Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) Przekaźniki pod nogami, brak zegarów. Nie odpala?



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Inteleq

Czytelnik



Dołączył: 16 Paź 2019
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): Katowice
Posiadane auto: w638 2.3TD
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 18 Cze 2021, 13:58
Temat postu:

Przekaźniki pod nogami, brak zegarów. Nie odpala?


Witam, zwracam się o pomoc bo już brak mi sił.
Po krótce opiszę co wcześniej się działo i z czym aktualnie sie mierzę.

Vaneo 1.7cdi manual

Zaczęło się od zmielonej skrzyni biegów. Po wymianie skrzyni samochód przez chwile jeździł sprawnie ale zaczeły się problemy z ładowaniem. Wybiórczo ładował wiec padło na wymianę alternatora. Przy wymianie alternatora na używany pekła łapa, więc wjechała z kompletu łapa z napinaczami. Złożyłem wszystko ładnie. Zapalam, chodzi... po 5 sekundach zgasł (jakby od kluczyka, bez krztuszenia sie etc). Już więcej nie zakrecił rozrusznik. Cisza jak makiem zasiał.

W poszukiwaniu usterki rozglądałem się pod podłoga za jakimiś przekaźnikami. Dziadek zaczął gmerać przy przekazniku K9 przy zapalonej statyjce i proszę. Zegary umarły. Podając plus bezposrednio na jeden z pinow gniazda przekaznika zegary ozywaja. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone. (Te przy aku i od swiatel przy kierownuicy, chyba ze sa jeszcze jakies?;>)
Proszę o pomoc

Powrót do góry
bluevaneo

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 05 Maj 2012
Posty: 315
Skąd jesteś (miejscowość / region): pod w-wa, mazowieckie
Posiadane auto: W414, vaneo 1.6 '02 LPG auto
Piwa: 14/2
Wysłany: Nie 20 Cze 2021, 16:13
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Przekaźniki pod nogami, brak zegarów. Nie odpala?


Sprawdź również czy masz przekaźnik K3 w plastikowej obudowie w komorze silnika. Ale występuje on tylko w wersjach bez automatycznego rozrusznika, w innym przypadku go nie ma, a do rozrusznika idzie zakodowany sygnał z komputera, nie +12V (!).
Odnośnie schematów elektrycznych to nie jest prosta sprawa, musisz szukać softu EPC WIS Vmare, ale dokładniej to już nie pamiętam jaka to wersja była.
Powrót do góry
Inteleq

Czytelnik



Dołączył: 16 Paź 2019
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość / region): Katowice
Posiadane auto: w638 2.3TD
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 21 Lip 2021, 10:49
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Przekaźniki pod nogami, brak zegarów. Nie odpala?


No to mamy aktualizację sytuacji.

Wymieniona stacyjka.
Wymienione komputery z immo.

Zegary wróciły, okazało się że duży bezpiecznik zaraz na klemie był spalony.

Nieodpalania ciąg dalszy. Wjechała na konsultacje starka. Powiedziała, że nie ma żadnej komunikacji z komputerem i żeby posprawdzać wtyczke nr1 na komputerze. (pierwsza od prawej) odpowiadająca za zacisk nr87 zdajsie.
Powinno na kilku pinach być napięcie z akumulatora. Niestety go nie ma Smile

Teraz trzeba rozwikłać zagadkę skąd te cholerne kable idą.
Powrót do góry
bluevaneo

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 05 Maj 2012
Posty: 315
Skąd jesteś (miejscowość / region): pod w-wa, mazowieckie
Posiadane auto: W414, vaneo 1.6 '02 LPG auto
Piwa: 14/2
Wysłany: Czw 22 Lip 2021, 00:14
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Przekaźniki pod nogami, brak zegarów. Nie odpala?


Nie wiem czy od tak można sobie wymieniać sterowniki silnika, pewnie są zakodowane do danego samochodu.
Skoro spalił się duży bezpiecznik przy plusowej klemie , to możliwe że poszło jakieś duże przepięcie na instalację , nie wiadomo co jeszcze się zjarało. Jeden z tych komputerów jest bezpośrednio zintegrowany z przepustnicą, >>link.

Jeśli da się sterować rozrusznikiem, przy założeniu że to jest tradycyjny sterowany +12V , to powinno się sprawdzić czy jest iskra, czyli trzeba by wyjąć całą cewkę z 4 świecami.
Jeśli rozrusznik jest tzw.automatyczny to wtedy lipa, należałoby go wymienić na tradycyjny i pociągnąć nowy kabel sterujący +12V.


Odnośnie tematu ładowania, najłatwiej sprawdzić to w puszce zasilającej pompę wspomagania >>link pod zbiorniczkiem spryskiwaczy.

Uwaga na grubym kablu jest stałe +12V, ale na cienkim niebieskim kabelku idzie bezpośrednio sygnał +12V z alternatora, ale tylko jeśli siilnik pracuje, jeśli nie to coś nie tak z układem ładowania.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki


MercedesC 180

13 900

2005r.

229 000 km

małopolskie

MercedesGL 350

144 900

2015r.

144 032 km

kujawsko-pomorskie

MercedesE 220

20 900

2005r.

270 185 km

warmińsko-mazurskie

MercedesML 350

58 800

2011r.

181 000 km

mazowieckie

MercedesE 200

79 999

2018r.

231 000 km

dolnośląskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2021 Created by idealneT and OM System