Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): warszawa Posiadane auto: toyota rav4
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 02 Sty 2020, 13:23
Temat postu:
C180 czy warto kupić czy 1.6 silnik to zdecydowanie za mało
Drodzy,
zamierzam kupić nową c180 z silnikiem 1.6 (156km) w benzynie (automat).
Mam pytanie czy ten silnik da radę i nie rozleci się po 100 tys. km.
Dodam, że bedę jeździł raczej po dużym mieście i trasy robił raz lub dwa w miesiącu po 500-700km.
Czy warto zainwestować w c180 czy może iść na całość od razu i wziąć coś mocniejszego c300 ?
Nie chciałym się obudzić za jakiś czas wiedząć, że wydałem sporo kasy na coś co nie jeździ.
Proszę Was o porady i Wasze doświadczenia.
Re: ( Mercedes klasa C ) C180 czy warto kupić czy 1.6 silnik to zdecydowanie za mało
Nowe auto nie mój target ,za duża utrata wartości za ulotną w ciągu 2 lat gwarancję wspieraną z naszego portfela dosyć drogimi przeglądani okresowymi i obowiązkowymi w ASO .Ale wracając do tematu , nie wiem jakie są różnice w cenie 1.6 i 1.8 ale to pierwsze bym odrzucił na bank , jak C300 jest w zasięgu budżetu to pewnie że brać top . Ja kiedyś miałem w rodzinie 2 bliżniacze auta pewnej marki benzny jedno miało 125km drugie 218km , reszta to samo . Efekt był taki że jak się tym mocniejszym jeżdziło jak słabszym to paliło może litr więcej ( a jak komuś się chciało naprawdę nad tym pracować to nie było różnicy . Tylko że Fun z 218km był większy wiądomo i jeżdziło się jak się chciało ale różnice nie były takie ogromne bo średni 125KM paliło powiedzmy 11l a to niby paliwożerne 218km 14-16l/100. Pomijając spalanie (może tobie to akurat ,,wisi " to sama frajda z jazdy też się liczy i paradoksalnie twoje bezpieczeństwo bo więcej mocy to z automatu lepsze hamulce i lepsze przyspieszenie co ma ogromne znaczenie przy wyprzedzaniu czy sprawnym zjechaniu ze skrzyżowania.Mało kto wie że właśnie Mercedes jako jeden z pierwszy w swoich autach od 2000r lub wcześniej systemowo dla nas nieświadomie wyłącza klimatyzację gdy wciskasz pedał gazu do podłogi - bo wie że jak wciskasz to potrzebujesz wszystko co masz ( bo jedzie TIR z przeciwka) a klima to naprawdę kilka KM zabiera .
Taka moja rada , tak czy siak już gratuluje zakupu przyszłego auta .