Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 384 Skąd jesteś (miejscowość / region): śląskie Posiadane auto: punto 75
Piwa: 10/23
Wysłany: Wto 24 Lis 2015, 00:11
Temat postu:
Szarpie na gazie jak jest zimny
Założyłem instalację do punta 1.2 16 v. Oczywiście wszystko jest na gwarancji, ale chcę zapytać czy 30 stopni na przełączenie na gaz nie jest za niska. Przy tej temp szarpie, a niekiedy gaśnie na wolnych obrotach. Im wyższa temp. tym lepiej pali. Co gazownik powinien zrobić, bo wybieram się z reklamacją. Oczywiście sekwencja.
Re: ( Samochodowe instalacje gazowe - LPG i CNG ) Szarpie na gazie jak jest zimny
Może powinien tylko wyregulować.Ja tez mam tak ustawione i nie mam z tym problemu.No chyba,że chcesz poszaleć jak tylko się przełączy na gaz,to tak będzie,bo na szaleństwa silnik jest jeszcze za zimny.
Większość sekwencji ma taka temperaturę ustawianą. _________________ Nie znam się,kobietą jestem ...
(zpa 1256585)
Re: ( Samochodowe instalacje gazowe - LPG i CNG ) Szarpie na gazie jak jest zimny
Emiś napisał:
Może powinien tylko wyregulować.Ja tez mam tak ustawione i nie mam z tym problemu.No chyba,że chcesz poszaleć jak tylko się przełączy na gaz,to tak będzie,bo na szaleństwa silnik jest jeszcze za zimny.
Większość sekwencji ma taka temperaturę ustawianą.
No i co się u Ciebie okazało? Ja miałem podobnie w swojej 4ce, ale tak jak kolega powiedział, regulacja wystarczyła.
Pkt 22 RF
Ostatnio zmieniony przez Włodek40 dnia Sro 11 Maj 2016, 20:16, w całości zmieniany 1 raz
Niby mam wyregulowany, ale Powiem Ci,że na zimnym silniku nie poszaleję,bo szarpie i w ogóle,ale jak już dobrze nagrzany to i dościgać się mogę. _________________ Nie znam się,kobietą jestem ...
(zpa 1256585)
Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 95 Skąd jesteś (miejscowość / region): Stare Bojanowo Posiadane auto: Renault Scenic II ph II 1.9 dCi 2007 DPF
Piwa: 2/0
Wysłany: Sob 02 Sty 2016, 02:52
Temat postu:
30st.C to troche mało jak na gaz.Jak miałem samochód z LPG to ustawiłem przełączanie na 38st.C to było minimum żeby silnik pracował płynnie.Nawet latem nie mogłem zejść niżej. _________________ Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
artur2310 napisał:
30st.C to troche mało jak na gaz.Jak miałem samochód z LPG to ustawiłem przełączanie na 38st.C to było minimum żeby silnik pracował płynnie.Nawet latem nie mogłem zejść niżej.
30 stopni to wystarczająca temperatura.Ja mam na okres zimowy 27,i auto śmiga.
Ważne są parametry czasu napełniania,opóźnienie przełączania i czasy załączania pomiędzy garami,jeśli takie są w programie.Jakość i stan wtryskiwaczy i reduktora oraz ciśnienie pracy.Czystość filtrów i poprawność montażu.
Po za tym minimalna temp. gazu jeśli możemy wstawić.
Ważne też ilość płynu w reduktorze,czy nie ma poduszki powietrznej i nie jest zapowietrzony.
Dobrym wyjściem jest podgląd parametrów lpg na zimnym i obserwacja ich podczas załączania...świece i wn oraz filtr powietrza też ma duży wpływ.
To tak w skrócie wypunktowane,lpg/sekwencja w aucie to nie tak proste jak się wydaje.
Pozdro Maciej. _________________ -POMAGAM ALE MYLIĆ SIĘ LUDZKA RZECZ-
Był voyager 2.5 Pb+Lpg 1995
Obecnie Chrysler Voyager 2.4 Pb+Lpg 2000
Chrysler PT 2.0 Pb+Lpg 2001
"Zpa" Instalator LPG marki STAG nr.ewid. 380/4
Tel 881969730
czech22 napisał:
Wymieniłem świece, przewody i cewkę. Chyba to jest przyczyną szarpania.
O świecach i wn pisałem powyżej ,cewka przy tym także do przeglądu i wymiany.
Dziwi mnie że przy założeniu gazu nie sprawdzono porawności pracy cewki i wn oraz nie wymieniono/wyregulowano świec.
Następnym jest fakt ,że nie którzy samodzielnie i bez doświadczenia cudują w instalacji lpg podnosząc np temperaturę(na reduktorze) przełączania na gaz......a później opinie że lpg jest do bani... _________________ -POMAGAM ALE MYLIĆ SIĘ LUDZKA RZECZ-
Był voyager 2.5 Pb+Lpg 1995
Obecnie Chrysler Voyager 2.4 Pb+Lpg 2000
Chrysler PT 2.0 Pb+Lpg 2001
"Zpa" Instalator LPG marki STAG nr.ewid. 380/4
Tel 881969730
Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 384 Skąd jesteś (miejscowość / region): śląskie Posiadane auto: punto 75
Piwa: 10/23
Wysłany: Pon 04 Lip 2016, 10:02
Temat postu:
Mam nowy problem z gazem. Mianowicie po przekręceniu kluczyka, jeszcze przed zapaleniem, ten mały przełącznik gaz-benzyna daje 3 krótkie sygnały dżwiekowe. Jest tak od niedawna i pojawiło się nagle. Instalacja Stag Go fast