Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź Posiadane auto: Mercedes W220 Long
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 12:59
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa S ) Drganie samochodu w czasie jazdy!
sprawdźcie sobie poduszki pod silnikiem oraz pod skrzynią.
u mnie wyciekało paliwo z filtra paliwa na jedną poduszkę i szybciej ją wykończyło. A drgania były straszne, szczególnie przy schodzeniu z obrotów... _________________ Rafał
Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 811 Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie Posiadane auto: niegdyś Mercedes W140 S320 LPG; Mercedes W220 S500 306KM 2000; Chysler Grand Voyager LE 3,3 LPG 2000; Honda CBR 1100 XX 164KM
Piwa: 38/0
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 13:21
Temat postu:
Wał poszedł do wyważenia a tam okazało się że nie można wyważyć bo jest luz na wielowypuście. Wielowypust wymieniony wał wyważony. Podpora się wyrwała przez ten luz i wpadanie wału w rezonans.
Czekam na montaż i dam znać.
Już zmontowane.
Założone nowe Continentale, proste felgi. Auto nadal drga ale zawęziłem zakres prędkości przy których drgania są wyczuwalne i denerwujące (90-140km/h). Najsilniejsze są drgania w okolicach 110km/h szczególnie przy zmienianiu prędkości w tej okolicy).
Witam, w moim przypadku wymieniłem poduszkę pod skrzynią i podporę wału i pomogło tj, drżenie po puszczeniu gazu przy prędkości pow. 130 ustało i auto stało się cichsze.
Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 811 Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie Posiadane auto: niegdyś Mercedes W140 S320 LPG; Mercedes W220 S500 306KM 2000; Chysler Grand Voyager LE 3,3 LPG 2000; Honda CBR 1100 XX 164KM
Piwa: 38/0
Wysłany: Sro 01 Paź 2014, 08:19
Temat postu:
W moim przypadku okazało się, że jest już lekki luz na otworze centrującym felgę. Do felgi zostały założone stalowe pierścienie centrujące. Efekt jest taki, że wszystkie drgania zniknęły.
Odgrzewam temat. Drgania znowu się pojawiły i już nie wiem co to jest. Czy to od felg (krzywo założone pierścienie) czy gdzieś z napędu???
To znaczy nie ma tragedii takiej jak poprzednio ale satysfakcji pełnej też brak. Może to też być od nieoryginalnych tarcz hamulcowych na które się połaszczyłem za namową "fachowców" od samochodów poniżej 200KM. Przestrzegam przed zamiennikami tarcz hamulcowych przednich w autach powyżej 200KM. _________________ www.qnisz.pl SilnikiFalowniki Motoreduktory Przekładnie Wibratory Przemysłowe
'ZPA'
Siema, sprawa dotyczy tych co mają 4 matic.
Do sprawdzenia jeszcze jest łożysko na półosi u mnie było lewej, tej dłóższej która przechodzi przez miskę.
Łożysko wybiło sobie torche miejsca w misce.
Następną rzeczą jest krzyżak na krótkim wale który idzie do przedniego napędu.
Mój był tak zużyty że pękł jeden kapsel a że wszystkich wyleciały igiełki i był taki luz że z 2 śrub 1/3 główki znikło.
Wyciągnięcie wału nie jest łatwe a jeszcze trudniejsze jest zamontowanie spowrotem.
Wymiana samego krzyżaka dla mnie była niemożliwa więc oddałem do specjalistów, koszt 500 zł.
Znikły wibracje które występowały przy 70km/h ale pojawiły się przy około 100km/h więc teraz podpora wału będzie wymieniana i zobaczmy.
Przy okazji skrzynia zaczęła lepiej pracować, dużo lepiej
Pozdro