Dołączył: 12 Cze 2019 Posty: 6 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa` Posiadane auto: GLK 350 v6 rok 2015 napęd na tylną oś.
Piwa: 0/2
Wysłany: Sro 12 Cze 2019, 16:38
Temat postu:
GLK Skrzynia biegów
Cześć Wszystkim,
Ostatnio odnotowałem, że przy przełączaniu biegów z P na D lub odwrotnie, przy otwartym oknie słyszę jakby lekki stukot w dolnej części samochodu, coś jakby dźwięk przełączania zębatek. Skrzynia działa podczas jazdy prawidłowo, płynnie zmienia biegi, nie szarpie, wszystko wydaje się ok.
Żona jeździ raz na jakiś czas tym samochodem i jak ją zacząłem dopytywać, czy przypadkiem coś się nie stało, to przyznała się, że oczywiście niechcący, przełączyła biegi z D na P podczas bardzo powolnej jazdy - podobno stało się to wtedy, gdy hamulec był wciśnięty, ale nie do końca i samochód lekko się toczył.
Tak jak już pisałem - samochód jedzie poprawnie, ale zastanawiam się czy powinienem coś zrobić, czy czekać do kolejnego przeglądu i omówić sprawę z mechanikiem w serwisie?
Z góry dzięki za opinie i rady co trzeba ewentualnie sprawdzić / wymienić.
Od razu lepiej.
Co do problemu to nie przejmował bym się zbytnio skoro skrzynia działa poprawnie. Myślę że w zdecydowanej większości aut z automatem słychać metaliczny dźwięk przy załączaniu biegów wybierakiem. Żonie natomiast zrób szkolenie, przełączanie biegów przód, tył, parking, przed zatrzymaniem się auta, to najprostszy sposób na poważną awarię skrzyni.
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4946 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 423/28
Wysłany: Sro 12 Cze 2019, 20:49
Temat postu:
Re: ( Mercedes GLK ) GLK Skrzynia biegów
EdgarAllanPoe napisał:
Dane to GLK 350 v6, napęd na tylną oś, rocznik 2015.
W tych rocznikach auta mają lewarek połączony z czujnikiem prędkości - przełączenie z "D" na "P' nie jest możliwe przy prędkości mogącej grozić uszkodzeniem mechanizmu blokady w skrzyni. Może jesteś przewrażliwiony?
Dołączył: 12 Cze 2019 Posty: 6 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa` Posiadane auto: GLK 350 v6 rok 2015 napęd na tylną oś.
Wysłany: Czw 13 Cze 2019, 10:20
Temat postu:
Gerri napisał:
EdgarAllanPoe napisał:
Dane to GLK 350 v6, napęd na tylną oś, rocznik 2015.
W tych rocznikach auta mają lewarek połączony z czujnikiem prędkości - przełączenie z "D" na "P' nie jest możliwe przy prędkości mogącej grozić uszkodzeniem mechanizmu blokady w skrzyni. Może jesteś przewrażliwiony?
EdgarAllanPoe napisał:
Z góry dzięki za info.
Proszę bardzo.
Cześć!
Dzięki raz jeszcze za info. Nie wykluczam, że jestem przewrażliwiony, aczkolwiek na pewno dźwięk przy zmianie z P na D jest inny, niż do tej pory. Nawet żona się przyznała do incydentu:)
W każdym razie rozumiem, że są małe szanse, że to coś poważnego i mogę jeździć spokojnie.
Wysłany: Czw 13 Cze 2019, 10:23
Temat postu:
Arcydemon napisał:
Od razu lepiej.
Co do problemu to nie przejmował bym się zbytnio skoro skrzynia działa poprawnie. Myślę że w zdecydowanej większości aut z automatem słychać metaliczny dźwięk przy załączaniu biegów wybierakiem. Żonie natomiast zrób szkolenie, przełączanie biegów przód, tył, parking, przed zatrzymaniem się auta, to najprostszy sposób na poważną awarię skrzyni.
Również dziękuję za informacje - wszystkie info są niezwykle pomocne.