może być jej wina, a jaki jest czas wtrysku? bo jak będzie za duży to wtedy sonda będzie źle pokazywać.
Powrót do góry
adam28i

Stały Bywalec



Dołączył: 28 Lut 2009
Posty: 219
Skąd jesteś (miejscowość / region): Krefeld.de
Posiadane auto: Citroen C3 Picasso 1.4 VTI
Piwa: 3/1
Wysłany: Pon 04 Paź 2010, 17:18
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


A tego to nie wiem czy nie pracuje, wiem ze bylo 7 bledow sondy lambda i tyle, ciala dalem, ze nie zapytalem jakie to bledy, zastanawa mnie czy faktycznie to wina sondy zadnych innych bledow nie bylo niby i czy faktycznie ta pierwsza sonda odpowiada za regulacje i jak tak to za regulacje czego???

Powtarzeam, ze faluje na wolnych obrotach i to nie zawsze np. dzisiaj tylko dwa razy mu odbilo i to doslownie na chwilke i potem caly czas ok.


Dzisiaj zauwazylem, ze jak jade z wlaczona klimatyzacja to wolne obroty sa ok, nie faluja dopiero jak jade bez klimy to mu czasami odwala, czy ma to jakis zwiazek z sonda lambda, jak by nie bylo to z wlaczona klimatyzacja silnik jest bardziej obciazony i wtedy chyba tez powinna byc troche inna mieszanka na wolnych czy sie myle bo jak nie to wychodzi na to, ze to jednak sonda jest winna tych falujacych wolnych obrotow.





Scalony przez Emiś
_________________
adam28i
Powrót do góry
gadu-gadu skype status
holloww
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 4852
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sosnowiec - śląsk
Posiadane auto: Porsche 944 S2
Piwa: 139/6
Wysłany: Sro 06 Paź 2010, 08:44
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Swiece zaplonowe w a klasie w168


No piszesz że było 7 błędów, to wszystkie siedem było sonda lambada?
Dojście do sondy z kanału, ale bez specjalnego klucza nie podchodź bo możesz uszkodzić gwint a wtedy to będziesz miał przechlapane.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe


Mercedes

GLS Klasa

289 000

2018r.

2 774 km

lubelskie

Mercedes

B 170

22 800

2008r.

198 000 km

świętokrzyskie

Mercedes

E 220

55 900

2010r.

240 000 km

mazowieckie

Mercedes

SL 450

52 000

1975r.

53 000 km

pomorskie

Mercedes

SLK 200

33 900

2008r.

132 000 km

mazowieckie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System