Przeglądając sobie rekreacyjnie ogłoszenia sprzedaży W123 stwierdziłem, że nietrudno jest zrobić dobry interes na odpicowaniu tej pięknej maszyny. Prosty "biznes plan":
1. Kupić beczkę za 2-4 tys. Warunkiem jest to, żeby była na chodzie i bez jakichś wielkich przyszłych inwestycji, więc doliczmy jeszcze maks. 500 zł za przegląd u mechanika, zanim to cudo się kupi.
2. Odpicować samochód:
- nowy lakier
- niezbędne naprawy
- inne
7-8 tys. zł.
3. Inne koszty:
- pojechać po samochód
- pojechać sprzedać samochód
- dodatkowe opłaty
1-3 tys.
3. sprzedać samochód za 15-20 tys. w Polsce lub więcej ewentualnie za granicą, a z tego co obiło mi się o uszy np. w Norwegii można dostać bardzo korzystną cenę
Zyski:
1. od -500 zł do 9500 zł
2. satysfakcja z własnego przedsięwzięcia
3. uchronienie legendy przed złomowiskiem;)
4. doświadczenie w ewentualnych późniejszych tego typu inwestycjach
Oczywiście koszty "odpicowania" wziąłem z głowy i nie wiem, czy są realne. Z tego właśnie powodu prosiłbym o komentarz osób emocjonalnie niezwiązanych z projektem, bo ja już się całkiem podjarałem na jego realizację, a to nie jest najlepszy start;)
Wydaje mi się, że pomysł jest dobry głównie dlatego, że niedawno weszliśmy w ten okres, kiedy ten model zamiast systematycznie tanieć, powoli zaczyna drożeć, zwłaszcza jeśli konkretny samochód jest zadbany. Dodatkowo, samochodów tych zrobiło się już bardzo mało, na popularnym portalu znalazłem zaledwie kilkadziesiąt wystawionych sztuk w całej Polsce w porównaniu z pół tysiąca w124.
Niewątpliwym ryzykiem jest także to, że mając śliczną odpicowaną beczkę może się zdarzyć, że wcale nie będę chciał się jej pozbywać
Dołączył: 04 Sie 2010 Posty: 1715 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kamieniec Ząbkowicki. Posiadane auto: marcedes w202 2,2cdi 2000rok golf 6 1,4 80 km.
Piwa: 123/9
Wysłany: Nie 03 Lip 2011, 10:24
Temat postu:
Zarobic na beczce.
Można . Tylko należy byc bogatym ,miec dużo wolnego czasu aby realizowac swoją pasje.Posiadać własny warsztat i zatrudnic mechanika . Musisz miec znajomosci w telewizji zeby zareklamowac auto i pokazac ze usunąłes wszystkie możliwe wady auta. Wreszcie jesli nawet sprzedasz to cacko z zyskiem 500 zł to nie wiem czy wystarczy ci energi na remont następnego klasyka a kosztuje to niemało . Program Fani czterech kółek to swietny program dla maniaków motoryzacji lecz nie dla ludzi ze słomianym zapałem .