Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 45 Skąd jesteś (miejscowość / region): POLSKA Posiadane auto: HONDA
Piwa: 0/3
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 18:07
Temat postu:
Zgasł wyswietlacz km/godz/temp ?
Witam,
mam problem - otoz wyswietlacz na ktorym wskazywana jest ilosc przejechanych km, godzina i temp po prostu zbladl. Widac ledwo co, niezaleznie od tego czy na dworzu jest ciemno czy jasno, czy silnik jest odpalony czy nie czy swiatla sa wlaczone czy nie...
Prosze o pomoc - czy to chwilowe, czy moze ja cos gdzies skoncilem czy po prostu wyswietlacz padl...
Nadmienie ze zwiekszanie jasnosci wskaznikow nic nie daje.
Dołączył: 29 Gru 2010 Posty: 547 Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław / dolnośląskie Posiadane auto: Fiat Grande Punto Dynamic z Blue&Me 1.4 8V (77KM) / 2009r. /
Piwa: 10/2
Wysłany: Wto 22 Mar 2011, 18:54
Temat postu:
Re: Zgasł wyswietlacz km/godz/temp ?
Trzeba zdjąć daszek znad licznika, odkręcić śrubę mocującą licznik, wyjąć go z zaczepów, odpiać dwie kości za nim i wymienić centralną żarówkę Oto cała filozofia
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4945 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Sro 23 Mar 2011, 08:36
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Zgasł wyswietlacz km/godz/temp ?
MarcinWroc napisał:
Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie jest to wyświetlacz ciekłokrystaliczny.
Oczywiście że jest to wyświetlacz ciekłokrystaliczny, który nie świeci własnym światłem i dlatego potrzebuje dodatkowego podświetlenia.
Własnym światłem świecą np. wyświetlacze LED, ale są we współczesnych samochodach rzadko stosowane.
Tez mialem taki przypadek i jak sie okazalo faktycznie to byly przepalone zarowki jak napisane wyzej. Przepalila mi sie tylko ta ktora wskazuje przebieg, temp itp. To za jednym zamachem zostaly wymienione wszystkie od wskaznikow
Dołączył: 29 Gru 2010 Posty: 547 Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław / dolnośląskie Posiadane auto: Fiat Grande Punto Dynamic z Blue&Me 1.4 8V (77KM) / 2009r. /
Wysłany: Sro 23 Mar 2011, 12:32
Temat postu:
Gerri napisał:
Oczywiście że jest to wyświetlacz ciekłokrystaliczny...
Ok. Pomyliłem się... Ale jak przestaje on świecić, to jest to oznaka, że trzeba wymienić żaróweczkę w liczniku, która znajduje się centralnie za wyświetlaczem
Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 45 Skąd jesteś (miejscowość / region): POLSKA Posiadane auto: HONDA
Wysłany: Czw 24 Mar 2011, 20:09
Temat postu:
Dzieki
Zarowki juz kupilem, ale teraz jak sie do tego zabrac ? Dodam, ze nie wiem jak sciagnac to wszystko - na zdj. nr 1 ktore jest dostepne na stronie Kozak'a jest inne niz u mnie... Mój Merc jest po liftingu.
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4945 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Pią 25 Mar 2011, 08:54
Temat postu:
Ja mam jakieś niejasne wspomnienia (bo robiłem to ostatnio już z dziesięć lat temu)
Otóż od strony kierownicy, w szczeliny po lewej i prawej pomiędzy deską rozdzielczą a "muszlą" osłaniającą od góry zegary wsuwa się coś cienkiego, odblokowuje się plastikowe zatrzaski i "muszlę" się przesuwa (chyba w przód) do wyjęcia.
Jak się dobrze przyjrzeć, to na styku "muszla" - deska rozdzielcza widać w plastiku delikatne przetłoczenie właśnie na włożenie "czegoś cienkiego"
Być może masz akurat tą wersję.
Wysłany: Pon 28 Mar 2011, 09:44
Temat postu:
po lifcie A170 CDI 2002r.
Łapiesz daszek licznika z lewej i prawe strony na krawędziach. Delikatnie, z wyczuciem ściskasz i jednocześnie próbujesz ciągnąć do siebie (jednocześnie całym nim poruszaj). To najprostszy sposób aby go poluzować i ściągnąć. To oczywiście moje zdanie - jak tak robiłem już 2x i nic nie połamałem
Wysłany: Czw 31 Mar 2011, 22:18
Temat postu:
Teraz mam inny problem - wyswietlacz juz swieci ale nie swieca sie wskazniki - nie dziala ich podswietlenie. Wszystkie inne rzeczy swieca, ale predkosc, licznik paliwa i obrotow tez nie swieci... czyzbym cos zepsuł ?
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2