Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes ) z oryginalnego radia na Pioneera

postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes ) Car audio, nawigacja, alarmy, komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mariusz8787

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Lubelskie
Posiadane auto: Mercedes Audi
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 05 Mar 2024, 21:12
Temat postu:

z oryginalnego radia na Pioneera

Witam
W moim Sprinterze 906 z 2011 roku mam oryginalne radio,podstawowe 1 DIN. Wymieniłem na Pioneera który działa tylko wtedy kiedy nie ma kluczyka w stacyjce,otworze drzwi radio się wyłączą,przekręcę zapłot,tak samo. Kostki mam ISO pasujące do Pioneera, nic nie przerabiałem. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Mariusz
Powrót do góry
Gerri
Moderator

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Sro 06 Mar 2024, 18:40
Temat postu:

Re: ( Mercedes ) z oryginalnego radia na Pioneera

Wygląda na to, że masz coś nie tak w połączeniu na kostce. Mercedes ma to trochę inaczej. Oprócz tego w kostce są dwa druty z CAN- u które trzeba usunąć bo będą niewykorzystane a mogą mieszać. Radio będziesz musiał włączać i wyłączać ręcznie bo w kostce nie ma kabla od stacyjki. Oryginalne radio jest załączane właśnie poprzez CAN.
Powrót do góry
Mariusz8787

Czytelnik

Wysłany: Pią 08 Mar 2024, 06:25
Temat postu:

Wszystko jasne. Radio działało ale musiałem zrobić mostek na przewodzie czerwonym i żółtym. Muszę poszukać przewodu z zasilaniem po stacyjce bo w moim radiu nie ma przycisku power. Macie schematy które prewody w kostka są od CAN? A gdzie szukać przwodu po stacyjce ?
pozdrawiam Mariusz
Powrót do góry
Mariusz8787

Czytelnik

Wysłany: Pią 08 Mar 2024, 22:07
Temat postu:

Do radia Pioneer chce podłączyć kamerę cofania. Opinie są różne, co kupić,czego unikać?
Pozdrawiam
Powrót do góry
Gerri
Moderator

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Pią 08 Mar 2024, 22:32
Temat postu:

CAN to brązowy i tej samej grubości brązowy z czerwonym paskiem. Odłączyć i zaizolować. Jak zostawisz podłączone i dostaną się tam jakieś napięcia z radia, to może zaskutkować błędami w działaniu auta.
Kabla z napięciem "po stacyjce" (tak jak podąłem wcześniej) nie ma. Musisz go sam skombinować. Przy stacyjce go nie szukaj. Szukaj w module SAM z bezpiecznikami pod maską. Tak będzie najbezpieczniej. Przejście jest z tyłu skrzynki do kabiny. Jeżeli korzystasz z kabla antenowego oryginalnego, to jest tam wzmacniacz antenowy. Na kabel żółto czarny musi być podane napięcie w czasie pracy radia. Możesz tam dać napięcie "po zapłonie", a może być równie dobrze zasilany z kabla (chyba to niebieski w Pioneerze) służącego do załączania anteny lub dodatkowego wzmacniacza.
Kamera? Nie napisałeś co to za model radia. Starsze miały mniejszą rozdzielczość ekranu, nowe maja większą - możesz się kierować właśnie rozdzielczością przy doborze. Kup sobie w Chinach - niedrogo i duży wybór. Staraj się zamontować kamerę tak, żeby patrzyła na zderzak z góry. Wtedy lepiej na ekranie jest ocenić odległość do przeszkody za pojazdem. Im większa rozdzielczość, tym oczywiście więcej szczegółów i większy obszar widzenia, ale obraz jest bardziej zniekształcony w kierunku "rybie oko" - o ile wiesz, co to znaczy. Zderzak zamiast prosty przekształca się w "banana". Generalnie zakupiłem chyba z pięć kamer zanim zdecydowałęm, że obraz jest do przyjęcia.
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Pią 08 Mar 2024, 22:32
Temat postu:

reklama

Powrót do góry
Mariusz8787

Czytelnik

Wysłany: Sob 09 Mar 2024, 03:26
Temat postu:

Radio Pioneer Avic F930BT. Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes ) Car audio, nawigacja, alarmy, komputery Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: