Dołączył: 24 Wrz 2022 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): lubelskie Posiadane auto: Mercedes A klasa w176
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 24 Wrz 2022, 11:01
Temat postu:
Problem z temperaturą w A klasie w176
Witam, Mercedes w176 2012, 1.6 benzyna, problem pojawił się kilka dni temu.Zaświecił się check engine. Pojechałem na diagnostykę, błąd P0128-00 który w żaden sposób nie da się skasować. Zaznaczę, że nie znam się kompletnie na tym. Co może być przyczyną. Termostat, czujnik temperatury czy coś innego? Gdzie w ogóle mogę znaleźć termostat bo ja nie wiem gdzie go szukać? Podczas jazdy temperatura strasznie "skacze". To osiągnie 90 stopni, to zaraz spadnie do 80 a czasami nawet niżej 70, 60. Ogrzewanie w kabinie działa poprawnie, szybko robi się ciepło. Boje się żeby sytuacja się nie pogorszyła.
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4959 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 424/28
Wysłany: Sob 24 Wrz 2022, 19:36
Temat postu:
Re: Problem z temperaturą w A klasie w176
Damian29 napisał:
Pojechałem na diagnostykę, błąd P0128-00 który w żaden sposób nie da się skasować.
Co może być przyczyną. Termostat, czujnik temperatury czy coś innego?
Słusznie kombinujesz. Najprawdopodobniej termostat lub czujnik temperatury.
Damian29 napisał:
Gdzie w ogóle mogę znaleźć termostat bo ja nie wiem gdzie go szukać?
Podczas jazdy temperatura strasznie "skacze". To osiągnie 90 stopni, to zaraz spadnie do 80 a czasami nawet niżej 70, 60.
"Skacze" to mało dokładne określenie. Bo jeżeli faktycznie gwałtownie "skacze" to może wskazywać na czujnik. Jeżeli tak bardziej płynnie "faluje" to może być termostat.
Dołączył: 24 Wrz 2022 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): lubelskie Posiadane auto: Mercedes A klasa w176
Wysłany: Sob 24 Wrz 2022, 19:42
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Problem z temperaturą w A klasie w176
Gerri dziękuję za tak szybką odpowiedź!
Tak, temperatura dosłownie skacze. Nie można nazwać tego falowaniem, bo potrafi z 90 nagle do np 70 od razu a nie powolutku 80 i niżej. Zapomniałem jeszcze nadmienić że wyświetla mi się od czasu do czasu komunikat żeby dolać płynu chłodniczego a zbiornik jest pełen...
Dołączył: 29 Sty 2025 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: W176
Wysłany: Sro 29 Sty 2025, 16:02
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Problem z temperaturą w A klasie w176
Damian29 napisał:
Gerri dziękuję za tak szybką odpowiedź!
Tak, temperatura dosłownie skacze. Nie można nazwać tego falowaniem, bo potrafi z 90 nagle do np 70 od razu a nie powolutku 80 i niżej. Zapomniałem jeszcze nadmienić że wyświetla mi się od czasu do czasu komunikat żeby dolać płynu chłodniczego a zbiornik jest pełen...
Cześć, czy udało Ci się rozwiązać ten temat? U mnie w W176 mam dokładnie te same objawy.