Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes klasa A i Vaneo ) W169 wymiana radia fabrycznego na nie fabryczne



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yildun

Czytelnik



Dołączył: 12 Cze 2021
Posty: 1
Skąd jesteś (miejscowość / region): Brwinów
Posiadane auto: W169
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 12 Cze 2021, 10:55
Temat postu:

W169 wymiana radia fabrycznego na nie fabryczne


Witam,
Posiadam Mercedesa W169 i chciałbym trochę powiększyć doznawany luksus. Chciałbym wymienić fabryczne radio Audio 5 na coś ciekawszego. Po wyjęciu fabrycznego radia, pokazała mi się standardowa kostka ISO, natomiast jak podpinam inne radio to ani się nie podświetla, ani nie słychać szumu (po podłączeniu bez anteny). Próbowałem dwóch różnych urządzeń i na obu jest to samo. Urządzenia również testowałem na działającym silniku. Jest jakiś patent na uruchomienie nie fabrycznego radia?
Powrót do góry
Gerri
Moderator

Auto Maniak



Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 4189
Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 344/20
Wysłany: Sob 12 Cze 2021, 13:17
Temat postu:

Re: W169 wymiana radia fabrycznego na nie fabryczne


yildun napisał:
Jest jakiś patent na uruchomienie nie fabrycznego radia?

Jest. Różnica jest taka, że prawie 100% tzw. uniwersalnych odbiorników potrzebuje tzw. stałe zasilanie na jednym kabelku oraz drugi przewód, który doprowadza zasilanie "przez stacyjkę" i służy do uruchamiania radia kluczykiem w stacyjce. W modelu 169 wygląda to inaczej. Do kostki doprowadzone jest jedynie stałe zasilanie, radio natomiast jest podłączone do sieci CAN i to własnie sygnał wysłany poprzez CAN powoduje załączenie rada w momencie włożenia kluczyka do stacyjki. Trzeba więc po prostu doprowadzić do kostki ISO zasilanie "po stacyjce" (oczywiście kabelek wpinamy w odpowiednie miejsce). Jeżeli nowe radio nie korzysta z sygnału CAN to te kabelki wyciągamy z kostki i izolujemy. Niektóre radia z Androidem (np. dostępne na AliExpress) korzystają z sieci CAN ale wtedy jest to zaznaczone w instrukcji obsługi. Radio wyświetla wtedy na ekranie różne informacje o pojeździe.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Mercedes klasa A i Vaneo ) Elektryka i elektronika,wskażniki i kontrolki


MercedesA 160

24 900

2012r.

132 380 km

warmińsko-mazurskie

MercedesB 180

44 999

2012r.

106 200 km

zachodniopomorskie

MercedesGLC 350

195 000

2018r.

22 000 km

pomorskie

MercedesGLC 220

174 800

2019r.

54 000 km

śląskie

MercedesC 220

28 999

2008r.

267 800 km

zachodniopomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2021 Created by idealneT and OM System