Witam serdecznie. Mam W251 2006 3.5 272 km 4matic.
Przy predkosci około 210km/h zapaliły się ESP i ASB. Pokazuje błąd czujnika OSS. Praktycznie za każdym razem gdy ruszam blokuje lekko kola, jak zaszurają to odblokowuje i jedzie ok. Czasem skrzynia startuje z 3 biegu i nie da się zmienić na inny. Restart silnika, lub kasowanie błędu OSS i idzie normalnie. Czy ktoś miał takie problemy? Nie wiem czy to esp czy napęd. Jak to sprawdzić. Czujnik predkosci skrzyni OSS już zamówiłem.
Pozdrawiam _________________ Thekyla
Dołączył: 25 Mar 2006 Posty: 30 Skąd jesteś (miejscowość / region): Jastrzębie-Zdrój Posiadane auto: V251 - R500, 2005
Piwa: 1/0
Wysłany: Wto 21 Lis 2023, 02:38
Temat postu:
Re: ( Mercedes klasa R ) Problemy z napędem
Skoro nie masz innego błędu poza OSS, to jest szansa, że to on robi te cyrki.
Ale "pochwalę" się swoją przygodą z ESP w eRce. Otóż na autostradzie, 50 km przed Norymbergą wywaliło mi błąd ABS i ESP, padł tempomat. Dojechałem, odczekałem godzinę, pokrążyłem trochę i stało się - po postoju auto ruszyło i po przekroczeniu ok. 3-5 km/h zablokowało wszystkie koła. I tak za każdym ruszeniem. Wróciłem po wyjęciu bezpiecznika ESP (bez ESP, ABS, tempomatu, czujników parkowania, lusterek foto, na twardym zawieszeniu i kierownicy, bez prędkościomierza i licznika przebiegu P Ale co najważniejsze - bez lawety
Podłączenie kompa pokazało błąd czujnika ABS TL koła - w parametrach czujnik pokazywał dwukrotnie mniejszą prędkość od pozostałych kół. Nowy czujnik problem wyeliminował.
A potem, tydzień przed urlopem RAZ wywaliło mi błąd czujnika ABS PP koła - kupiłem, jeździ ze mną w bagażniku, ale od pół roku nie domagał się jeszcze wymiany.
Cóż, zdecydowałem się na to auta z pełną świadomością przypadłości
Witam. Dziekuje za podpowiedzi. Koła w rozmiarze producenta 235/65 R17. Wszystkie takie same.
Czasami wywala bład o złym przełożeniu (kiedy rusza z 3), ale wtedy go resetuje i wtedy zmienia juz normalnie.
Tez mam właśnie nadzieje ze to bedzie ten OSS czujnik. Zamówiłem dwa do predkosci wejscia i wyjscia.
Przygoda całkiem wyraźnie podnosząca ciśnienie ha ha. Ale szacun.
Pozdrawiam _________________ Thekyla
Witam. Wczoraj zauważyłem, że na śliskim ciągnie tylko tył. Na błocie nie mogłem wyjechać pod górę. Czy to ma coś wspólnego z ESP? Pozdrawiam _________________ Thekyla