Dołączył: 21 Maj 2017 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Trójmiasto Posiadane auto: A klasa W168 1998
Piwa: 0/2
Wysłany: Nie 21 Maj 2017, 13:33
Temat postu:
Instalacja elektryczna audio / radio
Jakiś czas temu złodziej dosłownie wyciął radio. Zostały tylko sterczące przewody (za trudno by było odpiąć wtyczki i wyciągnąć antenę).
Przyszedł czas na wstawienie nowego radia, więc kupiłem co trzeba. Myślałem, że szybko znajdę schemat elektryczny instalacji audio i podłączę wszystko tak, żeby działało. Niestety poszukiwania nie powiodły się, w związku z tym proszę was o pomoc.
Mam przewody:
para brązowy + brązowo/zielony
para brązowo/czarny + brązowo/czerwony
para różowo/biały + brązowo/biały
para różowy + brązowo/różowy
zakładam, że te pary to przewody do głośników, ale nie wiem który jest który.
kolejne :
gruby brązowy
gruby różowo/niebieski
różowy
cienki niebiesko/biały
cienki zielono/czarny
cienki szaro/niebieski
Napiszcie proszę co jest co, lub podeślijcie schemat elektryczny, na którym znajdę te przewody.
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4937 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Nie 21 Maj 2017, 22:03
Temat postu:
Re: ( Mercedes ) Instalacja elektryczna audio / radio
Przewody głośników w prosty sposób rozszyfrujesz podłączając do każdej pary kabelków zwykłą bateryjkę - paluszek.
Odnośnie reszty:
-szaro/niebieski -podświetlenie
- brązowy - oczywiście masa (jak w większości Mercedesów)
- żółto/czarny - wyciszenie (mute)
- różowo/biały - zasilanie ze stacyjki
- różowo/niebieski - zasilanie z akumulatora
- zielono/czarny - GAL
- różowy - przewód diagnostyczny
Temat przenoszę i przyklejam. _________________ Rozwiązałeś problem? Odpisz. Inni będą Ci wdzięczni.
Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi.
Dołączył: 21 Maj 2017 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Trójmiasto Posiadane auto: A klasa W168 1998
Piwa: 0/2
Wysłany: Pią 07 Lip 2017, 21:17
Temat postu:
Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi. Na razie jestem bardzo zabiegany, ale jak tylko znajdę wolną chwilę to skorzystam z waszej pomocy i podłączę radyjko. Dam znać jak poszło
Podsumowanie:
Po analizie wszystkich danych, które od was otrzymałem tu na forum, jak i na PW, podłączyłem jak następuje:
Brązowy - FL+ (Front Left+)
Brązowo-zielony - FL-
Brązowo-czerwony - FR+ (Front Right+)
Brązowo-czarny - FR-
Różowo-biały - RR+ (Rear Right+)
Brązowo-biały - RR-
Różowy - RL+
Brązowo-różowy - RL-
Różowo-biały - +12V po załączeniu kluczyka
Brązowy gruby - GND Masa
niebiesko-biały - ANT OUT
Różowo-niebieski - +12V z akumulatora
Radio które kupiłem było bardzo tanie więc reszty nie było gdzie podłączyć.
Rada: nie kupujcie najtańszego radia bo za zbyt niską cenę kupi się tylko "badziewie".
Dziękuję wszystkim za pomoc