Dołączył: 11 Mar 2018 Posty: 23 Skąd jesteś (miejscowość / region): Sikólka Posiadane auto: BMW e92 335 d 2007
Piwa: 1/0
Wysłany: Sro 07 Lis 2018, 01:46
Temat postu:
Mercedes Vito 112 CDI 638 Sterownik Webasto
Witam
Chcę w tym samochodzie wymontować webasto i zastosować go w innym samochodzie, który nie posiada. Webasto znajduje się pod samochodem tyko nie mam pojęcia gdzie szukać sterownika webasto ? i jak wygląda. Nie wiem czy webasto jest mokre czy suche i nie mam pojęcia jak to rozróżnić, może ktoś się orientuje.
Webasto tzw. "mokre" jest połączone rurkami z układem chłodzenia samochodu i nagrzewa wnętrze (oraz silnik) poprzez podgrzewanie płynu chłodzącego. Powszechnie stosowane w małych pojazdach (osobowe i Vany). Webasto "suche" działa jak suszarka do włosów: jedną stroną powietrze wpada do środka, w środku się nagrzewa i ciepłe jest wydmuchiwane drugą stroną urządzenia. Nie ma połaczenia z układem chłodzenia, żeby działało wystarczy mu podać prąd. Powszechnie stosowane do nagrzewania kabin dużych samochodów (ciążarowe)
Jeżeli nie możesz zlokalizować zegara programującego, to jest to najprawdopodobniej tzw. "dogrzewacz silnika" który pomaga szybko podgrzać silnik i wnętrze pojazdu zaraz po uruchomieniu. Jest ono w Vito zazwyczaj sterowane poprzez sygnały z sieci CAN i podłaczenie do niego klasycznego zegara programującego nie jest możliwe.
Chyba się nie dogadamy. Webasto suche nie było stosowane w seryjnych VITO 638. Było stosowane w pojazdach kempingowych – trudno je jednak uznać za seryjne. Nie było montowane pod podwoziem z uwagi na to, że nie jest wodoszczelne. Wygląda tak:
Już sama nazwa AIRtronic świadczy o tym, że jest to ogrzewanie “suche”(AIR – powietrze)
Schematy, do których linki zamieściłeś pochodzą z ogrzewania o nazwie “HYDROnic” (HYDRO to ciecz) – czyli ogrzewanie “mokre”.
Tak więc albo zrób jakieś zdjęcie, albo zamieść VIN auta żeby można było rozszyfrować jakie wyposażenie dostał z fabryki.
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4929 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 422/28
Wysłany: Pią 09 Lis 2018, 08:59
Temat postu:
Re: Mercedes Vito 112 CDI 638 Webasto
Marekus1225 napisał:
Podaję nr VIN VSA 638 194 134 072 09
Wg podanego numeru powinieneś mieć w aucie zamontowane coś takiego:
Jets to piecyk typu mokrego. Działa jako tzw. "dogrzewacz" - czyli przyspiesza nagrzewanie silnika i wnętrza auta po uruchomieniu. Nie ma w związku z tym zegara programowego. W instrukcji znalazłeś wzmiankę o zegarze, ponieważ jest to instrukcja uniwersalna obejmująca zazwyczaj całość wyposażenia. Akurat tej opcji w twoim aucie nie ma.
Dołączył: 11 Mar 2018 Posty: 23 Skąd jesteś (miejscowość / region): Sikólka Posiadane auto: BMW e92 335 d 2007
Piwa: 1/0
Wysłany: Pią 09 Lis 2018, 22:13
Temat postu:
Mercedes Vito 112 CDI 638 Webasto
Duże dzięki ci za informację, ale mam pytanie czy by było dużo komplikacji i czy było by opłacalne zamontować go w innym samochodzie. I czy była by możliwość zamontować w innym samochodzie i używać tylko do ogrzewania samochodowej tylnej części samochodu w mercedesie sprinter. Jeśli to będzie możliwe to postaram się zdjąć mój, jeśli nie to nie.
Jeszcze raz duże dzięki za info.