Mercedes ML problem z dmuchawą i temperaturą silnika
Witam. Szukałem na forum ale nieznalazlem podobnego przypadku. A więc posiadam mercedesa ML-a 270CDI 2001rok samochód nie chce nabrać temperatury max 55stopni nagrzewa się dopiero w trudnych warunkach np jazda po górach, dodatkowo dmuchawa słabo dmucha dodam że filt nad nogami pasażera wymieniony. Czy ktoś może wie czy są jakieś dodatkowe filtry lub co może być przyczyną? Na dłuższych trasach muszę dawać nadmuch na 3 bieg zeby odczuc choc troche ciepla jest to dosyc uciążliwe.
Dołączył: 04 Sie 2010 Posty: 1715 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kamieniec Ząbkowicki. Posiadane auto: marcedes w202 2,2cdi 2000rok golf 6 1,4 80 km.
Piwa: 123/9
Wysłany: Sro 29 Gru 2010, 18:24
Temat postu:
Mercedes ML problem z dmuchawą i temperaturą silnika
Wstępnie sprawdz czy odpala dogrzewacz silnika . Na dole w prawym nadkolu przy zderzaku podłóz ręke wyczujesz ciepło spalin z dogrzewacza. Działa w zakresie od ok 8* do temp minusowych. Wyłącza sie automat. gdy temp silnika dojdzie do ok 80*. Te 55 * wskazują tez na termostat silnika. _________________ To, czego szukasz, znajdziesz w ostatnim spośród możliwych miejsc
Re: ( Mercedes klasa ML ) Mercedes ML problem z dmuchawą i temperaturą silnika
Tak, termostat to może być to. Nadmuch słaby może być przez nieszczelność w układzie przewodów od powietrza, może ktoś kiedyś rozbierał deskę albo schowek i coś źle założył i powietrze nie dmucha w kanał. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Dzieki za zainteresowanie. zobacze na termostat co do podgrzewacza to myśle że to raczej nie on bo sytuacja powtarzała się bez względu na to czy było -10 czy +15
Edit:
No wiec tak termostat wymieniony jednak sytuacja bez zmian dalej nie lapie temperatury, zakrylem nawet kawalek chlodnicy kartonem ale tez nic to nie dalo. Co do tego ze ktos rozbieral deske to raczej nie bo ja kupilem go od 1szego wlasciciela ktory robil wszystko w serwisie takze dalej nie wiem co z tym zrobic
Witam i pozdrawiam! Też posiadam ML 270 i również mam niedogrzany silnik , temperatura około 75 st. po zasłonięciu chłodnicy , termostat w porządku więc rodzi się pytanie czy działa dogrzewacz silnika? W poprzednim samochodzie tj. E270 CDI miałem dogrzewacz elektryczny i potrafiłem go zlokalizować , a w ML nawet nie wiem gdzie coś takiego szukać , czy w ogóle w wersji na Włochy jest montowany ? Po dłyższej jeździe w korku osiąga temp. coś ponad 80 st. . ale potem znów spada . Może ten typ tak ma? Dobrym wyjściem był dogrzewacz Webasto ale ja takiego u siebie niestety nie mam , chociaż nie wykluczone że zamontuję coś takiego na przyszłą zimę. Pozdrawiam i życzę bezproblemowej jazdy w Nowym 2011 Roku. tachowp.
tachowp napisał:
Witam i pozdrawiam! Też posiadam ML 270 i również mam niedogrzany silnik , temperatura około 75 st. po zasłonięciu chłodnicy.
Optymalna temperatura wynosi 82 st. Jeżeli trzyma Ci 75 (nie wiem jak to obliczyłeś) nie masz co się martwić. Wzrost spalania odnotowuje sie gdy silnik pracuje w temperaturze ponizej 60 st., a tak w wiekszości przypadków Ml-ów jest (kreska pomiędzy 40 a 80) Jeżeli termostat jest na 100% ok i temperatura niezależnie od pogody waha sie około kreski 80st nie ma co ruszać ponieważ ważniejsze jest aby silnik nie pracował w wyższej temperaturze.
Pozdrawiam
Nie cytujemy postów jeżeli odpisujemy tuż pod nim-
-Emiś
Ostatnio zmieniony przez bobwlo dnia Pon 10 Sty 2011, 23:47, w całości zmieniany 1 raz
bobwlo napisał:
...gdy silnik pracuje w temperaturze ponizej 60 st., a tak w wiekszości przypadków Ml-ów jest .........
U mnie tak właśnie jest. Dlaczego? Termostat wymieniłem.
Dzisiaj po przejechaniu 50 km w trasie temperatura wskoczyła na powyżej 80 stopni. W jeździe miejskiej niestety 60 stopni. Co zrobić?
Ciesze sie ze nie mam sam tego problemu. Czyli co to ze trzyma temp 60 w trasie to normalne? Ostatnio jezdzilem po miescie w korkach z zakryta w polowie chlodnica i auto zagrzalo sie do 80 bylem w szoku bo gdy tylko wyjechalem zaraz spadlo na swoje magiczne 60. Jest to dosc uciazliwe bo z dmuchawy leci letnie powietrze i ciezko go nagrzac w srodku.
Panowie wszyscy z niedogrzanymi silnikami sprawdźcie czy działa wam webasto. Bo te silniki tak jak 2.2l mają dobrą sprawność energetyczną i same nie są w stanie się nagrzać. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
ogrzewanie postojowe to troche ogolne pojecie bo ja u siebie nie mam zadnego wlacznika do takiego ogrzewania po za tym z tego co wiem ogrzewanie postojowe sluzy do ogrzania auta wewnatrz a co ma wspolnego z temp silnika?
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4937 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Pon 03 Sty 2011, 17:41
Temat postu:
adek56 napisał:
ogrzewanie postojowe to troche ogolne pojecie bo ja u siebie nie mam zadnego wlacznika do takiego ogrzewania
Bo najprawdopodobniej masz DOGRZEWACZ - a nie ogrzewanie postojowe.
Dogrzewacz często nie ma żadnego guzika, bo może działać całkowicie automatycznie.
adek56 napisał:
po za tym z tego co wiem ogrzewanie postojowe sluzy do ogrzania auta wewnatrz a co ma wspolnego z temp silnika?
Jakoś mało się interesujesz tematem...
Ogrzewania postojowe nagrzewające tylko kabinę to ogrzewania tzw. "suche" (powietrzne) i w samochodach osobowych nie są stosowane. Agregat nagrzewa napływające z zewnątrz powietrze i kieruje je do kabiny.
Ogrzewania postojowe stosowane w samochodach osobowych to ogrzewania tzw. "mokre" - czyli piecyk nagrzewa płyn chłodniczy. Zazwyczaj jest wpięte w tzw. "mały obieg" silnika - czyli nagrzewa kabinę samochodu i część ciepła przedostaje się do silnika. Temperatura jest tak dobrana, żeby nie spowodowała otwarcia termostatu - gdyż wtedy otworzy się obieg duży (do chłodnicy) i kalorie zaczną lecieć "w kosmos"
No dobrze jednak gabryiel pisal ze Dogrzewacz dziala w temp od 8*do temp minusowych u mnie temp silnika wynosila okolo 60 nawet podczas temperatury +10 +14 wiec dalej nie wiem co to moze byc. Bylem dzis u mechanika i jest bezradny.
Może sprawdź czujnik temperatury, jak wszystko jest sprawne to może auto ma prawidłową temp ale czujnik jest nie halo. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Temat mozemy uznac za zamkniety, choc dalej nie wiem co sie stalo. Sytuacja wygladala tak: na ostatniej trasie auto zlapalo to swoje okolo 60stopni chlodnica byla zakryta kartonem, potem wjechalem do miasta i tam w korkach spedzilem okolo 30min auto wiekszosc czasu chodzilo na wolnych obrotach, wylaczylem dmuchawe, i zlapalo okolo 82stopnie i od tamtej pory wszystko jest juz dobrze na trasie lapie 80 i trzyma. Pozdrawiam i Dziekuje za pomoc w tym jakze dziwnym przypadku