Witam, rozglądam się już od jakiegoś czasu za C klasą z silnikiem c220d. Poniżej przesyłam dwa ogłoszenia samochodów, które są w moim mieście i prawdopodobnie dziś podjadę je obejrzeć.
Ceny są podobne, natomiast roczniki i wyposażenie się dość mocno różnią. Pytanie, czy obawiać się tych pierwszych roczników 2014? Z reguły samochody, które wychodzą na rynek mają pewne wady lub niedoskonałości, dopiero w następnych latach są poprawiane. Zastanawiam się więc, czy w przypadku mercedesa jest się czego obawiać.
No i ten rozrząd.. czy warto wymieniać przy tym przebiegu, czy idzie w ogóle poznać, że to już czas, czy jeszcze się wstrzymać, czy może zrobić to profilaktycznie dla świętego spokoju..
Dzięki z góry za każda odpowiedź i bardzo proszę o opinię
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4885 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 416/28
Wysłany: Sob 21 Wrz 2024, 08:49
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa C ) Proszę o opinię
W tym typie silnika rozrząd jest w jego tylnej części – przy skrzyni biegów. Wymiana kompletnego rozrządu wymaga więc wyjęcia silnika i skrzyni z auta. Pogugluj sobie na temat wymiany rozrządu w silniku 651 - jest forum modelu 205, a można również zajrzeć na forum E-klasy gdzie ten silnik był również stosowany.
O jedno z powyższych aut pytasz już zresztą drugi raz na forum.
Dostałem dokumenty od sprzedawcy i samochód był serwisowany w ASO. Olej i filtry były wymieniane co pół roku, co 25 tyś km (raz był odstęp roku, ale dalej 25tyś km). Przy prawie każdym serwisie był uzupełniany adblue. Samochód sprowadzony rok temu. Ostatnia wymiana oleju już w Polsce też w ASO przy przebiegu 195k.
Właściciel sprzedaje samochód po niespełna roku twierdząc, że potrzebuje coś większego. Dostałem również raport sprzed roku z autodna i wszystko wygląda w porządku.
Jak się na to zapatrujecie? Samochód dość mocno eksploatowany, ale wychodzi na to, że serwisowany regularnie. Fajnie jakby olej był wymieniany co 10-15k, ale wówczas właściciel musiałby to robić co 2 miesiące.
Jestem totalnym laikiem, bardzo mi się podobają te mercedesy, ale jednocześnie boję ewentualnych usterek. Oglądałem kilka recenzji silnika i naprawy potrafią być bardzo kosztowne. Samochód będzie używany 80% miasto na co dzień. Nie wydaje mi się żebym zrobił więcej niż 10k w ciągu roku.