Witam . W moim Viano pojawił się problem stacyjki. Przeszukałem stare posty ale nie ma żadnych informacji.Model mojego Mietka to 639 z 2004r i kluczyk plastikowy z portem podczerwieni (sprawny , tzw rybka).Awaria polega na tym że po wsadzeniu klucza do stacyjki często nie odpuszcza blokada kierownicy przez co nie można go przekręcic . Jak już przekręcę na rozruch potrafi w ogóle nie zadziałac lub zbyt krótko --- że silnik nie zdąży zapalic --wtedy pojawia się informacja błąd startu (start error). Moje pytanie jest takie -- czy to wina samej stacyjki , może kostki lub ?????. Może ktoś z forumowiczów miał taką lub podobną awarię i podzieli się informacją .....
czy to wina samej stacyjki , może kostki lub ?????. Może ktoś z forumowiczów miał taką lub podobną awarię i podzieli się informacją .....
Nie miałem co prawda takiego przypadku (bo nie mam takiego auta) - ale kilka informacji mogę zapodać.
Na pewno nie jest to wina kostki - bo takowej w stacyjce FBS3 nie ma.
Sprawdzałeś drugi klucz? Dopóki nie zrobisz próby z drugim kluczem, to nie mamy pewności który element jest uszkodzony. Akurat w tym przypadku skłaniam się w stronę uszkodzenia stacyjki - konieczne jest jednak dokładniejsze sprawdzenie bo nawet mając podłączony komputer diagnoza nie jest prosta. Koszty wymiany czy naprawy są spore a błąd popełnić łatwo.
Re: ( Mercedes Viano ) Stacyjka Viano 639 nie kontaktuje
Dzięki za zainteresowanie tematem Gerri. Dziś byłem sprawdzic , i ustalic awarię , u elektronika który zajmuje się takimi stacyjkami . Stwierdził że prawdopodobną przyczyną może byc zła komunikacja z komputerem . Mówił że mechaniczna awaria rzadko się zdarza , aczkolwiek nie wykluczył. Niestety nie miał czasu dziś zając się nim, psiknął tylko jakimś sprejem w gniazdo stacyjki i rzeczywiście poprawa jest może nie w stu procentach ,ale jeżdzic się da.
Często czytam posty w których ludzie piszą że nie mają drugiego klucza , lub się rozwalił (rybka , cały plastikowy) więc wiem i mogę podac namiar gdzie takowe dorabiają za połowę ceny servisowej tj ok 600 zł okolice Warszawy. Zainteresowani niech piszą na PW. POZDRAWIAM
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4914 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 420/28
Wysłany: Sob 28 Maj 2011, 14:04
Temat postu:
Jakiś dziwny ten gostek: prawdopodobnie, nie wykluczył...
Przy usterce mechanicznej musiałyby ulec uszkodzeniu dwa styki na raz: odpowiadający za odblokowanie kierownicy i odpowiadający za rozrusznik. a to jest raczej mało prawdopodobne. Tak więc ten spraj to pomoże tyle co babci która po EKG się zaraz lepiej poczuła...
Chyba że w stacyjce jest totalny syf (kurz, pył) który może utrudniać zarówno kontakt styków jak i komunikację optyczną - wtedy spraj coś da. Takie przypadki jednak zdarzają się bardzo rzadko.
Poza tym co to znaczy: "zła komunikacja z komputerem"? Co to niby ten komputer i co się z nim nie komunikuje? Bo stacyjka jest ewidentnie komputerem. Sterownik silnika też. Sterownik trakcji też. Takich komputerów jest w aucie ok. dziesięciu (zależnie od wyposażenia)
Co z drugim kluczem? Sprawdzałeś?
Obydwa klucze są w pełni sprawne, sprawdzał na testerze.A jeśli chodzi o tą komunikację , to o ile dobrze pamiętam mówił o resecie i ponownym wgraniu sterowników
Dziś naprawiłem stacyjkę i rzeczywiście diagnoza gostka była bezbłędna .
Wgrał od nowa sterowniki , zmienił plastikowy element stacyjki obudowę pilota i skasował 600 ---no tani nie jest ale sprawy napraw elektronicznych stacyjek ma w małym palcu POZDRAWIAM