Dołączył: 06 Paź 2009 Posty: 16 Skąd jesteś (miejscowość / region): mazowsze Posiadane auto: mercedes ML 400 2002
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 16 Sty 2011, 21:00
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa ML ) wspomaganie kierownicy
Po pierwszej naprawie zalałem płynem STP ale już po wymianie pompy wspomagania kupiłem oryginał MB w serwisie (około 70 zł za 1l) no i działa. U mnie na suchy układ wchodzi 1,2l ale po spuszczeniu starego weszło tylko 0,8 i jest full.
Wystarczy olej do przekładni automatycznych ATFII. No chyba że ktoś śpi z książką serwisową to wtedy jedzie do serwisu i już oni wiedzą co zalać. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4937 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Pon 17 Sty 2011, 15:27
Temat postu:
Dla modelu 163 całkowita pojemność układu to 1,2 litra.
Olej wg specyfikacji 236.3
Link do strony z dopuszczonymi przez producenta olejami zamieściłem dzisiaj w temacie o kasowaniu inspekcji serwisowej w Vito.
P.S.: mógłbyś w podpisie napisać jaki masz model ML: stary 163 czy nowy 164. Musiałem dpoiero szukać w dokumentacji który z jakim silnikiem wychodził...
Pzdr. G
Dołączył: 13 Sty 2011 Posty: 125 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kędzierzyn-Koźle Posiadane auto: ML 400
Piwa: 4/1
Wysłany: Wto 23 Cze 2015, 08:50
Temat postu:
dzieki za odpowiedz, wlasciwie wymianialem ta pompe okolo poltora roku temu. pare dni temu wspomaganie zaczelo slabo chodzic, zauwazylem ze brakuje troche plynu wiec dolalem (tego ktory nalal mi ten mechanik) lecz w okolicach pompy wspomagania nie zauwazylem zadnych wyciekow, na drugi dzien przestalo chodzic calkowicie, okazuje sie ze plyn wycieka przez oslone gumowa z prawej strony przekladni, wiec przekladnia zapewne juz padla, jestem w trakcie wyciagania, zobaczymy co dalej
Jarek79kk, mam takie pytanko, jakie miałeś problemy że zdecydowałeś się na wymianę pompy wspomagania ?
u mnie wspomaganie chodzi dość ciężko, mechanik stwierdził że wymiana pompy na nową nie oryginalną nie wiele pomoże,wymiana płynu nie pomogła dalej chodzi dość "sztywno"
troszkę mnie to wkurza i zastanawiam się nad wymianą pompy
Dołączył: 13 Sty 2011 Posty: 125 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kędzierzyn-Koźle Posiadane auto: ML 400
Piwa: 4/1
Wysłany: Sob 01 Sie 2015, 09:48
Temat postu:
Ciezko chodzila mi kierwonica, pompa chodzila cicho. Nawet przy skrecie do oporu. Plyn rowniez wymianialem na nowy, plukalem, ale bez zadnego efektu. W przeciagu 2 tyg przestala calkowicie chodzic i wtedy skrecenie kol to masakra szczegolnie na ciasnych parkingach. Pod kaufland przyjechalem normalnie zgasilem auto i po zakupach i odpaleniu juz nie chodzilo i zaczal sie problem z wykreceniem z parkingu na droge, na dwie rece zapierajac sie w fotelu uciagnac nie moglem :-/. Wymienilem pompe a ostatnio padla przekladnia-zaczela ciec. Zregenerowalem i jest ok.
Dzięki za odpowiedź, chyba poczekam aż mi całkiem padnie bo jeszcze jako tako chodzi choć szału nie ma
rozumiem że założyłeś nową pompę ale nie oryginalną