Viano 2.2 cdi 2005r Problem z ABS po wymianie czujników.
Witam, mam problem z systemem ABS i ze wskazaniami licznika po wymianie łożysk. Problemy rozpoczęły się od tego że zaczęły mi szumieć łożyska (lewy przód i prawy tył). Kupiłem używaną piastę na przód i cały używany wahacz na prawy tył od razu z czujnikiem (tak mi doradził mój mechanik). Dokupiłem osobno nowy czujnik na lewy przód (zamiennik za ok 65zł). Zawiozłem auto do mechanika. Po wymianie okazało się że po uruchomieniu samochodu wszystkie kontrolki prawidłowo gasną, ale po ruszeniu z miejsca przez pierwsze kilkadziesiąt metrów jazdy naciskając hamulec czuć na pedale hamulca tak jakby działał abs. W tym czasie licznik wskazuje 2x większą prędkość. Po przejechaniu kilkudziesięciu metrów hamulec działa już normalnie ale zapalają się pomarańczowe kontrolki od ABS, ESP i czerwona z wykrzyknikiem od hamulca. Dodatkowo licznik przestaje wskazywać prędkość i co dziwne głupieje wskazówka od zbiornika paliwa. Obrotomierz działa prawidłowo. Pojechałem podpiąć pod komputer i pokazuje on w trakcie jazdy że lewe przednie koło i prawe tylne pokazują 2 razy większą prędkość niż pozostałe dwa. I teraz tak kupując tylni wahacz nie sprawdzałem numeru na czujniku (myślałem że to nie ma znaczenia) i ten numer jest inny , ale przedni lewy czujnik jest zamiennikiem tego co było w oryginale (ten sam numer). Zadzwoniłem do serwisu, okazuje się że czujniki oryginalne są już niedostępne, ale gość podał mi numery tych czujników jakie powinny być. I teraz mam pytanie, czy taki błąd odczytu może wynikać z podłączenia złych czujników - tzn słabej jakości zamiennik na przód i oryginalny czujnik na tył ale ma inny numer? Ewentualnie przychodzi mi do głowy że może w obiegu były piasty z inną ilością zębów/magnesów i miałem pecha trafiając akurat na takie. Nadmienię że zakupu dokonywałem w odstępach czasowych kilku miesięcy. Orientuje się może ktoś w tym temacie? Z góry dziękuję
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4885 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 416/28
Wysłany: Czw 30 Maj 2024, 20:38
Temat postu:
Re: ( Mercedes Viano ) Viano 2.2 cdi 2005r Problem z ABS po wymianie czujników.
Od czasu do czasu spotykam się z tym problemem, próbowałem coś namierzyć w sieci i jakoś dalej nic nie wiem. Wymiana na czujniki oryginalne, dobrane przez program EPC potrafi nie zadziałać. Piasty na wymianę ludzie sprawdzali i dają tyle samo impulsów co stare i dalej nie działa - czeski film.