Mercedes 1,6 benzyna 1998. Jest wiele wątków na forum. Opiszę swoją bo nie wiem co robić. Auto odpalało słabo aż w końcu nie dałem rady odpalić. Jak był odpalonym to kolejny raz paliło za pierwszym razem. Po przeczytaniu wątków doszedłem do wniosku że to pompka paliwowa. Wymieniłem i po długim kręceniu odpalił. Potem palił bez problemów bez dodawania gazu za pierwszym razem. Po kilkunastu dniach zaczął się znowu problem. Możliwe że przyczynił się do tego spadek temperatury. Nie wymieniałem filtru paliwa. Przy silniku odkręciłem przewód paliwowy. Po przekręceniu kluczyka paliwo leciało. Nie wiem czy musi tam być jakieś konkretne ciśnienie. Zastanawiam się nad filtrem paliwa. Ale czemu po wymianie pompy auto odpalało od pierwszego. Pomocy
Re: ( Mercedes 187 ) Auto nie odpala a160 Benz 1998
Pompka nowa. Widać że ktoś już tam grzebał bo była inna pompka. Jak wsadziłem nową to pracował przez kilkanaście dni bez problemu. Planuję odpalić go samostartem.
Próbowałem odpalić samostartem, nie dałem rady. Spróbuję jeszcze odkręcić filtr powietrza i tam popsikać. Jak będę miał dostęp do kanału to sprawdzę ciśnienia przed i za filtrem paliwa. Wymienię pewnie też filtr paliwa.
Poszedłem twoim tropem. Sprawdziłem ciśnienie przy silniku wyszło mi 2,5 bara. I teraz pytanie jakie powinno być przy silniku. Drugie to takie czemu czytam że wyjście z pompy powinno być ok 4 bar a pompki dedykowane są po 3 bary. Ja kupiłem 4 barową firmy kraftstoffpumpe. Czytam też że filtr paliwa jest jakimś regulatorem. Może to on nie puszcza ciśnienia. Tylko czemu bez zmiany jego po wymianie pompy wszystko działało.
Minęły mrozy, śniegu mniej postanowiłem że podłącze akumulator. A skoro już siedzi to postanowiłem że odpalę. Za drugim razem odpalił. I pali od zakręcenia. Teraz moje przemyślenia. Pompka paliwa sprawna. Filtr paliwa sprawny bo sprawdziłem ciśnienie przy silniku jest takie samo. Wydaje mi się że gdzieś w układzie paliwowym jest woda. Dodałem środka do czynienia wtryskiwaczy może to coś da. Proszę o wasze przemyślenia bo mam wrażenie że temat jeszcze nie jest zamknięty.
Wymieniłem filtr paliwa i auto nie pali. Błąd b1040. Nie wiedząc co dalej wyjąłem świece wyczyściłem zamontowałem. Zauważyłem że nie ciągnie powietrza. Wyciągnąłem wtyczkę i włożyłem. Postanowiłem odpalić i zagadał za pierwszym razem. Jutro spróbuję jeszcze raz odpalić.
Kolejny dzień i auto nie pali. Podejrzewam czujnik temperatury tylko nie wiem który. Wszystko wskazuje na to że powoduje on nie otwieranie przepustnicy. Brak tlenu to brak palenia. Paliwo i Skra jest. Jaki to może być czujnik!
Czas zakończyć temat. Opis problemu był taki że auto nie odpalało. Wymiana pompy paliwa i filtra paliwa do tego czujniki położenia wału i wałka. Problem pozostał. Chociaż były iskry na świecach to wymieniłem je. Od tego momentu auto pali. Koniec tematu.
Miał być koniec ale auto czasami ma problem z odpaleniem. Brak pomysłów. Jeszcze pobawię się przy cewce. Najważniejsze że już zapala. Tylko czemu nie za pierwszym razem.
Nic więcej nie zrobię. Auto ogólnie odpala czasem nie od razu. Więcej pomysłów nie mam więc zamykam temat może komuś się przyda moja walka z Mercedes Benz