Witam,
Pacjent jak w tytule w168. 1,4 Avangarde 2001r. Brak świateł postojowych, mijania i drogowych Kierunkowskazy, stop, postojowe pojedyncze i drogowe (mrugnięcie) są. Przełącznik świateł wymieniony - echo. Tak jako ciekawostkę napiszę, że w moim samochodzie z jego wymianą jest niezły "meksyk". W innych w168 jest klapka pod deską rozdzielczą, u mnie brak Ma ktoś jakąś rade? Pozdrawiam _________________ Było już wszystko, na starość został \"dziadkowóz\"
Ostatnio zmieniony przez Mad59 dnia Nie 08 Wrz 2024, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4885 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 416/28
Wysłany: Pon 09 Wrz 2024, 20:59
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) W 168 brak świateł - prośba o poradę
Jakiejś specjalnej filozofii w tym przełączniku nie ma: prąd wchodzi grubym, czerwonym kablem i wychodzi na poszczególne światła zależnie od pozycji pokrętła. Trochę mnie więc dziwi, że po jego wymianie dalej jest problem.
Gerri napisał:
Jakiejś specjalnej filozofii w tym przełączniku nie ma: prąd wchodzi grubym, czerwonym kablem i wychodzi na poszczególne światła zależnie od pozycji pokrętła. Trochę mnie więc dziwi, że po jego wymianie dalej jest problem.
Przecież jakby tak nie było, to nie zakładałbym tego wątku. Problem opisany w pierwszym poście. _________________ Było już wszystko, na starość został \"dziadkowóz\"
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4885 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 416/28
Wysłany: Pon 09 Wrz 2024, 22:38
Temat postu:
Pozostaje sprawdzić po kolei wyjścia z włącznika na poszczególne lampy. A zacząłbym od sprawdzenia wydajności prądowej czerwonego kabla. Np. poprzez podłączenie do niego żarówki reflektorowej. Nie spotkałem się w tym modelu z taką usterką, ale wg opisu uszkodzenia postojówki działają, a mocniejsze już nie. Tak, jakby był słaby styk.
Gerri napisał:
Pozostaje sprawdzić po kolei wyjścia z włącznika na poszczególne lampy. A zacząłbym od sprawdzenia wydajności prądowej czerwonego kabla. Np. poprzez podłączenie do niego żarówki reflektorowej. Nie spotkałem się w tym modelu z taką usterką, ale wg opisu uszkodzenia postojówki działają, a mocniejsze już nie. Tak, jakby był słaby styk.
Tak postojówki działają, ale tylko pojedynczo. Dziękuję za podpowiedź. Jutro z sąsiadem się tym zajmiemy. Dzisiaj brydż Niestety, ale w mojej mieścinie trudno jest dostać do kogokolwiek. Postawić samochód, żeby stał miesiąc, to nie ma sensu. _________________ Było już wszystko, na starość został \"dziadkowóz\"
Mad59 napisał:
Gerri napisał:
Schematy elektryczne umiesz czytać?
Ja nie, sąsiad tak
Z tą umiejętnością czytania schematów przez sąsiada mocno przesadziłem Trochę jednaj wspólnie się dowiedzieliśmy. Przełącznik na blacie, podłączony przez prostownik i wszystko działa. Wychodzi na to, że winowajcą jest brak prądu w tej małej wtyczce. Tak na marginesie wszystko w moim "dziadkowozie" jest inaczej. Nawet ten przewód nie jest czerwony tylko żółto-czarny. Gdzie on idzie? Rozwiązaniem "na Janusza" byłoby podłączenie prądu bezpośrednio z akumulatora, ale to ostateczność. Chwilowo pracę przy samochodzie i tak zostały wstrzymane ze względu na opady deszczu. Garażu brak. Pozdrawiam _________________ Było już wszystko, na starość został \"dziadkowóz\"
Gerri napisał:
Bezpiecznik nr 7 (40A), skrzynka bezpieczników i przekaźników. Bezpośrednio, bez żadnej wtyczki po drodze.
Oczywiście o tym bezpieczniku wiedziałem wcześniej, ale...
Będzie teraz spowiedź dyletanta/idioty! "Najczęstsza w/w usterka w tych modelach to przełącznik świateł", więc poszedłem tym tropem. Kupiony drugi używany i do roboty. Z wyjęciem tego, który był w samochodzie - "cyrk". W moim modelu i przy moim pechu, wszystko musi być inaczej Po walce został wyjęty. Zamiana na nowy i rozczarowanie, świateł brak. Sprawdzenie prądu "(u mnie oczywiście przewód żółto-czarny) i zaskoczenie, brak. Powrót do bezpiecznika nr 7 w skrzynce, a on dobry. Ręce opadły i wizja wymiany przewodu. W tym momencie "eureka" i wymiana na taki jaki był pod ręką, czyli 30 A. Światła są Zapanowała radość, ale i śmiech z własnej głupoty! Dla potomnych, zaczynajcie od rzeczy najprostszych. Reasumując, mam zapasowy przełącznik (jakby ktoś potrzebował), ale pokrętło nie blokuje przeciwmgielnych/przeciwmgłowych. Ułamany jest ta blaszka od blokady. W zamontowanym ona jest, ale nie wiem dlaczego też nie blokuje. W efekcie na tę chwilę nie mam w/w świateł.
Gerri - bardzo dziękuję za odpowiedzi, piwko poszło już wcześniej _________________ Było już wszystko, na starość został \"dziadkowóz\"