Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa E ) W 211 rocznik 2003 auto sciaga na prawo

postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa E ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
S M

Debiutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): Niemcy
Posiadane auto: Mercedes E220 W 212
Piwa: 1/0
Wysłany: Czw 23 Paź 2008, 21:59
Temat postu:

W 211 rocznik 2003 auto sciaga na prawo

Mam w 211 jest problem - auto ciagnie na prawo ustawienie geometri jest ok luzow tez niema wymienilem na nowe opony bo mowili ze opony sa winne .ale po wymianie jest to samo prosze o pomoc moze ktos mial ten sam problem
Powrót do góry
piciu471

Czytelnik

Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 23 Paź 2008, 22:23
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa E ) W 211 rocznik 2003 auto sciaga na prawo

Witam.Nie napisałeś czy auto było uderzone?.Czy miałeś wydruk z geometrii do wglądu.Pochylenie i zbieżność może być ok.,ale czy był sprawdzony pomiar od tylnej osi pojazdu do przedniej.No i oczywiście musi być jezdnia prosta do wykonania próby drogowej.
Powrót do góry
sylwester217

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): Cork, Sosnowiec, Przedbórz
Posiadane auto: W203 C180 ,W211E200 ,W210 E240,W168 A140,W212 E250, E300 Hybrid, VIANO 639,
Piwa: 53/0
Wysłany: Czw 23 Paź 2008, 23:02
Temat postu:

Witam panowie to autko nie bylo bite ze wzgledu ze wszystkie 211 sciagaja w prawo i to jest standart wystarczy delikatnie przytrzymac kierownice i jest ok i do tego zabkuja opony ale jest jeden sposob na to musisz kupic dwie sruby do przedniego zawieszenia o numerze 000 330 00 18 i trzeba je zamontowac na przednie wahacze od wyprzedzenia sworznia na lewe kolo trzeba wahacz dac do tylu samochodu a na prawe do przodu pewnie przy sprawdzeniu geometrii powiedza ze wyprzedenie jest zile ale ta jest dobrze bo ja pare lat ustawialem w taki sposob i wiele aut nawet z niemiec przyjezdzalo i wtedy nic sie nie dzieje z oponami i nawet sie nie zmienia zbieznosc bo wiele klientom robilem bez ponownego ustawiania i jest ok. Pozdrawiam
Powrót do góry
S M

Debiutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): Niemcy
Posiadane auto: Mercedes E220 W 212
Wysłany: Pią 24 Paź 2008, 14:35
Temat postu:

W 211 rocznik 2003 auto sciaga na prawo

AUTO JEST BEZWYPADKOWE nie wiem czy to w porzadku ale maly ruch kierownica auto zaraz reaguje sprawdzalem na idealnie röwnej powierzchni faktycznie jedzie prosto ale maly niewidoczny pochyl auto samo skreca jest to dla mnie dziwne gdyz w poptzedni aucie tego nie mialem ( c w203 )
Powrót do góry
sylwester217

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): Cork, Sosnowiec, Przedbórz
Posiadane auto: W203 C180 ,W211E200 ,W210 E240,W168 A140,W212 E250, E300 Hybrid, VIANO 639,
Piwa: 53/0
Wysłany: Pią 24 Paź 2008, 20:05
Temat postu:

Tak zgadza sie tam nie sciagaja ale sie tez zdazalo ale glownie to sie dzieje w 211 i CLK jak zrobisz tak jak napisalem to bedzie idealnie i bez problemu robilem to przez pare lat w Polsce w serwisie. Pozdrawiam
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Pią 24 Paź 2008, 20:05
Temat postu:

reklama

Powrót do góry
rw7

Debiutant

Wysłany: Wto 28 Paź 2008, 23:15
Temat postu:

Witam.

Mam identyczną sytuacje ( w211 27cdi 2004 r.)

Najpierw pojechałem do serwisu mercedesa w Krakowie .
Ustawili zbieżność i powiedzieli że dalej będzie lekko ściągać bo opony są nierówne.
Teraz zmieniłem opony i dalej wyczuwlne jest lekkie ściąganie na prawo , ale to prawda, że jak przytrzymasz kierownice to przestaje.

Pozdrawiam
Powrót do góry
segry

Czytelnik

Wysłany: Nie 02 Lis 2008, 18:15
Temat postu:

witam
troche sie usmialem, chociaż czesciowo macie racje.
moje schodzi, ale jak przejade kilka tysiecy kilometrow po ustawieniu geometrii, sam tak mam ale jest to zauwazalne tylko dla maniaków Smile, wystarczy dac po gwizdku i opony sa nierówno zużyte, albo w dziurę wjechać, takie są drogi w Polsce...

GENERALNIE CO TO ZA TEKST ??? ze jak przytrzymasz kierownice to nie schodzi - typowe dla cienkiego mechanika samochodowego, mozna miedzy bajki włożyć. Jak auto nie jest bite i jest wszystko ok z zawieszeniem i oponami to zawsze da sie dobrze ustawic.

Jak chcecie sobie trzymac kierownice jak auto znosi to po co sewisy z geometrią ?? Dajcie sobie spokój z takimi radami, lepiej dajcie namiary na dobrego mechanika.
Powrót do góry
rw7

Debiutant

Wysłany: Sro 05 Lis 2008, 00:25
Temat postu:

To nie rada

Po pierwsze z mojej strony to nie jest rada , lecz stwierdzenie stanu faktycznego.
Po drugie , nie każdy jest mechanikiem - jest wiele zawodów.
Po trzecie jeśli dla Ciebie brak równowagi geometri jest mało istotny proponuje podstawowe zasady Fizyki ( brakuje teorii " wystarczy dać po gwizdku" nawet Einstein tego by nie wymyślił).
Jeślio nie ogarniasz tematu PROSZĘ odpuść.

Wiem , że nie ogarniasz .

Dziękuje.
Powrót do góry
segry

Czytelnik

Wysłany: Sro 05 Lis 2008, 10:26
Temat postu:

rw7 - ja do ciebie nic nie mam, ty chcesz radę i oczekujesz pomocy

obiekcje mam do sylwester217 który pisze brednie, niech zadzwoni do Mercedesa i im powie że wszystkie 211 ściągają na prawo, ciekawe co mu powiedzą po 30 minutowym śmiechu

rw7 - co sprawdzić według mnie:
jeśli opony wymieniłeś i jest dalej źle to musisz ustawić zbieżność i geometrię. Problemem może być jeden z elementów zawieszenia, sworzeń, amortyzator, etc. Dobry mechanik powie ci co jest do zrobienia. Niestety czasami wyjdzie na to że będziesz musiał wymienić więcej niż potrzeba. Mechanik nie jest bogiem i nie zawsze jego diagnoza będzie dobra.

Sorki rw7 jeśli wziąłeś to do siebie. Powodzenia. W211 to super auto i wierz mi - jak jest dobrze ustawiony to bez trzymania kierownicy będzie jechać prosto.....
Powrót do góry
rw7

Debiutant

Wysłany: Sro 05 Lis 2008, 23:47
Temat postu:

Żle Cię zrozumiałem Segry przepraszam.
Dziękuje za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam
Powrót do góry
piotnt

Czytelnik

Wysłany: Wto 18 Lis 2008, 16:36
Temat postu:

Spotkałem się z 2 praktykami jeśli chodzi o geometrię W211.

W jednym aso mistrz oznajmił, że wogóle nie ruszają kąta pochylenia oraz wyprzedzenia jeśli auto jeździ prosto mimo, że nie mieszczą się w przedziale. Regulują tylko geometrię.

W drugim aso zmienili kąty i wyprzedzenie aby mieściły się w przedziale. Przy okazji zakładają nowe śruby u nich nazywane "sworzniami"

Zdecydowałem się na tą regulację ponieważ opony przednie wytarły się od wewnątrz, a sama regulacja geometrii nie pomogła. Po regulacji wszystkie parametry były w zakresie tolerancji (wydruk). Czas pokaże co dała ta regulacja, ale faktycznie jest wrażenie, że ściąga delikatnie w prawo. Z drugiej strony większość dróg jest pochylona więc trudno obiektywnie ocenić
Powrót do góry
Michał Posturzynski

Czytelnik

Posiadane auto: CLK W209
Wysłany: Sro 26 Lis 2008, 22:45
Temat postu:

CLK ściąga w prawo

Panowie, mam CLK W 209 z 2002, o ile sie nie myle to ta sama płyta co W 211 więc dołączam sie do tematu, moje auto ściaga w prawo, w warsztacie powiedziano mi, że zawieszenie jest całkowicie w porządku, geometria w porządku, samochód bezwypadkowy, zmieniłem opony i tak samo ściaga. Jest bardzo czuły na nachylenia boczne jezdni, jak się zjedzie na lewy pas to przeważnie zaczyna ściągać w lewo, ale ze większość dróg jest nachylona w prawo to ściąga w prawo, że ręka boli po dłuzszej jeździe. Jeżeli ktoś wie czemu tak jest to prosze o odpowiedź, a jak ktoś umie to naprawić to zlece naprawe!?

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdynia
Posiadane auto: Mercedes w211 -2008r
Wysłany: Sob 10 Paź 2015, 16:44
Temat postu:

w11 sciaga w prawo

sylwester217 napisał:
Witam panowie to autko nie bylo bite ze wzgledu ze wszystkie 211 sciagaja w prawo i to jest standart wystarczy delikatnie przytrzymac kierownice i jest ok i do tego zabkuja opony ale jest jeden sposob na to musisz kupic dwie sruby do przedniego zawieszenia o numerze 000 330 00 18 i trzeba je zamontowac na przednie wahacze od wyprzedzenia sworznia na lewe kolo trzeba wahacz dac do tylu samochodu a na prawe do przodu pewnie przy sprawdzeniu geometrii powiedza ze wyprzedenie jest zile ale ta jest dobrze bo ja pare lat ustawialem w taki sposob i wiele aut nawet z niemiec przyjezdzalo i wtedy nic sie nie dzieje z oponami i nawet sie nie zmienia zbieznosc bo wiele klientom robilem bez ponownego ustawiania i jest ok. Pozdrawiam

Możesz kolego napisać o ile trzeba dac do tylu a o ile do przodu ?
Powrót do góry
KwiatekxPL

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: v8
Wysłany: Nie 08 Gru 2024, 04:03
Temat postu:

Re: W 211 rocznik 2003 auto sciaga na prawo

Panowie, też zmierzyłem się z tym problemem w E500. Cały internet przeszukany, samochód też i nic. Wymienione całe zawieszenie przód a i tak ciągnęło auto w prawo, nie ważne jak się ustawiło geometrię (Czy była na zielono w ustawieniach maszyn czy nawet na czerwono z nastawieniem kół na lewo). Winne były Tuleje tylnego wózka (nie wiem czy przednie czy tylne, wymieniłem komplet za ok. 400zł Lemforder-a) Geometria po tym nie ruszona i auto przestało ściągać. Pojechałem ustawić tak jak być powinno wszystko zgodnie z maszynami i jest jeszcze lepiej. Auto jedzie jak nowe z fabryki. Nie kombinujcie, wystarczy wymienić tuleje tylnego wózka. Very Happy
Powrót do góry
power91p

Debiutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): kalisz
Posiadane auto: W211 3.2 r6 cdi kombi
Wysłany: Pon 02 Cze 2025, 13:12
Temat postu:

Ttoche odkopie temat ;)Mam to samo. Efekt się powiększył po zmianie kol z 16 na 17. Pomimo ustawieniu geometrii nadal ciągnie na prawo. Zero luzów. Jak ltdyjdzie czas na zmianę tulei wózka to dam znać czy pomogło.
Powrót do góry
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa E ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Mercedes klasa E »

Opinie o samochodach Mercedes klasa E - testy użytkowników »

Skocz do: