Dołączył: 08 Kwi 2026 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: Mercedes A W169 1.5 2005
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 08 Kwi 2026, 01:34
Temat postu:
A klasa W169 2005r 1.5 LPG - Cylindry błędy
Cześć, desperacko szukam pomocy. Mam Mercedesa A klasę z 2005r, 1.5, z LPG. Piszę jako desperat z problemem dziwnym ponieważ jeżdżąc na benzynie, a raczej odpalając na niej rano samochód, mam nierówną pracę silnika, tak jakby nie pracował cylinder. wyskakują błędy, i pali się kontrolka silnika. Dziwne jest to że jak się rozgrzeje silnik, wystarczy go włączyć i ponownie włączyć i wszystko jest dobrze, pracuje równo na benzynie, a po włączeniu nawet gazu, wszystko jest ok, nie dusi się, silnik pracuje równo, bez problemów, błędy zostają. Po zresetowaniu błędów, ponownie już się nie pojawiają, do rana kiedy ponownie uruchamiam samochód... sytuacja się wciąż powtarza. Byłem u pięciu mechaników, każdy brał kasę, właściwie nic się nie poprawiło. Co wymieniłem? obie cewki zapłonowe, nowe kable... wszystko dobrych firm. Świece nowe Denso do LPG mają jakieś 20 tys. Trochę jakby się poprawiło po wymianie cewek, ale nieznacznie, mniej szarpie rano. Wymieniłem sąd jakąś pod samochodem w tłumiku. Mechanik od Mercedesa nic nie zdziałał. Byłem u piątego w autoryzowanej stacji Mercedesa... zapłaciłem, diagnoza... mam wymienić cewki, powiedziałem że wymieniałem 2 tyg temu, powiedział że przewody, powiedziałem że tydzień temu wymienione, poszedł, sprawdzić, powiedział że nie wie, że może kable złe, nieekranowane, może temperatura? mówiłeś że dobrej firmy... rozłożył ręce, sugerując że może to być problem z LPG, ale mówiłem że gaszę auto na benzynie, i uruchamiam na benzynie i tak się dzieje, powiedział że i tak komputer od LPG o tym decyduje. Jestem desperatem, bo nikt nie może pomóc, NAPRAWDĘ?. Czytam co może być przyczyną, odwiedzam fora... i pytam, czy wymiana prawdopodobnych przyczyn, wiążąca się z wielkimi kosztami jest konieczna, metoda prób i błędów, kupno części których każdy sugeruje, przekracza wartość samochodu co mnie zwala z nóg, bo przecież auto po rozgrzaniu jeździ bez jakichkolwiek problemów. Podaję wszystkie błędy jakie wyskakują i na benzynie i na gazie: P032 -cylinder 2, P031 -cylinder 1 misfire detected, P0420 -Catalytic, P0313 Misfire detected, P0303 -Cylinder 3 misfire detected, P007C turbocharger (TC) -intercooler temperaturę, P0079 euchaust valve control, P0081 -intake valve control. Wydaje mi się że samochód ma dużą temperaturę płynu chłodzącego norma 83 stopnie, w korku przy temp na zewnątrz 10 st C 85st. Czasem zapala się kontrolka chyba płynu chłodniczego, ale gaśnie. Kupiłem nawet zestaw do pomiaru czy uszczelka pod głowicą, taki płyn który się zabarwia, nie zmienił koloru, ale na YT pokazywali że robi się ciśnienie w ter rurce, u mnie nic nie bulgotało nawet jak wlałem więcej. Czy ktoś może na tym forum postawić jedną sensowną diagnozę, czy diagnoz będzie tyle że wymiana przypuszczalnych powodów będzie mnie kosztować nowe auto z salonu. Z góry dziękuję za odpowiedzi