Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa V ) V klassa nie odpala. Odcięty zapłon.

postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa V ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kapo

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Denzlingen/Niemcy
Posiadane auto: Mercedes Benz V220 2017
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 17 Lis 2025, 18:25
Temat postu:

V klassa nie odpala. Odcięty zapłon.

Cześć wszystkim,

potrzebuję Waszej pomocy przy diagnozie problemu z moją V-klasą.

Auto:
Mercedes-Benz V-Klasa
V 220 d (W447)
Rok: 2017
Silnik: 2.2 CDI (diesel, OM651)
Skrzynia: automat

Objawy:

Po przekręceniu kluczyka stacyjka się zaświeca, działają zegary, kontrolki itd.
Wygląda to tak, jakby wszystko miało „prąd” – deska rozdzielcza żyje normalnie.
Silnik w ogóle nie kręci – rozrusznik nie reaguje.
Wrażenie jest takie, jakby był odcięty zapłon / brak startu, brak startfreigabe – auto zachowuje się, jakby elektronika nie pozwalała w ogóle spróbować zakręcić.
Byłem już w kontakcie z firmą, która zajmuje się sterownikami i padło podejrzenie na sterownik ESP/ABS (moduł EN45, Bosch ESP 9.0). Z tego co wiem, w tym modelu sterownik ESP jest zintegrowany z pompą ABS.

Moje pytania do Was:

Czy mieliście podobne objawy w V-klasie / Vito W447, że:
zegary i kontrolki się zapalają,
ale rozrusznik w ogóle nie startuje,
a winny okazał się właśnie moduł ESP/ABS / EN45?
Czy uszkodzony sterownik ESP faktycznie może blokować całkowicie rozruch (tak jakby był odcięty zapłon)?

Na co zwrócić uwagę przed wyjęciem i wysłaniem sterownika do regeneracji?
Czy po wymianie / naprawie takiego sterownika trzeba coś specjalnie kodować / adaptować (Star Diagnosis, Xentry itd.)?

Jeżeli ktoś z Was zna sensownego elektryka / elektronika od Mercedesów, który ogarnia W447 i temat ESP, to będę wdzięczny za namiar.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, na co jeszcze zwrócić uwagę i jak najlepiej ugryźć ten temat, żeby nie wymieniać części na ślepo.
Powrót do góry
rklucz

Przyjaciel Portalu

Skąd jesteś (miejscowość / region): łódz
Posiadane auto: C4 GP 2.0 hdi 2016
Piwa: 37/0
Wysłany: Pon 17 Lis 2025, 20:48
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa V ) V klassa nie odpala. Odcięty zapłon.

Biegi można przełączyć włączyć "N" jeśli tak to ESP jest OK ESP ma znaczenie na odpalenie w pojazdach bez kluczykowych ma znaczenie w V kl. 2024 w tych starszych często problemem była stacyjka kilka dziesiąt razy naprawiałem te stacyjki zawsze powodem jest bród w stacyjce w samochodach w których jest "chlew" na dywanikach szczególnie gumowych.

Przyjaciel Portalu

Skąd jesteś (miejscowość / region): łódz
Posiadane auto: C4 GP 2.0 hdi 2016
Piwa: 37/0
Wysłany: Pon 17 Lis 2025, 20:52
Temat postu:

Podłącz sobie komputer to w wartościach rzeczywistych będziesz widział co jest powodem braku rozruchu.
Moderator

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 426/28
Wysłany: Pon 17 Lis 2025, 22:01
Temat postu:

rklucz napisał:
często problemem była stacyjka kilka dziesiąt razy naprawiałem te stacyjki zawsze powodem jest bród w stacyjce w samochodach w których jest "chlew" na dywanikach szczególnie gumowych.

Jestem zdania, że ten brud wynika raczej z nadmiernego wyeksploatowania stacyjki. Jest ona zrobiona prawie w całości z plastiku i właśnie wzajemne tarcie poszczególnych elementów o siebie powoduje generację pyłu który skutecznie blokuje pracę czujników optycznych i nielicznych styków. Zazwyczaj wystarczy porządne wydmuchanie sprężonym powietrzem. I zazwyczaj (przynajmniej w przypadkach z którymi się spotykam) obrót klucza nie wywołuje w ogóle reakcji na tablicy przyrządów.
rklucz napisał:
Podłącz sobie komputer to w wartościach rzeczywistych będziesz widział co jest powodem braku rozruchu.

No właśnie. Tych aut nie naprawia się na zasadzie "co koledzy o tym sądzicie?" Jeżeli był przeprowadzony test komputerowy, to zeznaj co się okazało, jakie kody błędów. Opinia typu "oni podejrzewają" nic do twojego zapytania nie wnosi.
Powrót do góry
Kapo

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Denzlingen/Niemcy
Posiadane auto: Mercedes Benz V220 2017
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 20 Lis 2025, 13:28
Temat postu:

No to tak. Był u mnie mechanik i podłączył komputer stwierdzając że to jednak bedzie stacyjka i żebym sobie rozmontował i wysłał do naprawy Very Happy

Po czym zadzwoniłem do firmy w Polcse która się specjalizuje w tym i opisując problem powiedziano mi że potrzebna jest dalsza diagnostyka albo auto musi do nich przyjechać. Na błędy nie chciał nawet spojrzeć.

Wklejam tu kody błedów bo niestety nie wiem jak sie wklaja zdjęcia Smile
Tekst orginalny w jeżyku Niemieckim i tłumacznie.

ES – Electrical power steering

B210F00 – Der Eingang "Klemme 30" hat Funktionsstörung.
→ Wejscie „zacisk 30” (stale zasilanie +12 V) ma usterke / dziala nieprawidlowo.

ESP – Electrical stability program (N30/4)

C03C400 – Das CAN-Signal "Status der elektrischen Feststellbremse" vom Steuergerät "Elektrische Feststellbremse" fehlt oder ist unplausibel.
→ Sygnal CAN „status elektrycznego hamulca postojowego” z modulu „elektryczny hamulec postojowy” jest nieobecny albo nieprawidlowy (nieprawdopodobny).

EFB – Electric parking brake

C101800 – Unerwarteter Steuergeräte-Reset.
→ Nieoczekiwany reset sterownika.

U100F00 – Das CAN-Signal "Gang" vom Steuergerät "Elektronisches Zündschloss" fehlt oder ist unplausibel.
→ Sygnal CAN „bieg / polozenie” z modulu „elektroniczna stacyjka (EZS)” jest nieobecny albo nieprawidlowy.

C101500 – Bremsanlage: Es liegt ein mechanischer Fehler vor.
→ Uklad hamulcowy: wystepuje blad mechaniczny (usterka mechaniczna w ukladzie hamulca postojowego).

SAM – Signal acquisition and actuation module (N10/1)

B23267B – Der Füllstandsensor "Waschwasserstand" hat Funktionsstörung. Der Flüssigkeitsstand ist zu niedrig.
→ Czujnik poziomu plynu spryskiwacza ma usterke; poziom plynu jest zbyt niski.

EZS – Electronic ignition lock (N73)

B1A3911 – Der Funkempfänger hat Funktionsstörung. Es liegt ein Kurzschluss nach Masse vor.
→ Odbiornik sygnalu radiowego (od pilota) ma usterke; wystepuje zwarcie do masy wewnatrz modulu.

Ta Firma w Polcse powiedziała że muszę jeszcze sprawdzić czy "auto dostaje zgodę na start"
Nie wiem jak to sprawdzic i jakim kumputerem się to sprawdza lub programem.

Może to ktoś opisać jaki program lub komputer potzrba.Trzeba mieć jakiś specjalny program czy komputer ? Tak żebym wiedział mniej więcej coś na ten teamt jak mi znowu mój mechanik bedzie wciskał kit.

Czy potych błedach można stwierdzić że to stacyjka?

I czy ktoś z forum podjął by sie ewentualnej naprawy ?
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Czw 20 Lis 2025, 13:28
Temat postu:

reklama

Powrót do góry
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa V ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Mercedes klasa V »

Opinie o samochodach Mercedes klasa V - testy użytkowników »

Skocz do: