Dołączył: 13 Wrz 2024 Posty: 13 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków Posiadane auto: Mercedes GLA 250 4MATIC
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 13 Wrz 2024, 13:55
Temat postu:
Jaki olej do dyferencjału GLA 250 4MATIC
Cześć!
Jakim olejem zalać dyferencjał Mercedesa GLA 250 4MATIC (x156 2014 r.).
Producent podaje olej z aprobatą MB 235.62 (cena "mercedesowskiego" oleju to obecnie ok. 340 za litr)
Doszukałem się (po modelu auta) na stronie Ravenol, że jest olej z aprobatą MB 235.62 i jest to RAVENOL DGL SAE 75W‑85 (GL5 LS) (cena ok. 90 zł za litr)
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4883 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 416/28
Wysłany: Pią 13 Wrz 2024, 20:27
Temat postu:
Re: ( Mercedes - Inne modele ) Jaki olej do dyferencjału GLA 250 4MATIC
Cześć
Jak ten cały Ravenol miałby aprobatę Mercedesa, to by był na tej liście - a go nie ma:
https://operatingfluids.mercedes-benz.com/sheet/235.62
Czyli po prostu wg dystrybutora "spełnia warunki normy 235.62" i nie ma to nic wspólnego z aprobatą. Takie coś może każdy napisać - nawet na oleju słonecznikowym.
Jak często zamierzasz ten olej zmieniać? Co dwa tygodnie? Co miesiąc? Bo widzę, że bardzo cię rusza różnica w cenie.
Dołączył: 13 Wrz 2024 Posty: 13 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków Posiadane auto: Mercedes GLA 250 4MATIC
Wysłany: Pią 13 Wrz 2024, 21:25
Temat postu:
No właśnie różnica w cenie nie jest bez znaczenia ale na pewno nie rusza mnie "bardzo" choć jak słyszę opinie dla wielu z du*y jak za jeden litr, generalnie geneza pytania jest inna niż cena, ale nie będę wchodził we wszystkie szczegóły.
Faktycznie zauważyłem, że na stronie https://operatingfluids.mercedes-benz.com/sheet/235.62 nie ma RAVENOL-u DGL SAE 75W‑85 (GL5 LS), nie mniej jednak spotkałem dziś się z informacją że Ravenol (niemiecka firma) współpracuje z Mercedesem (też z BMW: "RAVENOL jest oficjalnym dostawcą środków smarnych BMW M Motorsport") więc nie sądzę żeby na swoich produktach podawał z premedytacją bzdury - nieprawdę choć wiadomo, że 100% pewności nigdy nie mamy.
Kto wie, może jest tak samo dobry albo i lepszy od oryginalnego...?
Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 4883 Skąd jesteś (miejscowość / region): county Limerick Posiadane auto: Audi A3
Piwa: 416/28
Wysłany: Pią 13 Wrz 2024, 21:43
Temat postu:
Moje podejście jest takie: oszczędzam - ale nie przesadnie. Jeżeli (w tym wypadku) olej będzie zmieniany co parę lat (albo tylko jednorazowo) - to leję to, co zaleca producent i za co bierze odpowiedzialność. Wiem - lepiej mieć w garści 250 niż nie mieć, ale przekładając to na koszty "dzienne" to wyjdzie jakieś parę groszy/dzień.
Oczywiście to twoje auto, i możesz sobie eksperymentować czy dany olej jest dobry, czy może nawet lepszy.
Ale coś w tym musi być, skoro w tej konkretnej specyfikacji są tylko dwa oleje.
Wysłany: Pią 13 Wrz 2024, 22:24
Temat postu:
Mam podobne podejście, bez przesady, zdroworozsądkowo. Tu można się skłaniać na oryginał generalnie ze względu na interwał wymiany i brak inf. o faktycznej aprobacie mercedesa. Fak faktem może się okazać że to właśnie ravenol robi ten olej dla mercedesa, bo sam mercedes oleju nie produkuje, np. dla mercedesa z tego co wiem robi oleje m.in. fuchs
Wysłany: Sob 14 Wrz 2024, 16:05
Temat postu:
Drążąc temat zauważyłem, że na zdjęciu butelki RAVENOL-u DGL SAE 75W‑85 (GL5 LS) nie ma specyfikacji MB 235.62, są za to MB 235.15, MB 235.7, MB 235.74 oraz MB 239.71
Co jest grane?
Czyżby błąd na stronie producenta i przez to wyszukiwarka funkcją "dobierz olej" po podaniu modelu i typu auta błędnie wskazywała RAVENOL DGL SAE 75W‑85 jako ten "spełniający" wymagania mercedesa MB 235.62 ??
Wysłany: Pią 04 Paź 2024, 18:49
Temat postu:
Temat wyjaśniony.
Mam już DGL SAE 75W‑85 (GL5 LS) - okazuje się, że na butelce jest wymieniona aprobata MB 235.62 (fotki butelki na necie pewnie były "stare")