Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) A140 napinacz łańcucha rozrządu - ROZWIĄZANIE
Dzięki za odpowiedź.
W takim razie jak trzeba wyjąć silnik aby wymienić małe koło zębate to co proponujecie?
Mam nakręcone 210 tyś ? Czy wymienić tylko sam łańcuch + napinacz ?
pozdrawiam !!!
Po odkręceniu przepływki obudowę przesuwasz w lewą stronę. Jest na trzech "bolcach". Poza przepływką nic nie odkręcasz. _________________ Rozwiązałeś problem? Odpisz. Inni będą Ci wdzięczni.
Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi.
Ok dzięki Już wymieniłem napinacz ufff był zapieczony Po 207 tyć po prostu cały czas był wysunięty i zablokowany.
Aby go wymienić zdemontowałem filtr powietrza, odkręciłem mocowanie filtra paliwa i poszło. Nic nie trzeba blokować i ustawiać.
Jeszcze popychacze wymienię i powinno być bez cykania
pozdrawiam !!!
A ja po prostu napinacz wyczyściłem. To proste urządzenie składające się z tłoczka smarowanego olejem silnikowym poruszającego się na sprężynie. Po wykręceniu też nie dało się palucha tak łatwo wsunąć w korpus. W ruch poszła benzyna i nafta - ściskanie i przelewanie, ściskanie i przelewanie. Doprowadziłem do sytuacji, że paluch napinacza zaczął pięknie chować się w korpus przy mocnym ściśnięciu palcami. 390 zeta zaoszczędzone a napinacz jak nowy.
Dołączył: 12 Gru 2013 Posty: 5 Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowieckie Posiadane auto: mercedes A w 169 A 150 2005
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 22 Lip 2019, 20:25
Temat postu:
tomom napisał:
Nasadka prawdopodobnie E8. Dwie śruby. Jak masz wąskie ręce to podejrzewam, że dasz radę nawet bez odkręcania filtra. Pytanie tylko czy trzeba coś blokować, koła zębate?
Witam!W moim mercedesie w 169 wymontowałem napinacz łańcucha rozrządu i mam takie pytanie czy przy montażu nowego napinacza trzeba zalać go olejem odkręcając górny korek w napinaczu.A właściwie nie wiem po co jest ten korek jeśli nie do zalania przez ten otwór oleju.Jeśli można to proszę o jak najszybszą odpowiedź.Pozdrawiam!. _________________ jacenzal
Dołączył: 05 Maj 2012 Posty: 361 Skąd jesteś (miejscowość / region): pod w-wa, mazowieckie Posiadane auto: W414, vaneo 1.6 '02 LPG auto
Piwa: 17/2
Wysłany: Sob 04 Sty 2025, 21:48
Temat postu:
Wykręciłem swój napinacz. Umyłem, napełniłem olejem i podpompowałem tłoczkiem, tak że jest twardy, nie da się go palcami wcisnąć.
Wkładam do silnika bez żadnegogo oporu, tak jakby na nic nie naciskał pomimo maksymalnego wysunięcia. Może to oznaka skrajnie rozciągniętego łańcucha? A może powinno się montowac napinacz pusty, i sam się powinien napompować tyle ile potrzeba podczas pracy silnika?
Zauważyłem też że otwór olejowy w silniku jest niżej niż otwór w napinaczu, tak jakby się nie zgrywały.
Ale pewnie olej dostaje się jakoś szczeliną i to wystarczy a reszta skapuje na łańcuch.
Czy da się kupić samą nową uszczelkę? jest metalowa i obawiam się że będzie sie pocić, silikon raczej odpada bo jak widac ten otworek w napinaczu jest na styku z uszczelką.
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4