po wymianie zarowek u magika , przestaly mi swiecic wszystkie od podswietlenia tablicy, pokretel, i nawiewow ... gdzie mam szukac przyczyn?chyba sprawdzilem dobrze ... bezpieczniki sa ok... ale poslucham podpowiedzibardzo chetnie ... pozdrawiam bywalcow forum!!
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4945 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Sob 23 Lip 2011, 17:23
Temat postu:
Re: w 124 podswietlenie
maxmer napisał:
bezpieczniki sa ok.
No właśnie - chciałem sprawdzić jaki masz rocznik auta (przed czy po `89) bo prawdopodobnie jednak wszystkich bezpieczników nie sprawdziłeś. Okazuje się, że w 1981 roku model 124 nie był produkowany. Natomiast jeżeli ode mnie oczekujesz odpowiedzi na zadane pytanie to je popraw - tak żeby zdania zaczynały się wielkimi literami. Nie zaniżaj poziomu naszego forum!
Pzdr. G
Masz racje ... ok... Nagle mi jakos wsiaklo podswietlenie ... wszystkie zaroweczki ,lacznie z poswietleniem pokretel... rocznik pyta kolega... jest to z roku 91' tylko czy rocznik tu ma jakies zznaczenie?... mysle ,iz kontrole zrobilem dobrze ,ale sie moge mylic ,dlatego pytam czy moze byc wiecej przyczyn stanu takiego ,iz sie nie swieca zaroweczki... niby banal , ale jakos nie daje spokoju i dosc skutecznie podnosi cisnienie
Re: ( Mercedes 200-500 (W124) ) w 124 podswietlenie
Usterka usunieta!! wiadomym bylo iz trzeba wyjac zegary... i tam zaskoczenie ,zabezpieczenie zrowe i w idealnym stanie ,powodem bylo to ,iz puscil lut na sciemniaczu. Zostalo wlutowany ponownie i swieca zaroweczki doskonale! informacyjnie dodam iz zarowka kontroli stanu oswietlenia juz nie pali sie ciagle, co czynila gdy wsadzilem w reflektory diody pozycujne ... z tego powodu rowniez sie bardzo ciesze ... dziekuje za podpowiedzi ,rady i jednoczesnie pozdrawiam wlascicieli Mercedesow orza forumowiczow!! _________________ maxmer
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4945 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Nie 07 Sie 2011, 12:44
Temat postu:
Re: w 124 podswietlenie
No cóż - znowu będzie że się czepiam. Ale niech tam...
Gdyby nie błędy w nazewnictwie określiłbym uszkodzenie znacznie dokładniej!
Otóż napisałeś:
maxmer napisał:
przestaly mi swiecic wszystkie od podswietlenia tablicy, pokretel, i nawiewow .
Zasugerowałem się, że skoro nie piszesz o LICZNIKU (zestaw wskaźników) - to on świeci! Zauważyłem, że dla wielu osób przyjęło się iż jest to TABLICA (deska) ROZDZIELCZA - co jest niestety błędem, gdyż deska rozdzielcza to właśnie te wszystkie pokrętła do siły dmuchawy, rozdziału powietrza, załączania różnych urządzeń elektrycznych i pneumatycznych.
Jak zwał tak zwał...
Jeszcze raz:
Jeżeli w kabinie (W124) nie świeci NIC z podświetlenia to zaczynamy od bezpiecznika nr 3 (w głównej skrzynce bezpieczników pod maską). Nie świecą wtedy również prawe światła pozycyjne.
Jeżeli nie świeci NIC OPRÓCZ PODŚWIETLENIA ZAPALNICZKI I POPIELNICZKI - to winny jest najprawdopodobniej potencjometr (jak w przypadku powyżej)
Jeżeli świeci popielniczka i licznik (zestaw wskaźników) nie świeci natomiast cała konsola (deska rozdzielcza) czyli to, gdzie są wszystkie pokrętła i wyłączniki oraz nie świecą pokrętła przy nawiewach - to winny jest pokazany powyżej bezpiecznik (który jest w autach po maju `89) W autach na wąskiej listwie, przed majem `89 nie ma tego bezpiecznika i w przypadku gdy w czasie wymiany żaróweczek podświetlenia zrobimy zwarcie nastąpi przepalenie ścieżki na płytce drukowanej w liczniku. Licznik trzeba rozebrać i przepaloną ścieżkę naprawić.
Re: ( Mercedes 200-500 (W124) ) w 124 podswietlenie
Witam a nie do konca jest tak ze przed 89 nie ma tego bezpiecznika ja mam rocznik 86 i mam ten bezpiecznik zegary sa z 1986 z tylu jest data i mam pytanie gdzie taki bezpiecznik mozna kupic ???