Dołączył: 25 Mar 2006 Posty: 54 Skąd jesteś (miejscowość / region): Jastrzębie-Zdrój Posiadane auto: V251 - R500, 2005
Piwa: 1/0
Wysłany: Czw 14 Gru 2023, 17:26
Temat postu:
napęd z CLK230 W208 do kaczki w miejsce M102
Mam pomysł i czekam, aż mi go ktoś wybije z głowy.
Mam Kaczkę z 89 roku z gaźnikowym M102. Fajny motor, ale słabawy. A chciałbym móc utrzymać tą setkę w trasie i nie obawiać się górek.
Zastanawiam się nad wsadzeniem M111.982 z CLK230 W208, na razie znalazłem dawcę ze skrzynią aut 5b - 722616. Pewnie łatwiej będzie z manualem, ale chciałbym zapytać o takie setup.
Czy ktoś mi podpowie coś mądrego w temacie? Bardziej siedzę w VAG, a o MB dopiero się uczę
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4937 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Pią 15 Gru 2023, 22:25
Temat postu:
Re: napęd z CLK230 W208 do kaczki w miejsce M102
rodzynek napisał:
Zastanawiam się nad wsadzeniem M111.982 z CLK230 W208
Widzę że się zajarałeś. Widzę również, że masz na horyzoncie tylko problemy mechaniczne - "sztuka za sztukę"
Czy zdajesz sobie sprawę, że ten silnik z automatem 722.6 to cała, dosyć już rozbudowana w tym modelu instalacja CAN?
I w tym przypadku nie pomoże ci tylko przeszczep instalacji CAN silnika i skrzyni - do tego dochodzi stacyjka, współpraca z układami trakcji, z CAN-em wnętrza, licznikiem - za tym idzie konieczność zastosowania modułu SAM żeby tym wszystkim rządził. Tak mi jakoś prześwituje w komórkach mózgu że chyba model 170 lub 171 miał poważnie zredukowany CAN na silniku. Ale to jest dopiero do weryfikacji.
Dołączył: 25 Mar 2006 Posty: 54 Skąd jesteś (miejscowość / region): Jastrzębie-Zdrój Posiadane auto: V251 - R500, 2005
Piwa: 1/0
Wysłany: Sob 16 Gru 2023, 02:44
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa CLK ) napęd z CLK230 W208 do kaczki w miejsce M102
Pytanie, co się stanie z parametrami silnika, jak nie dostanie info np. z ESP? Powinien chyba pracować poprawnie?
Dawca jest kompletny i na chodzie, więc potrzebne graty są, ale wolałbym elektronicznie wykastrować napęd do niezbędnego minimum (wywalić immo, abs, esp).
Kolejna rzecz - w razie konieczności wykodować automata ze sterownika silnika i dać manual. Pewnie się jakoś da?