Dołączył: 25 Gru 2021 Posty: 8 Skąd jesteś (miejscowość / region): Lubelskie Posiadane auto: Mercedes Audi
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 05 Mar 2024, 21:12
Temat postu:
z oryginalnego radia na Pioneera
Witam
W moim Sprinterze 906 z 2011 roku mam oryginalne radio,podstawowe 1 DIN. Wymieniłem na Pioneera który działa tylko wtedy kiedy nie ma kluczyka w stacyjce,otworze drzwi radio się wyłączą,przekręcę zapłot,tak samo. Kostki mam ISO pasujące do Pioneera, nic nie przerabiałem. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Mariusz
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4945 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Sro 06 Mar 2024, 18:40
Temat postu:
Re: ( Mercedes ) z oryginalnego radia na Pioneera
Wygląda na to, że masz coś nie tak w połączeniu na kostce. Mercedes ma to trochę inaczej. Oprócz tego w kostce są dwa druty z CAN- u które trzeba usunąć bo będą niewykorzystane a mogą mieszać. Radio będziesz musiał włączać i wyłączać ręcznie bo w kostce nie ma kabla od stacyjki. Oryginalne radio jest załączane właśnie poprzez CAN.
Dołączył: 25 Gru 2021 Posty: 8 Skąd jesteś (miejscowość / region): Lubelskie Posiadane auto: Mercedes Audi
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 08 Mar 2024, 06:25
Temat postu:
Wszystko jasne. Radio działało ale musiałem zrobić mostek na przewodzie czerwonym i żółtym. Muszę poszukać przewodu z zasilaniem po stacyjce bo w moim radiu nie ma przycisku power. Macie schematy które prewody w kostka są od CAN? A gdzie szukać przwodu po stacyjce ?
pozdrawiam Mariusz
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4945 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Pią 08 Mar 2024, 22:32
Temat postu:
CAN to brązowy i tej samej grubości brązowy z czerwonym paskiem. Odłączyć i zaizolować. Jak zostawisz podłączone i dostaną się tam jakieś napięcia z radia, to może zaskutkować błędami w działaniu auta.
Kabla z napięciem "po stacyjce" (tak jak podąłem wcześniej) nie ma. Musisz go sam skombinować. Przy stacyjce go nie szukaj. Szukaj w module SAM z bezpiecznikami pod maską. Tak będzie najbezpieczniej. Przejście jest z tyłu skrzynki do kabiny. Jeżeli korzystasz z kabla antenowego oryginalnego, to jest tam wzmacniacz antenowy. Na kabel żółto czarny musi być podane napięcie w czasie pracy radia. Możesz tam dać napięcie "po zapłonie", a może być równie dobrze zasilany z kabla (chyba to niebieski w Pioneerze) służącego do załączania anteny lub dodatkowego wzmacniacza.
Kamera? Nie napisałeś co to za model radia. Starsze miały mniejszą rozdzielczość ekranu, nowe maja większą - możesz się kierować właśnie rozdzielczością przy doborze. Kup sobie w Chinach - niedrogo i duży wybór. Staraj się zamontować kamerę tak, żeby patrzyła na zderzak z góry. Wtedy lepiej na ekranie jest ocenić odległość do przeszkody za pojazdem. Im większa rozdzielczość, tym oczywiście więcej szczegółów i większy obszar widzenia, ale obraz jest bardziej zniekształcony w kierunku "rybie oko" - o ile wiesz, co to znaczy. Zderzak zamiast prosty przekształca się w "banana". Generalnie zakupiłem chyba z pięć kamer zanim zdecydowałęm, że obraz jest do przyjęcia.