Stacyjka co jakiś czas się zacinała, tj. kluczyk się nie przekręcał lub blokował na drugiej pozycji. Wystarczyło przekręcić ponownie z pozycji wyjściowej lub wyjąć go i włożyć, dało się jeździć.
Pech chciał, że auto użytkowała ostatnio osoba nie do końca zaznajomiona z problemem, prawdopodobnie próbowała rozwiązać go siłą. W efekcie bębenek się całkowicie zablokował i nie jestem w stanie przekręcić kluczyka nawet na pierwszą pozycję.
Przerósł mnie i Ojca również demontaż ww. Wężyki od podciśnienia odpięte, kostka odpięta, śrubka wykręcona z obejmy... i na tym koniec sukcesów. Stacyjka rusza się, ale nie da się jej wyjąć. Ze schematów rozumiem, że jest po prostu wciśnięta w gniazdo w przekładni kierowniczej. Ciągnąć, aż wyskoczy?
Byłoby ekstra, gdybym mógł wymienić sam bębenek, bo kompletne stacyjki są drogie. Niestety, z tego, co zrozumiałem, żeby go wyjąć musiałbym mieć możliwość przekręcenia kluczyka chociaż na pierwszą pozycję. Mam rację?
Co dalej? Jak wyjąć stacyjkę? Są jakieś szanse na bezszkodowe wyciągnięcie bębenka? Niby prosty konstrukcyjnie wóz, a Mission Impossible... _________________ Do poczytania:
http://citroen.auto.com.pl/forum/regulamin.php ZPAwww.francuskie.pl Moje C8
Było fajnie... a potem przekroczył 270 tysięcy :p
Ze schematów rozumiem, że jest po prostu wciśnięta w gniazdo w przekładni kierowniczej.
Żle rozumiesz. Patrz na obrazek pierwszy lepszy z Alledrogo:
Powiększyłem fragment, na którym widać metalowy kołeczek (ten żółty). Można go wcisnąć dopiero jak będzie przekręcony kluczyk w stacyjce. To on trzyma stacyjkę w obudowie kolumny kierowniczej.
Jest to na tyle stare auto, że nie sądzę, abym został posądzony o udzielanie porad złodziejom
Musisz założyć na wiertarkę taki palcowy kamień szlifierski i tym narzędziem zeszlifować kołek. Wtedy stacyjka się wysunie. Przed tą operacją można opuścić trochę obudowę kolumny po odkręceniu obejmy która jest poniżej stacyjki.
Francuz_C8 napisał:
Ciągnąć, aż wyskoczy?
Jak zahaczysz do stacyjki czołg albo traktor to wyjdzie. Wtedy kołek wygniecie sobie miejsce w tej rurze w której jest stacyjka i wyjdzie.
Ah damn, no nieźle. Ten element widziałem, ale jakoś nie skojarzyłem go z blokadą.
Dziękuję za sprawną pomoc tak czy siak, piwo stawiam. _________________ Do poczytania:
http://citroen.auto.com.pl/forum/regulamin.php ZPAwww.francuskie.pl Moje C8
Było fajnie... a potem przekroczył 270 tysięcy :p
Jak już wyrwiesz dziada to raczej zanieś to do klucznika. Samodzielne, niewprawne wyciąganie wkładu może doprowadzić do uszkodzenia mechanizmu zwalniania blokady kierownicy. Nikt chyba nie lubi, jak kierownica blokuje się w czasie jazdy