Witam wszystkim, od 2 tygodni zmagam się z problemem falujących obrotów na biegu jałowym. W czasie jazdy nieodczuwalne. Wymieniłem już rolki, pompę wody ponieważ była lekko krzywa, czujniki ciśnienia na listwie, przepływomierz na kompie zero błędów. Silnik czasami zachowuje się tak jak by załączał ktoś klime tak to wygląda mój zaś bez obciążenia sporadycznie tak się zachowuje i mnie to bardzo denerwuje. Dodam ze czynnik świeżo napełniony. Kiedy zdejmuje pasek wieloklinowy problem ustaje. Silnik pracuje równo i nie wariuje. Dodam ze wahania są delikatne max 3mm na obrotomierzu lecz bardzo uciążliwe. Ma ktoś jakiś pomysł aby ten problem rozwiązać? dziekuje
Dołączył: 03 Gru 2009 Posty: 35 Skąd jesteś (miejscowość / region): Dąbrowa Górnicza Posiadane auto: A 170 CDI
Piwa: 4/1
Wysłany: Czw 24 Lis 2011, 17:33
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa C ) falujące obroty silnika 2.7 CDI na biegu jałowym
witam do sprawdzenia sprzegiełko alternatora ma blokować tylko w jednym kierunku (jak w rowerze z tyłu ) jak jest uszkodzone to dziwnie chodzi na wolnych obrotach --- tak jest w A klasach możesz sprawdzić u siebie
luki55 napisał:
witam do sprawdzenia sprzegiełko alternatora ma blokować tylko w jednym kierunku (jak w rowerze z tyłu ) jak jest uszkodzone to dziwnie chodzi na wolnych obrotach --- tak jest w A klasach możesz sprawdzić u siebie
ok dzieki jutro ściągnę pasek wieloklinowy i to sprawdzę . Mam jeszcze pytanie czy jak sprzęgło jest uszkodzone to muszę wymienić cały alternator czy po prostu da się to zrobić na zasadzie wymiany rolki bez demontażu alternatora ?
Osobiście podłączył bym do SD i sprawdził ciśnienie paliwa na listwie może jest coś nie tak z regulatorem, albo układ się zapowietrza. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 106 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: W209 320CDI, R171 200 K., W216 500
Piwa: 3/0
Wysłany: Pią 25 Lis 2011, 09:01
Temat postu:
Co ma sprzeglo alternatora wspolnego z falowaniem obrotów ????
Podgrzewacz wyłacza sie w liczniku tam gdzie masz ustawienia np. zmiana godziny, jezyk, swiatla itp
szczerze to nawet nie wiem jak zegarek w nim ustawić, jakieś to skomplikowane. dodam ze mam clk w209 napisałem tutaj bo to ten sam silnik 2.7cdi a w203 wiecej znawców.
Dołączył: 03 Gru 2009 Posty: 35 Skąd jesteś (miejscowość / region): Dąbrowa Górnicza Posiadane auto: A 170 CDI
Piwa: 4/1
Wysłany: Pią 25 Lis 2011, 16:23
Temat postu:
witam sprzegiełko da się wymienić samo lecz trzeba wymontować alternator z samochodu (uwaga cena sprzegiełka jest taka sama lub większa co używany alternator ) więc dobrze sprawdz
ok dzieki za odpowiedzi, powiedzcie mi jeszcze wyjmę jakoś alternator bez demontowania pasa ? czy chłodnic ? od dołu można to jakoś zrobić czy nie ma szans?
Witam kolegów.
Mam prawię identyczny problem - moje auto to E-Klasa W210 2000r 2.7CDI 170KM.
Autko po odpaleniu 2-3 sekundy chodzi idealnie po czym dostaje obciążenie i tak jakby się coś załączyło zaczyna falować (raz mocniej zafaluje potem już trochę słabiej), nie ma na to reguły dzieje się to w różnych momentach - raz jak ciepły odpale, raz jak zimny.
Pamiętam, że latem gdy go odpalałem po nocy i był nagrzany czyli po prostu pyło bardzo ciepło na zewnątrz po odpaleniu sobie falował a zimą jak go odpalam po nocy to chodzi prawie idealnie. Komputer pokazuje błąd dogrzewacza.
Ostatnio wymieniłem rolkę (tą nad rolką od alternatora bodajże) bo się rozsypała i pasek oczywiście też jednak problem nadal istnieje.
Ktoś coś zasugeruje? Bede niesamowcie wdzieczny jak podpowiedź będzie trafna i chętnie postawię flaszkę.
Jeżeli zostało już sprawdzone wszystko opisane w tym poście to naprawdę nie wiem co może być. _________________ \'zpa\' Naprawimy każdego MERCEDESA www.mercserwis.pl - Sosnowiec
Tak wczoraj wymieniłem rolkę i pasek, ale rolkę nie na alternatorze tylko tą która jest nad nim.
Poza tym wymieniłem świece, przdepływomierz, filt powietrza, filtr oleju, olej, przekaźnik świec i nic...
Dziwi mnie jedynie, że w obecnych temperaturach rano jak odpalam autko to zafaluje raz może dwa i chodzi super. Za to jak odpalam autko trochę nagrzane to dłużej faluje.