Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) mój a140 stracił nagle przyspieszenie i głosno chodzi silnik

postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moniaaa

Dyskutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): pl
Posiadane auto: był mercedes a140, ale już nie ma
Piwa: 0/2
Wysłany: Czw 07 Mar 2013, 12:56
Temat postu:

mój a140 stracił nagle przyspieszenie i głosno chodzi silnik

a140 1999 silnik benzyna

we wtorek nagle po odpaleniu silnika:
- chodził głośno jak traktor
- dał się rozpędzić do 30-40km/h max! (ledwo dojechałam do domu jakieś 2km)
- wachlowanie biegami na nic się zdaje... rozpędza się do minimalnych prędkości dla danego biegu
- oleju w sam raz jest
- żadne kontrolki nie wariują

wstawiłam go wczoraj do mechanika i w spuszczonym oleju znalazł opiłki metalu
nie rozbierali silnika, czekają na moją decyzję (600 zł rozłożenie i złożenie)
wśród możliwych awarii wymienili wszystko wraz z koniecznością wymiany silnika (zatartego) i kosztami rzędu 3-6 tys. (WTF?)

chyba pora pożegnać moją gwiazdeczkę? Sad
M@reS

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): Tonbridge (UK)
Posiadane auto: W201 Cosworth-W124 3.0D-Nissan Note 1.6 Tekna 2008
Piwa: 43/2
Wysłany: Czw 07 Mar 2013, 13:28
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) mój a140 stracił nagle przyspieszenie i głosno chodzi silnik

Dla czego od razu pożegnać ?
Kupuje się używany silnik z małym przebiegiem i dokumentami...najlepiej jak jest w aucie i można go odpalić za 1200-1600zł plus gwarancja rozruchowa nawet 1 tydzień (przekładka 300-500zł) i śmiga się dalej Smile

Znajomy tak jeździ i nie narzeka Smile
Wymieniał silnik 1.6 na jesień zeszłego roku (coś z wałem) i koszt naprawy był by większy niż kupno i wymiana silnika używanego. Kupił i wymienił cały silnik bez osprzętu...jeszcze taniej go to wyszło i śmiga dalej Smile
Powrót do góry
moniaaa

Dyskutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): pl
Posiadane auto: był mercedes a140, ale już nie ma
Piwa: 0/2
Wysłany: Czw 07 Mar 2013, 13:38
Temat postu:

Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) mój a140 stracił nagle przyspieszenie i głosno chodzi silnik

no chyba że serducho nowe dostanie, racja Wink
zobaczymy, wujek ma warsztat i mówi ze może panewka na wale się odwróciła i może naprawa nie będzie tak ścinała z nóg finansowo
baran19091994

Dyskutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): Płock
Posiadane auto: Mercedes A170 Classic 99r.
Piwa: 3/8
Wysłany: Pią 08 Mar 2013, 09:41
Temat postu:

Mnie podobna niespodzianka spotkala na trasie- padla turbina, woz jechal ledwo ledwo szarpal i chodzil bardzo glosno, dymil z rury. koszt naprawy turbiny (regeneracja) 800zl plus regeneracja wtryskow po 350 sztuka
Powrót do góry
Maykon

Debiutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): SOCHACZEW
Posiadane auto: A140/1.6/Automat
Piwa: 0/18
Wysłany: Pią 02 Sie 2024, 17:46
Temat postu:

Mam automat. 1.6 benzyna.
Piszę z problemem przyspieszenia. Nie ma mocy podczas ruszania. Tak jakby na biegach 1 i 2 rozpędzał się jak żółw. Potem jak wskakuje na wyższe obroty to jakoś idzie.

Przyznam że jestem zielony co do napraw lub diagnostyki co może być wadliwe w aucie?
Ostatnio też zauważyłem a raczej nasiliło się buczenie podczas gdy przekręci się kluczyk w pozycji zapłon. Przekręcam kluczyk jest takie bzyczenie/bucznie jakieś 2 sekundy i koniec.
Czytałem, że to może być pompa paliwowa.
Ostatnio zatankowałem na orlenie i po jakimś czasie bzyczenie/bucznie właśnie nastąpiło.

Jak ktoś ma jakieś porady to jestem otwarty.
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Pią 02 Sie 2024, 17:46
Temat postu:

reklama

Powrót do góry
Equalle81

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: Mercedes S
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 14 Maj 2026, 12:24
Temat postu:

Cześć!
Z tego, co opisujesz, przyspieszenie „jak żółw” na niskich biegach w automacie i buczenie przy przekręcaniu kluczyka może mieć kilka źródeł:

Pompa paliwowa – faktycznie buczenie 2–3 sekundy po przekręceniu kluczyka to często sygnał, że pompa sprawdza ciśnienie paliwa. Jeśli dźwięk jest głośniejszy lub nieregularny, może warto ją sprawdzić lub wymienić filtr paliwa.
Filtr powietrza / przepływomierz – zabrudzony filtr powietrza albo brudny MAF (przepływomierz masy powietrza) może powodować słabe przyspieszenie na niskich biegach.
Skrzynia automatyczna – czasem objawy „moc pojawia się dopiero na wyższych obrotach” mogą wskazywać na problemy z przełączaniem biegów lub niskim poziomem płynu w skrzyni.
Świece zapłonowe / cewki – jeśli silnik nie pracuje równo na niskich obrotach, warto sprawdzić, czy wszystkie świece i cewki działają poprawnie.

Proponowałbym zacząć od:

sprawdzenia filtra powietrza i stanu świec,
wymiany filtra paliwa (niedroga i szybka czynność),
jeśli problem się utrzymuje – diagnostyka komputerowa skrzyni automatycznej i odczyt ewentualnych błędów.

Czasem to proste rzeczy powodują spadek mocy, więc nie panikuj, da się to ogarnąć krok po kroku.
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Silniki benzynowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: