Mercedes

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Mercedes ) Ciężko wchodzi wsteczny czy to normalne klasa C

postów na stronie: 10 20 50
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes ) Przywitania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mieczyslaw2016

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Wielka Brytania
Posiadane auto: Mercedes C Klasa
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 05 Sie 2024, 03:48
Temat postu:

Ciężko wchodzi wsteczny czy to normalne klasa C

Witam wszystkich ????????

Jestem nowy na forum i nowicjusz z Mercedesami, proszę nie śmiejcie się ale mam problem z wrzuceniem biegu wstecznego w Mercedes klasa C 2016 manualna skrzynia. Od wczoraj jestem właścicielem tego o to samochodu, wszystkie biegi chodzą gładko ale do wrzucenia wstecznego muszę użyć siły co mnie martwi bo niechciałbym uszkodzić skrzyni biegów!

Proszę pomóżcie! Czy to normalne, czy ja coś źle robię, a może jest na to jakiś sposób i to ja jestem nieporadny?
Moderator

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick
Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 422/28
Wysłany: Pon 05 Sie 2024, 22:36
Temat postu:

Re: ( Mercedes ) Ciężko wchodzi wsteczny czy to normalne klasa C

Mieczyslaw2016 napisał:

Hmmmm.... To witasz, czy nie witasz - bo nie mogę skojarzyć czemu nas o to pytasz?

Mieczyslaw2016 napisał:
Jestem nowy na forum i nowicjusz z Mercedesami, proszę nie śmiejcie się

Nie będziemy się śmiać, ale tak na przyszłość: jesteśmy w dziale "Przywitania" i jest to dział (jak sama nazwa wskazuje) służący do przywitania i przedstawienia się. Do zapytań technicznych mamy inne działy.

Mieczyslaw2016 napisał:
mam problem z wrzuceniem biegu wstecznego w Mercedes klasa C 2016 manualna skrzynia.

Dosyć jesteś oszczędny w słowach. Dla ułatwienia sprawy mógłbyś podać, jaki masz model Mercedesa, bo "C klasa" mówi tyle co nic.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_C-Class
Prawdopodobnie masz model W-205, ale dalej nie rozjaśnia to wątpliwości czy to diesel, czy benzyna, jaki silnik, jaki typ skrzyni. Nie wiadomo, jaki przebieg - a to też ma znaczenie w tym przypadku. Czasami zdarzają się usterki, ale dotyczą one konkretnych modeli, a na razie wiemy tylko, że masz popsute auto.

Mieczyslaw2016 napisał:
wszystkie biegi chodzą gładko ale do wrzucenia wstecznego muszę użyć siły

I znowu oszczędność w słowach. Bo czym się ta trudność objawia? Jak tej "zwiększonej siły" używasz, to co się dzieje? Zgrzyta? Czy może po prostu nie potrafisz "nacelować" w kierunek załączania biegu? Czy próbowałeś włączać wsteczny bieg przy wyłączonym silniku? Jeżeli wtedy bieg wchodzi gładko, to może to wskazywać na uszkodzenie sprzęgła. Raczej byś grzechu nie zrobił, jak byś podjechał do sprzedawcy, żeby ciebie poinstruował jak się załącza wsteczny bieg. Bo raczej wskazuje to na jakiegoś rodzaju uszkodzenie i najlepiej by było, jak by sprzedawca został o tym zawiadomiony i się do tego osobiście ustosunkował. Jeżeli zajdzie konieczność naprawy/wymiany sprzęgła to nie są to koszta liczone w setkach, tylko bardziej w tysiącach funtów.

Mieczyslaw2016 napisał:
Czy to normalne

Co ja ci mam na tak zadane pytanie odpowiedzieć? Tak, w Mercedesach jest to najzupełniej normalne. Szczególnie w tych droższych Wink
Powrót do góry
Bryan Beck

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Łódź
Posiadane auto: Mersedes S221
Wysłany: Czw 08 Sie 2024, 17:10
Temat postu:

Re: Ciężko wchodzi wsteczny czy to normalne klasa C

Witam!

Skoro wszystkie pozostałe biegi wchodzą płynnie, a z wstecznym masz problem, to może być coś nie tak z synchronizatorami. Warto byłoby pokazać samochód mechanikowi, niech sprawdzi dokładnie co jest przyczyną. Lepiej dmuchać na zimne, niż później żałować.
Powrót do góry
PixelPanda

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków
Posiadane auto: AUDI
Wysłany: Pią 23 Sie 2024, 23:37
Temat postu:

Re: Ciężko wchodzi wsteczny czy to normalne klasa C

Mieczyslaw2016 napisał:

Jestem nowy na forum i nowicjusz z Mercedesami, proszę nie śmiejcie się ale mam problem z wrzuceniem biegu wstecznego w Mercedes klasa C 2016 manualna skrzynia. Od wczoraj jestem właścicielem tego o to samochodu, wszystkie biegi chodzą gładko ale do wrzucenia wstecznego muszę użyć siły co mnie martwi bo niechciałbym uszkodzić skrzyni biegów!

Proszę pomóżcie! Czy to normalne, czy ja coś źle robię, a może jest na to jakiś sposób i to ja jestem nieporadny?

Tu nie ma nic śmiesznego, wszystko jest normalne. W wielu modelach przed włączeniem biegu wstecznego należy przesunąć dźwignię zmiany biegów w dół lub pociągnąć ją do góry. Upewnij się, że wykonałeś ten krok poprawnie.
Powrót do góry
   Forum MERCEDES Forum Strona Główna -> ( Mercedes ) Przywitania Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: