Problem ze spalinami pytanie o rozrząd oraz cos dziwnego
Witam posiadam mercedesa A w176 2.1 136 km DIesel 2015 rok
co ile tyś km powinno się wymienić rozrząd ewentualnie jakie objawy są że trzeba wymienić go ? Pocdczas odpalania jest taki dziwny dzwięk jakby cieżko odpalał ale to tylko dzieje się jak np. przyjde po nocy do auta i odpalam to tak zatrzęsie miał ktoś coś podobnego ?
oraz od czasu do czasu zapala mi się check odnośnie p0401 wykryto niewystarczający przepływ recylkulacji spalin od czego to może być spowodowane ?
oraz pytanko ściągnałem osłone silnika z góry i na końcu silnika nie wiem co to są chyba wtryski są takie powiedzmy większe dziurki i jest widoczny tam olej czy to normalne ? czy to powinno być jakoś zaślepione pierwszy raz coś takiego widzę żeby był olej na wierzchu , posiadam zdjęcie tego ale nie wiem jak tutaj dodać zdjęcie
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4959 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 424/28
Wysłany: Nie 20 Kwi 2025, 21:27
Temat postu:
Re: Problem ze spalinami pytanie o rozrząd oraz cos dziwnego
bertone napisał:
Witam posiadam mercedesa A w176 2.1 136 km DIesel 2015 rok
Nie piszesz jaki tam masz silnik. Prawdopodobnie chodzi o silnik model 651. Można to sobie sprawdzić w dowolnej "winiarce" w internecie.
bertone napisał:
co ile tyś km powinno się wymienić rozrząd ewentualnie jakie objawy są że trzeba wymienić go ?
Jeżeli jest to faktycznie silnik 651, to ma on rozrząd łańcuchowy i producent nie przewiduje interwału jego wymiany. W przypadku podejrzenia zużycia to się sprawdza jego stan i mechanik powinien wiedzieć, jak to zrobić. Jak nie wie - to jest indolentem i zmień warsztat. Rozrząd jest w tylnej części silnika (przy jego składaniu ze skrzynią biegów) i wymiana wiąże się z dużym nakładem pracy (i niestety) gotówki. Silnik musi być wyjęty z auta i rozebrany.
bertone napisał:
ściągnałem osłone silnika z góry i na końcu silnika nie wiem co to są chyba wtryski są takie powiedzmy większe dziurki i jest widoczny tam olej czy to normalne ? czy to powinno być jakoś zaślepione pierwszy raz coś takiego widzę żeby był olej na wierzchu
Prawdopodobnie jest nieszczelna uszczelka pod którymś wtryskiem, co powoduje "wywalanie" produktów spalania na zewnątrz które następnie zamieniają się w szlakę co może być w początkowym stadium podobne do oleju.
bertone napisał:
posiadam zdjęcie tego ale nie wiem jak tutaj dodać zdjęcie
Niestety - forum nie ma własnej bazy danych dla zamieszczanych obrazków i trzeba korzystać z zewnętrznych aplikacji. Ja korzystam z tej:
www.postimages.org
Proszę bardzo: obrazek szlaki po zdjęciu pokrywy zaworów w Mercedesie Sprinterze (ostatnie stadium). Jak klikniesz na obrazku to się powiększy:
P.S: W języku polskim nie ma słowa TYŚĘCY