Witam.Jestem właścicielem C 220 Diesel 96r. Mój problem to wiecznie zaparowane szyby od wewnątrz w czasie jazdy. Czym więcej osób jest w środku tym gorzej, więc w czasie chłodniejszych dni oraz gdy pada deszcz staje się to kłopotliwe. Wymieniłem filtr kabinowy i sprawdziłem szczelność nagrzewnicy, ale nadal to samo. Czy ktoś już spotkał się z tym problemem i ma na to jakąś radę?
Dołączył: 11 Mar 2007 Posty: 102 Skąd jesteś (miejscowość / region): śląsk Posiadane auto: Fabia; Seicento; Octavia 1,9 Tdi; Siena
Piwa: 6/0
Wysłany: Nie 11 Mar 2007, 18:15
Temat postu:
szyby
Witaj!
W takim przypadku przyczyna tkwi z reguły w drobiazgach.
Od jak dawna użytkujesz swojego "mesia"?
Czy objawy występują od momentu kupna?
Jaka jest wydajność dmuchawy?
Jeżeli filtry masz czyste, to być może jest załamany, lub dziurawy przewód doprowadzający powietrze do wnętrza samochodu. Możliwa jest również niedrożność w/w przewodów w wyniku obecności wewnatrz obcego ciała.
Sprawdź też prawidłowe działanie mechanizmu nawiewu powietrza.
Pozdrawiam.
Janszy3
[quote="janszy3"]
W takim przypadku przyczyna tkwi z reguły w drobiazgach.
Od jak dawna użytkujesz swojego "mesia"?
Czy objawy występują od momentu kupna?
Jaka jest wydajność dmuchawy?
Więc mietka mam juz od ponad roku i parowanie występuje już od momentu kupna samochodu. Wg mnie dmuchawa ma bardzo dobrą wydajność, ale dzięki za wskazówki co do sprawdzenia przewodów doprowadzających powietrze. Jak będę miał chwilę czasu to zobaczę. Jeszcze jedno pytanie: czy normalne jest to, że środkowy nawiew wypuszcza chłodniejsze powietrze niż te na bokach?
Dołączył: 11 Mar 2007 Posty: 102 Skąd jesteś (miejscowość / region): śląsk Posiadane auto: Fabia; Seicento; Octavia 1,9 Tdi; Siena
Wysłany: Pon 12 Mar 2007, 12:42
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa C ) Zaparowane szyby - pomocy!!
W Mercedesie jak sam wiesz, istnieje "podział" wtłaczanego powietrza na dwie strefy (w nowszych modelach na trzy). Podstawowa opcja to odrębna regulacja dla kierowcy i pasażera, wersja "bogatsza" ma samodzielną regulację temperatury dla pasażerów z tyłu pojazdu.
Środkowy nawiew ZAWSZE ma większą wydajność, jednakże tylko przy tzw. przewietrzaniu wnętrza. Skieruj nadmuch tylko na przednią szybę i wtedy sprawdzisz jaka i gdzie jest skierowana siła wdmuchiwanego powietrza.
Pozdrawiam.
Tak normalne jest że te ze śroidkowych jest chłodniejsze bo ono akurat nie jest podgrzewane i nie było. Tylko te boczne i tylne powietrze jest ogrzewane. _________________ posiadacz Mercedesa 230E typ 124 rok 1989/96
Wysłany: Pon 12 Mar 2007, 15:52
Temat postu:
Jeszcze jedno mi się przypomniało. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, to podobne efekty daje zepsuty przełącznik wewnętrznego obiegu powietrza. Ale ten powinien automatycznie się wyłączyć przy zmianie kierunku nawiewu na szybę. Na wszelki wypadek sprawdź.
Mam identyczne objawy, ze strasznie parują szyby, a przede wszystkim przednia. Dmuchawa wydaje mi się dmucha za słabo. Filtr kabinowy również wymieniłem. Teraz chciałbym sprawdzić jeszcze wentylator i go nasmarować, bo strasznie piszczy, tylko nie wiem gdzie go szukać.
Więc jak dostać się do wentylatora nawiewu, gdzie on jest i jak zdemontować i czym nasmarować ?
Przypomnę, że chodzi o W202 1997r, z tyłu nie mam nawiewu. _________________ Poduszkowiec
ja proponuje umyc szyby jakims dobrym plynem (z duza iloscia alk. metylowego). Jesli sa zatluszczone to wlasnie taki problem daje sie we znaki.
pozdrawiam
Albert