Dołączył: 25 Lis 2024 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Chorzów Posiadane auto: Mercedes V 2017
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 25 Lis 2024, 10:31
Temat postu:
Lampka silnika
Witam jestem posiadaczem Mercedesa V 220d 163km od 3 miesięcy zaświeciła się lampka kontrolna silnika i wystąpił problem z dużą podażą paliwa (kontrola była w Mercedesie) i powiedzieli że jest do wymiany czujnik temperatury i zawór regulujący przepływ
Wszystko zostało wymienione
Jadąc z prędkością 130-140 lampka zapaliła się z powrotem(zaraz po wyjeździe z warsztatu ) Po wyłączeniu samochodu i jazda na drugi dzień już w mieście lampka zgasła
I teraz pytanie co to może być
Pozdrawiam
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4929 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 422/28
Wysłany: Pon 25 Lis 2024, 21:17
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa V ) Lampka silnika
Cześć
Jeżeli lampka zapaliła się ponownie, to z pewnością został jakiś ślad tego zdarzenia w pamięci któregoś ze sterowników. Niestety - nie mamy zdolności zdalnego odczytu tych błędów (bez podłączenia auta do komputera) Wydaje mi się, że powinieneś zacząć od reklamacji wykonanej usługi w warsztacie w którym to zleciłeś. Bo wnioskuję, żer nie zleciłeś "wymiany czujnika temperatury i zaworu regulującego przepływ" tylko "naprawę przyczyny zapalającej się kontrolki" Zapłaciłeś za naprawę, która okazała się nieskuteczna. Rzekłbym nawet, że powinni ci zwrócić pieniądze za elementy które wymienili niepotrzebnie według starej zasady mechaników "dobre na nowe"
Jeżeli natomiast nie chcesz ich już widzieć na oczy (co też jest możliwe) to pierwszym krokiem do jakichkolwiek pytań na forum są odczytane BŁĘDY w poszczególnych sterownikach związanych z pracą silnika.
Dołączył: 25 Lis 2024 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Chorzów Posiadane auto: Mercedes V 2017
Piwa: 0/0
Wysłany: Wto 26 Lis 2024, 06:32
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa V ) Lampka silnika
Czujnik temperatury i zawór regulujący zostały wymienione . Dlatego mnie to dziwi że po przejechaniu 100lm na autostradzie z powrotem lampka się zapaliła a następnego dnia zgasła. A jadąc autem nie odczułem rządnych zmian auto według mnie działa prawidłowo
Dziękuję za odpowiedź