Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 3511 Skąd jesteś (miejscowość / region): Podkarpacie Posiadane auto: Seat Toledo Signo 1,820v+lpg 99 Peugeot 106 1,1 97r. r
Piwa: 191/38
Wysłany: Pią 30 Sty 2015, 19:19
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa C ) sprawdzenie poziomu oleju w silniku
Jeszcze nie spotkałem się z silnikiem bez bagnetu , więc iw Twoim pewnie jest tytle że może być nie widoczny .
Akurat w tym przypadku jest od strony ściany grodziowej, a przyjrzeć się mu możesz w zdjęciach na tej aukcji http://allegro.pl/mercedes-c-w204-kompl-silnik-c220-c250-2-2-cdi-651-i4954164789.html _________________ Nie ma trudnych pytań , trudne są tylko odpowiedzi.
NED
Dołączył: 30 Sty 2015 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość / region): Anglia Posiadane auto: Mercedes c220 cdi
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 30 Sty 2015, 20:41
Temat postu:
Dzieki ale niestety nie ma bagnetu zdjolem oslone silnika ta z gory i miejsce na bagnet jest ale u mnie zaslepione chyba sprawdza sie poprzez komputer i wyswietlacz na zegarze ale nie wiem jak niestety
Dołączył: 16 Mar 2011 Posty: 60 Skąd jesteś (miejscowość / region): wrocław Posiadane auto: S 400
Wysłany: Pią 30 Sty 2015, 22:01
Temat postu:
To że znajduje się rurka pomiarowa nie znaczy że jest bagnet ,najczęściej stosowany bagnet serwisowy jest uniwersalny do wszystkich silników pomiar to odpowiednia ilośc mm na skali
Dołączył: 25 Sty 2015 Posty: 2118 Skąd jesteś (miejscowość / region): Podlaskie Posiadane auto: Peugeot 106, Ford mondeo, Transit, Mercedes sprinter, Opel Vectra 2.0 tdi. Obecnie posiadam Forda Transit 2.0 tdi 300 rok 2003., Peugeot 206 1.1 2002 rok, Citroen c5 2.0 hdi 2002 rok.
Piwa: 102/6
Wysłany: Pią 30 Sty 2015, 22:46
Temat postu:
Kolego NR1, większość z tego rocznika posiada bagnet po lewej lub prawej od przedniej strony ścianki grodziowej, także dla ułatwienia dobrze byłoby żeby kolega Stefan57 podał pojemność silnika? Chyba że ma dodatkowe wyposażenie elektronicznie sprawdzenie stanu oleju, to pierwsze usłyszę jak na ten rocznik.
Dołączył: 16 Mar 2011 Posty: 60 Skąd jesteś (miejscowość / region): wrocław Posiadane auto: S 400
Wysłany: Pią 30 Sty 2015, 23:37
Temat postu:
Pojemnośc nie ma znaczenia pytanie było jak zmierzyć poziom jak nie ma miarki A MOŻE nie być miarki tylko zaślepka każdy mercedes posiada możliwość sprawdzenia stanu oleju na liczniku,miarka jest w serwisie to nie era tranzita że trza dolewać co 1000 km i bez miarki ani rusz.
Dołączył: 25 Sty 2015 Posty: 2118 Skąd jesteś (miejscowość / region): Podlaskie Posiadane auto: Peugeot 106, Ford mondeo, Transit, Mercedes sprinter, Opel Vectra 2.0 tdi. Obecnie posiadam Forda Transit 2.0 tdi 300 rok 2003., Peugeot 206 1.1 2002 rok, Citroen c5 2.0 hdi 2002 rok.
Wysłany: Sob 31 Sty 2015, 18:32
Temat postu:
Ależ kolego bardzo dzięki za porównanie, stawiam ci flaszkę za te porównanie na którym Ja osobiście nie odważyłbym się . .Osobiście bym napisał lecz to nie dział Forda Transita i nie bierze oleju tak jak napisałeś.
A tak w temacie, Podjedź do serwisu tam powinni ci pokazać lub poszukaj w książce instrukcji obsługi. Ale jak już posiadasz takie auto to radziłbym dostawienie bagnetu, ponieważ często psują się czujniki poziomu oleju i nie wiadomo ile rzeczywiście jest stan oleju. Znawcy wiedzą o czym piszę.
Auto z zapytania to model 203. Nigdy nie był w nim stosowany silnik 651. Nie jednemu psu Burek, nie tylko jedna C-klasa jeździ po świecie...
- Nowsze roczniki modelu 203 (i nie tylko tego modelu) nie mają miarki. Sprawdzanie odbywa się poprzez menu licznika. Oczywiście przy zatrzymanym silniku.
- Wcale się tak te czujniki nie psują. Jest to czujnik bez części ruchomych i jego niezawodność jest dosyć wysoka.
- Znalezienie funkcji pomiaru stanu oleju w liczniku wcale nie jest trudne - w końcu cała zawartość menu to raptem parę opcji na krzyż. Jak sobie nie radzisz, to poproś jakieś zaprzyjaźnione dziecko i zaraz ci to znajdzie
-
Transit 2 napisał:
Chyba że ma dodatkowe wyposażenie elektronicznie sprawdzenie stanu oleju, to pierwsze usłyszę jak na ten rocznik.
To auto ma pomiar przez licznik jako standard - od początku produkcji. Tylko że początkowo miarka była, a później z niej zrezygnowano.
Wysłany: Nie 01 Lut 2015, 13:35
Temat postu:
Witaj, nareszcie w temacie.
Ma pytanie, bo słyszałem aż dobrze na temat bagnetu i zrezygnowania z niej, skoro czujniki nie są aż tak awaryjne to dlaczego większość mają problemy z odczytaniem poziomu oleju. Chodzi mi o to że poziom oleju na miarce(bagnet) pokazuje pełny, a na liczniku pokazuje mniej oleju i w tym samym czasie wpada w tryb awaryjny. Dlaczego tak się dzieje? .
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4929 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 422/28
Wysłany: Nie 01 Lut 2015, 23:26
Temat postu:
Transit 2 napisał:
skoro czujniki nie są aż tak awaryjne to dlaczego większość mają problemy z odczytaniem poziomu oleju.
A co to jest wg ciebie "większość"?
Ja jeżdżę 203, mam na bieżąco "na oku" parę innych (od znajomych), działam na polskim forum 203 i jakoś nikt nie żali się na źle działające czujniki poziomu oleju. No - może nie nikt, ale nie jest to jakaś masowa epidemia. Nie wiem, skąd masz te rewelacje. Przyznam, że trochę mnie zaniepokoiłeś - czyżbyśmy mieli popsute auta?
Transit 2 napisał:
Chodzi mi o to że poziom oleju na miarce(bagnet) pokazuje pełny, a na liczniku pokazuje mniej oleju i w tym samym czasie wpada w tryb awaryjny. Dlaczego tak się dzieje? .
Nie bardzo wiem, o co ci chodzi. Bo skoro na miarce jest full, na liczniku też jest w porządku - to skąd niby komputer ma sygnał na stan awaryjny? Owszem, powinien wyświetlić się na liczniku komunikat o za wysokim stanie oleju, ale na tym etapie motor nie przechodzi w stan awaryjny. Może przyczyna jest zupełnie inna.
Wysłany: Pon 02 Lut 2015, 08:04
Temat postu:
Przede wszystkim pomiar oleju w silniku następuje 1) elektronicznie podczas PRACY silnika .2) miarką mierzysz na stojącym silniku po co najmniej 5 min postoju silnika .3) poziom będzie zależny od temperatury oleju .tryb awaryjny nie ma związku ze stanem oleju . Czujnik mierzy temperaturę, poziom i jakość .dla tych wymagających producent przewidział możliwość dokupienia miarki
Wysłany: Pon 02 Lut 2015, 22:32
Temat postu:
Witaj Gerri, bo widzę że kolega NR 1 nic nie wnosi do tematu, tylko bez obrazy. Nie jest tak jak napisałeś, bo napisałeś(Bo skoro na miarce jest full, na liczniku też jest w porządku), właśnie że na miarce pokazuje full a na liczniku pokazuje tak jakbym musiał sporo dolać oleju, w tym samym czasie w pada w tryb awaryjnym i jak wyłączę silnik odczekam parę minut problem znika lecz nie na długo. Może oczywiście przyczyna jest inna ale nic więcej nie wyświetla na liczniku jak dolać oleju lub jej braku.
Dla kolegi NR 1, ja wiem że można do serwisu podjechać i założyć miarkę oleju, tak samo wiem kiedy olej się sprawdza nie musisz mi tego przewijać, również wiem co czujnik oleju mierzy ale na pewno nie jakość oleju?. To że poziom na magnecie jak i na liczniku w trakcie pracy silnika zmniejsza się też wiem bo to normalka. Ale brak(nie temperatury) oleju który sygnalizuje na liczniku, wpada w tryb awaryjny. Te ostatnie zdanie o tym właśnie mowa. Także pozwól mi pisać z którym widzę że się zna ( przynajmniej tak z opisu wygląda).
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4929 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 422/28
Wysłany: Pon 02 Lut 2015, 23:08
Temat postu:
NR 1 napisał:
Przede wszystkim pomiar oleju w silniku następuje 1) elektronicznie podczas PRACY silnika
W przedliftowym 203 nawet nie wejdziesz w menu pomiaru jak silnik pracuje. W poliftowym nie wiem jak jest. Generalnie jest tak, że nie trzeba codziennie sprawdzać na liczniku ile jest oleju, bo układ sam ma w razie potrzeby o tym zameldować.
Transit 2 napisał:
Chodzi mi o to że poziom oleju na miarce(bagnet) pokazuje pełny, a na liczniku pokazuje mniej oleju
Transit 2 napisał:
właśnie że na miarce pokazuje full a na liczniku pokazuje tak jakbym musiał sporo dolać oleju, w tym samym czasie w pada w tryb awaryjnym
Może się zdecyduj, o co ci chodzi. Bo dla mnie jest zasadnicza różnica, czy MNIEJ czy SPORO DOLAĆ :-/
Transit 2 napisał:
również wiem co czujnik oleju mierzy ale na pewno nie jakość oleju?.
Widzisz - twoja wiedza jest mizerna, bo akurat tego typu czujniki (tzw. "pojemnościowe" - bez ruchomych części) mierzą również inne parametry oleju. Nie tylko poziom, ale również tzw. "jakość" i można ten parametr podejrzeć po podłączeniu SD.
Transit 2 napisał:
Ale brak(nie temperatury) oleju który sygnalizuje na liczniku, wpada w tryb awaryjny. Te ostatnie zdanie o tym właśnie mowa.
Przeczytałem to pięć razy i dalej nie wiem o co chodzi. Sorry, ale trudno mi odpowiadać na pytania, których nie jestem w stanie zrozumieć... :-/
Wysłany: Wto 03 Lut 2015, 00:47
Temat postu:
No nie, jeżeli chodzi o jakość oleju to zgadza się tylko po podłączeniu SD ale na pewno nie w liczniku. (Bo tak tutaj zrozumiałem). Przecież nie będę kupował SD tylko po to żeby sprawdzać jakość oleju
Rozumiem ciebie skoro robi ci różnice mniej czy więcej to sorki za ten problem.
A więc tak, na początek pokazywało mniej oleju i tak z każdym dniem aż do całkowitego braku, mimo że na miarce pokazywało max.(no nie całkiem max skoro jeszcze silnik był nagrzany)
Więc otrzymałem tel, od serwisanta który stwierdził uszkodzenia czujnika stąd miałem problem.
Także temat zakończony. W jednym miałeś rację nie jest to masowa epidemia to się zdarza jak to ująć (jeden na sto aut).