Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EdgarAllanPoe
Czytelnik

Dołączył: 12 Cze 2019 Posty: 6 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa` Posiadane auto: GLK 350 v6 rok 2015 napęd na tylną oś.
Piwa: 0/2
|
Wysłany: Sro 12 Cze 2019, 16:38
Temat postu: GLK Skrzynia biegów |
|
|
Cześć Wszystkim,
Ostatnio odnotowałem, że przy przełączaniu biegów z P na D lub odwrotnie, przy otwartym oknie słyszę jakby lekki stukot w dolnej części samochodu, coś jakby dźwięk przełączania zębatek. Skrzynia działa podczas jazdy prawidłowo, płynnie zmienia biegi, nie szarpie, wszystko wydaje się ok.
Żona jeździ raz na jakiś czas tym samochodem i jak ją zacząłem dopytywać, czy przypadkiem coś się nie stało, to przyznała się, że oczywiście niechcący, przełączyła biegi z D na P podczas bardzo powolnej jazdy - podobno stało się to wtedy, gdy hamulec był wciśnięty, ale nie do końca i samochód lekko się toczył.
Tak jak już pisałem - samochód jedzie poprawnie, ale zastanawiam się czy powinienem coś zrobić, czy czekać do kolejnego przeglądu i omówić sprawę z mechanikiem w serwisie?
Z góry dzięki za opinie i rady co trzeba ewentualnie sprawdzić / wymienić.
Pozdro! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arcydemon
Auto Maniak

Dołączył: 31 Gru 2017 Posty: 1072 Skąd jesteś (miejscowość / region): Żywiec Posiadane auto: W212 SD
Piwa: 82/2
|
Wysłany: Sro 12 Cze 2019, 17:53
Temat postu: Re: ( Mercedes GLK ) GLK Skrzynia biegów |
|
|
A może zastosował byś się do tego co napisane jest na czerwono w ramce
By żyło się lepiej, wszystkim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
EdgarAllanPoe
Czytelnik

Dołączył: 12 Cze 2019 Posty: 6 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa` Posiadane auto: GLK 350 v6 rok 2015 napęd na tylną oś.
|
Wysłany: Sro 12 Cze 2019, 20:04
|
|
Arcydemon napisał: | A może zastosował byś się do tego co napisane jest na czerwono w ramce
By żyło się lepiej, wszystkim. |
Rzeczywiście nie doczytałem ramki...
Dane to GLK 350 v6, napęd na tylną oś, rocznik 2015.
Z góry dzięki za info. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arcydemon
Auto Maniak

Dołączył: 31 Gru 2017 Posty: 1072 Skąd jesteś (miejscowość / region): Żywiec Posiadane auto: W212 SD
Piwa: 82/2
|
Wysłany: Sro 12 Cze 2019, 20:14
|
|
Od razu lepiej.
Co do problemu to nie przejmował bym się zbytnio skoro skrzynia działa poprawnie. Myślę że w zdecydowanej większości aut z automatem słychać metaliczny dźwięk przy załączaniu biegów wybierakiem. Żonie natomiast zrób szkolenie, przełączanie biegów przód, tył, parking, przed zatrzymaniem się auta, to najprostszy sposób na poważną awarię skrzyni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gerri Moderator
Auto Maniak

Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4975 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 424/28
|
Wysłany: Sro 12 Cze 2019, 20:49
|
|
EdgarAllanPoe napisał: |
Dane to GLK 350 v6, napęd na tylną oś, rocznik 2015. |
W tych rocznikach auta mają lewarek połączony z czujnikiem prędkości - przełączenie z "D" na "P' nie jest możliwe przy prędkości mogącej grozić uszkodzeniem mechanizmu blokady w skrzyni. Może jesteś przewrażliwiony?
EdgarAllanPoe napisał: | Z góry dzięki za info. |
Proszę bardzo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro 12 Cze 2019, 20:49
Temat postu: reklama |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
EdgarAllanPoe
Czytelnik

|
Wysłany: Czw 13 Cze 2019, 10:20
|
|
Gerri napisał: | EdgarAllanPoe napisał: |
Dane to GLK 350 v6, napęd na tylną oś, rocznik 2015. |
W tych rocznikach auta mają lewarek połączony z czujnikiem prędkości - przełączenie z "D" na "P' nie jest możliwe przy prędkości mogącej grozić uszkodzeniem mechanizmu blokady w skrzyni. Może jesteś przewrażliwiony?
EdgarAllanPoe napisał: | Z góry dzięki za info. |
Proszę bardzo. |
Cześć!
Dzięki raz jeszcze za info. Nie wykluczam, że jestem przewrażliwiony, aczkolwiek na pewno dźwięk przy zmianie z P na D jest inny, niż do tej pory. Nawet żona się przyznała do incydentu:)
W każdym razie rozumiem, że są małe szanse, że to coś poważnego i mogę jeździć spokojnie.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
EdgarAllanPoe
Czytelnik

|
Wysłany: Czw 13 Cze 2019, 10:23
|
|
Arcydemon napisał: | Od razu lepiej.
Co do problemu to nie przejmował bym się zbytnio skoro skrzynia działa poprawnie. Myślę że w zdecydowanej większości aut z automatem słychać metaliczny dźwięk przy załączaniu biegów wybierakiem. Żonie natomiast zrób szkolenie, przełączanie biegów przód, tył, parking, przed zatrzymaniem się auta, to najprostszy sposób na poważną awarię skrzyni. |
Również dziękuję za informacje - wszystkie info są niezwykle pomocne.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|