Dołączył: 13 Wrz 2024 Posty: 13 Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków Posiadane auto: Mercedes GLA 250 4MATIC
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 15 Wrz 2024, 17:21
Temat postu:
Usterka akumulatora dodatkowego GLA 250 4MATIC
Pojawił mi się komunikat "usterka akumulatora dodatkowego". Akumulator dodatkowy: napięcie na wyłączonym silniku ok. 13V
Internet podpowiada, że to (może być) "kondensator" - stabilizator napięcia (przetwornik napięcia).
Akumulator dodatkowy jest pod schowkiem od strony pasażera, a gdzie jest i jak wygląda ten stabilizator napięcia konkretnie w GLA 250 4MATIC (x156) ??
Prawdopodobnie chodzi o to, że klasyczny akumulator został zastąpiony specjalnym kondensatorem z elektroniką. Z wielkości podobne pudełko.
Jak możesz podaj VIN
Ostatnio zmieniony przez Gerri dnia Nie 15 Wrz 2024, 22:58, w całości zmieniany 2 razy
Twoje auto nie ma potwierdzonego tego najmniejszego akumulatorka. "720" zaznaczone na szaro oznacza, że tego w danym aucie nie ma. Jest tylko ten z numerem "100" o pojemności 12Ah
Hmmm no tak - mam ten większy z numerem 100 który styki ma osobno tj. przy przeciwnych krótszych bokach, (ten którego niema ten mniejszy ma styki +/- razem przy jednym krótszym boku - podobny do aku z UPS-a albo dokładnie taki sam jak 12V 7ah )
Czyli...? Czyli w moim gla nie ma tzw. kondensatora/stabilizatora napięcia jak w innych mercach: np. A2059052809 który uszkodzony powodował wyświetlenie nieco mylnego komunikatu "Uszkodzony dodatkowy akumulator" (auxiliary battery malfunction)
Przejrzałem jeszcze raz na tyle dokładnie na ile pozwala mi na to moja wiedza programu EPC, ale tego elementu nie znalazłem. Nawet wg numeru który podałeś.
Numer który podałem jako przykład to moduł w takiej czarnej plastikowej obudowie znany z innych Mercedesów i właśnie w przypadku gla takiego podobnego się nie doszukałem.... Może szukam czegoś czego nie ma .... W sumie samo napięcie tego aku muszę zmierzyć jeszcze raz po dłuższym postoju, ale po tylu latach pojemności ma pewnie znacznie poniżej 50%, ...no i te Aku tzn agm projektowane są na 12 lat - ten ma 11+ więc może i pora na wymianę.
Przy okazji: co wybrać ? 12V 12ah 200A Boscha? Vartę (to chyba to samo co Bosch), Yuasa? coś innego? Bo chyba nie ma sensu wydawać 700+ na firmowanego logiem Mercedesa....
Dzisiaj po uruchomieniu samochodu komunikatu o usterce akumulatora dodatkowego nie było. Odnoszę wrażenie, że jak postoi co najmniej 2-3 dni to wtedy się pojawia. Wniosek: Akumulator dodatkowy do wymiany?
Temat załatwiony.
Nie wiem czy jest w GLA 250 4MATIC (x156) tzw. "kondensator" - stabilizator napięcia (przetwornik napięcia) [jak np. w GLC A2059052809] - ja przynajmniej nie doszukałem się go w schematach.
Wymiana akumulatora dodatkowego (12V 12Ah) spowodowała, że komunikat "usterka akumulatora dodatkowego" już się nie pojawia.